Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 01:12:59

Об’єднана громада, що "поглинула" весь район: візит до Сновської ОТГ

25.05.2017   12:45Агенцiя

23 травня міжвідомча робоча група відвідала Сновську міську об’єднану територіальну громаду, територія якої повністю співпадає з територією Сновського району Чернігівської області.

Це вже друга з запланованих поїздок, мета яких - функціональне обстеження діяльності райдержадміністрації, виконавчого апарату райради та виконавчих органів ради об'єднаної територіальної громади з подальшим напрацюванням пропозицій щодо удосконалення територіальної організації влади у таких районах.

Сновська ОТГ була створена у 2016 році: перші вибори голови та місцевих депутатів відбулися там минулої зими - 18 грудня.

Отже в громаді зараз відбуваються процеси формування виконавчого комітету та власних виконавчих органів, перебираються майно і повноваження від райдержадміністрації та райради.



Сновська міська рада об’єднаної територіальної громади складається з 26 депутатів. Рада ОТГ вже має більшість повноважень на території: по освіті, охороні здоров’я тощо. Але рада ще формує свій виконавчий комітет (зараз там 93 працівника, а передбачено 140) і не поспішає перебирати максимум повноважень, які фінансуються державою і виконуються районною адміністрацією.

Заплановані на 2017 рік обсяги видатків на утримання посадових осіб Сновської міської ради ОТГ складають близько 7,1 млн грн (близько 6 % від загального бюджету громади).

«Більшість повноважень від райради та райдержадміністрації ми забрали. Але цей процес виявився складнішим, ніж ми розраховували. Для забезпечення ефективної роботи виконкому потрібен досвід фахівців з адміністрації. Конфліктів з райдержадміністрацією  у нас немає, працюємо пліч-о-пліч. Я думаю, що саме співпраця і взаєморозуміння між нами сприятиме формуванню оптимального формату та чисельності виконкому та інших виконавчих органів ради заради розвитку нашої об'єднаної громади і добробуту людей» - зазначив голова Сновської ОТГ Олександр Медведьов.

Районна рада у складі 26 депутатів теж діє і приймає рішення щодо районного бюджету, земельних, соціальних питань, які все ще у віданні району. Але через майже повну відсутність інших повноважень її виконком зараз складається лише з декількох працівників, які, в основному, займаються питаннями передачі майна до ради ОТГ. Після цього, планується, що вони перейдуть працювати до виконкому ради ОТГ. Видатки на утримання райради на 2017 рік заплановані в обсязі 764 тисячі грн.

Районна державна адміністрація передала більшість повноважень раді ОТГ. Функції, які залишилися в РДА, – це управління праці і соціального захисту населення на території, а також оцінка землі за межами населених пунктів. При цьому штатна чисельність РДА поки значно не скоротилася: з 80 осіб в 2015 році до 78 – в 2017. Заплановані на 2017 рік обсяги видатків з держбюджету на утримання апарату і структурних підрозділів районної державної адміністрації складають майже 7,8 млн грн.

Характеризуючи сьогоднішню ситуацію в районі голова Сновської районної державної адміністрації Валерій Радібед сказав: «Ми розуміємо, що маємо змінюватися, бо більшість повноважень за законом передані об’єднаній громаді. Але є такі повноваження і функції, які ОТГ виконувати без нас не зможе, принаймні поки не будуть внесені зміни у законодавство, – наприклад, щодо соціального захисту населення, окремих земельних питань тощо. Отже на цьому етапі ми тісно співпрацюємо з ОТГ, наші працівники допомагають виконкому міської ради. Головна наша спільна з керівництвом ОТГ мета – розвиток території і надання якісних послуг людям».

«Звичайно, процес становлення нової громади нелегкий. Важливо не втратити довіру людей, не зрадити їх очікування щодо покращення ситуації та динамічного руху вперед. Ми на рівні експертів і Міністерства готові всіляко допомагати і підтримувати ОТГ. Тим більше є можливість використовувати досвід сотень громад, які вже успішно пройшли таку трансформацію, мають стратегію розвитку на середньострокову перспективу, реалізують якісні інфраструктурні проекти. Ситуація, коли район повністю «накривається» однією громадою, є специфічною. Робоча група, після обстежень подібних до вашого районів має запропонувати оптимальний варіант територіальної організації влади. Отже, ми не приїхали нікого ліквідувати, а лише дослідити особливості діяльності райдержадміністрації, виконавчого апарату райради та виконавчих органів об'єднаної громади в умовах, що склалися», - звернувся до представників місцевої влади директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону Сергій Шаршов.

Представники місцевої влади відзначили, що певна напруга у Сновську і зокрема у міськраді щодо приїзду робочої групи була даремною. «Ми бачимо, що експерти приїхали не вказувати на наші помилки чи чомусь повчати, а вислухати, почути і підтримати. І це нам зараз дуже допомагає», - резюмував зустріч Олександр Медведьов.

Прес-центр ініціативи «Децентралізація влади»

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.