Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:06:52

Очікуваного зростання безробіття не відбулося

29.04.2017   11:29Агенцiя

Підсумки діяльності Чернігівської обласної служби зайнятості протягом І кварталу 2017 року та пріоритетні напрями роботи на сучасному етапі стали темою розмови на нараді, що відбулася 27 квітня в обласному центрі зайнятості, з керівниками базових центрів зайнятості.

За словами директора Чернігівського обласного центру зайнятості Лідії Падалки, у І кварталі 2017 року для ринку праці Чернігівщини було характерним сезонне зростання обсягів реєстрації безробітних при позитивній динаміці збільшення кількості вільних робочих місць та працевлаштованих громадян.
Протягом звітного періоду за допомогою в пошуках роботи до служби зайнятості звернулося 7,7 тис. громадян, що на 23% більше, ніж за цей період торік. Головна причина цього – сезонники.

Вони зазвичай звертаються до служби зайнятості у листопаді-грудні, тобто після завершення польових робіт, а цього разу – в січні. Крім того, у порівнянні з І кварталом минулого року, майже вдвічі збільшилась реєстрація фізичних осіб–підприємців, які припинили діяльність, та у 1,5 рази – найманих працівників, звільнених підприємцями. Водночас, обсяги працевлаштування безробітних до фізичних осіб–підприємців перевищили минулорічні в 1,3 рази, що є свідченням детінізації зайнятості.

«Загалом у І кварталі 2017 року в центрах зайнятості області перебувало на обліку та отримувало соціальні послуги 20 тисяч осіб - на 10,4% менше, ніж рік тому, -  наголосила директор ОЦЗ. - Отже, очікуваного окремими експертами зростання безробіття в результаті стрибку мінімальної заробітної плати, підвищення суми єдиного соціального внеску та зміни порядку сплати єдиного податку фізичними особами, не відбулося».

Серед цьогорічних позитивних зрушень Лідія Падалка назвала зростання кількості вакансій. У І кварталі 2017 року в базі даних обласної служби зайнятості були наявними 9 тисяч вакансій, що майже на 18% більше, ніж за відповідний період минулого року. За сприяння служби зайнятості працевлаштовано 6,7 тисяч громадян, що на 18% більше, ніж торік.

Пріоритетним напрямом роботи служби зайнятості була і залишається профорієнтація молоді. З метою організації дієвих заходів Лідія Падалка доручила керівникам центрів зайнятості області узгодити з роботодавцями та освітянами формат і графіки проведення для школярів професіографічних екскурсій на підприємства та профуроків за участю роботодавців.

У фокусі уваги служби зайнятості також професійна підготовка та перепідготовка безробітних за робітничими професіями на замовлення роботодавців. У І кварталі 2017 року цією послугою скористалась 1,8 тисяч безробітних.

«Результати прогнозу попиту на ринку праці, проведеного обласною службою зайнятості, підтвердили, що обсяги та напрями підготовки кадрів в області не збалансовані з потребами економіки, - сказала очільниця ОЦЗ. - Виявлено зростання попиту на кваліфіковані робітничі кадри в сільському господарстві, текстильному, швейному виробництві, машинобудуванні. Проте згідно з одержаними даними меншими за потребу планується підготовка трактористів-машиністів, швачок, водіїв, продавців, охоронників, тваринників».

Враховуючи зменшення обсягів регіонального замовлення на підготовку кваліфікованих робітничих кадрів, Лідія Падалка наголосила, що наразі завдання служби зайнятості - компенсувати нестачу молодих працівників «з інструментом» безробітними громадянами та організовувати їх підготовку за професіями, які користуються пріоритетним попитом на ринку праці.

Директорам на нараді було поставлено ще одне не менше важливе завдання – забезпечити плідну співпрацю з об’єднаними територіальними громадами з метою подальшої організації на місцях громадських та інших робіт тимчасового характеру та вивчення перспективи створення нових робочих місць. Загалом у І кварталі 2017 року участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру взяли 1,4 тисяч безробітних.


Валентина Федусь

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини