Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:57:16

Аграрії Чернігівщини нарощують обсяги виробництва

03.04.2017   13:43Агенцiя

Результати роботи агропромислового комплексу області за підсумками минулого року розглянули учасники засідання колегії Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації 31 березня.

У заході взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич, директор Департаменту АПР ОДА Юрій Павлішен, профільні заступники голів та керівники підрозділів з питань агропромислового розвитку райдержадміністрацій, представники обласних установ, наковці.

Відкриваючи засідання, Леонід Сахневич закцентував увагу присутніх на здобутках аграрної галузі Чернігівщини та висловив слова вдячності сільгоспвиробникам за наполегливу і напружену працю.

– У непростих умовах сьогодення наші аграрії зробили все можливе, аби минулий рік став результативним. Так, індекс обсягу виробництва валової продукції сільського господарства за 2016 рік склав більше 104 %. Цьому сприяли досягнення як у галузі землеробства, так і в тваринництві,– зазначив він.

Про економічний та соціальний розвиток агропромислового комплексу області у 2016 році присутніх поінформував заступник директора Департаменту АПР ОДА Костянтин Лубенцов.

Аналізуючи макроекономічні показники, він зазначив, що минулоріч Чернігівщина розділила з Тернопільською областю 12-13 місця серед регіонів України за індексом динаміки валової сільськогосподарської продукції. Також область піднялась на одну позицію за обсягом виробництва, посівши 11 місце. А за показником виробництво на одну особу другий рік поспіль займає 6 сходинку.

Крім того, хлібороби Чернігівщини у 2016 році отримали рекордний валовий збір зерна пшениці – майже 850 тисяч тонн.

Олійних культур зібрано понад 790 тисяч тонн (+ 34 % до 2015 року). Так, соняшнику намолочено 535 тисяч тонн, а сої – 224 тисячі тонн.

За обсягом зібраної кукурудзи область посіла 4-е місце в Україні, а за рівнем її врожайності – 5-е.

Загалом ріст обсягів виробництва продукції рослинництва проти 2015 року в цілому склав 105,5 %.

Індекс динаміки виробництва продукції тваринництва за 2016 рік Держкомстатом зафіксовано на рівні 100,1 %, у тому числі в сільськогосподарських підприємствах – 103,5 %, господарствах населення – 97,4 %.

Загалом у звітному році індекс агровиробництва склав 111,4 %. Зокрема, майже 87 % отриманої продукції дало землеробство.

З нарощуванням обсягів відпрацювали минулий рік сільгоспвиробники всіх районів, окрім Новгород-Сіверського, який зменшив показники до 93,1 %. Діапазон приростів коливається від 0,6 % у Прилуцькому районі до 36,3 % у Чернігівському.

Обсяги реалізації сільгосппродукції становили більше 16 мільярдів гривень. При цьому 90 % – продукція рослинництва, інші 10 % – тваринництва.

Зовнішньоторговельний обіг продукції агропромислового комплексу за січень-грудень 2016 року склав понад 362 мільйони доларів США, або 40 % від загального показника. Так, експорт – 235 мільйонів доларів США (55,1 % від усього експорту області); імпорт – більше 127 мільйонів доларів США.

Минулоріч у сільське, лісове та рибне господарство Чернігівщини залучено понад 2 мільярди гривень, що в 1,5 рази більше проти 2015 року та складає 41,5 % обласного показника.

Як результат – завершення будівництва та реконструкції 11-ти об’єктів аграрної галузі на загальну суму більше 110 мільйонів гривень.

Крім того, сільгоспвиробники області здійснювали технічне переоснащення виробництва, оновлювали машинно-тракторний парк. Зокрема, ними придбано 135 тракторів, 46 зернозбиральних комбайнів, 5 кормозбиральних комбайнів та 534 одиниці іншої агротехніки та обладнання на загальну суму майже 600 мільйонів гривень.

Як повідомив Костянтин Лубенцов, у сільськогосподарських підприємствах області працює понад 21 тисяча осіб. Фонд оплати праці в аграрному секторі у 2016 році збільшився майже на 115 мільйонів гривень і становив понад 1064 мільйони гривень.

До речі, номінальна середньомісячна заробітна плата одного штатного агропрацівника – більше 4 тисяч гривень (+ 25,9 % до показника 2015 року).
Так, найвища середньомісячна заробітна плата у Чернігівському (8335 гривень), Бобровицькому (5669 гривень), Варвинському (4972 гривні), Сновському (4745 гривень) та Бахмацькому (4690 гривень) районах. Найменша – у Коропському (2153 гривні), Сосницькому (2515 гривень), Срібнянському (2662 гривні), Корюківському (2830 гривень) та Куликівському (2869 гривень) районах. Заборгованість із заробітної плати по економічно активних сільгосппідприємствах області на початок цього року була відсутня.

Слід відмітити, що на Чернігівщині з року в рік зростає розмір орендної плати. Зокрема, минулоріч він збільшився з 5,4 до 6,2 відсотків від її нормативної грошової оцінки. Це дозволило власникам землі додатково отримати біля 300 мільйонів гривень доходу.

Високий розмір орендної плати в господарствах Срібнянського (8,6 %), Бобровицького (7,5 %), Бахмацького (7,4 %) районів.

Серед основних завдань аграрного сектору на цей рік директор Департаменту АПР ОДА Юрій Павлішен визначив збереження тенденції росту виробництва валової сільськогосподарської продукції, залучення інвестицій, модернізацію виробничих процесів, пошук нових ринків збуту, покращання якості продукції та захист інтересів селян.

– Сьогодення диктує нам нові, доволі жорсткі ринкові умови. Тому наші спільні дії повинні бути направлені на пошук альтернативних, конструктивних, адаптованих до змін зовнішнього і внутрішнього середовища шляхів підвищення ефективності функціонування галузі аграрного виробництва, – підсумував результати обговорення перший заступник голови облдержадміністрації.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини