В Чернігові відбувся ярмарок сала
В рамках святкування в Чернігові свята Масляної – одного з найстаріших свят слов'янських народів, що символізує завершення зими та прихід весни і пробудження природи, 25 лютого відбувся смачний і неймовірно ситний ярмарок сала.
Для українців сало є не лише цінним продуктом харчування, а й символом національної культури. Витоки такого шанобливого ставлення до сала слід шукати в історії нашого народу.
Сало сьогодні використовується не лише як цінний висококалорійний продукт, але й як незамінний харчовий дорожній запас, що не псується навіть за високої температури повітря. Сало, товчене в салотовці, з часником, є однією з найпопулярніших приправ до борщу. Споживають його й сирим, і смаженим, і вареним, і печеним, з різноманітними прянощами, найчастіше з перцем, часником і тмином. Свіже сало, часник (цибуля чи огірок) і хліб завжди були найкращим підвечірком і дорожнім запасом.
Отже, на передодні Великого Посту чернігівці та гості міста під веселі гуляння лакомились салом всіляких видів – від соленого до копченого, млинцями з різноманітними начинками, ковбасами, шашликами, соліннями, молочними продуктами, медком та, звісно ж, гарячими напоями.
Під час ярмарку сала всіма різновидами головного українського делікатесу та іншими продуктами забезпечили 22 виробники аграрної продукції: сільгосппідприємства, фермери, підприємства харчової галузі, приватні особи, навчальні заклади.
Як продукт і страва, сало й сьогодні посідає досить значне місце у системі кулінарних цінностей і виступає виразником українського характеру. Про це свідчать і численні фольклорні приклади, які, до речі, звучали зі святкової сцени. Весела і запальна концертно-розважальна програма, організована кращими творчими колективами міста та області, додавала всім присутнім гарного настрою і допомагала відчути національний колорит свята.
Діяло і "Містечко майстрів", де кожен бажаючий міг придбати сувеніри та вироби народних промислів. Також відбулися спортивні змагання, у яких прийняли участь сильні духом та козацьким здоров’ям учасники, за що отримали смачні призи.
Здавна мало хто знав, та і зараз напевно також, що сало дуже корисне для організму людини. Це калорійний продукт, що дуже важливо взимку. Воно забезпечує відчуття ситості, додає енергії, тонізує. Один-два шматочки сала медики рекомендують з'їдати щодня. Звідси висновок - їжте сало і будете здоровими. А ще й тому, що воно смачне і з нього можна зробити багато страв.
Департамент агропромислового розвитку Чернігівської ОДА
Останні новини Чернігівщини
Поліція Чернігівщини документує наслідки ворожих атак: поранено людину, пошкоджені будинки 18:42
27 жовтня росіяни атакували Чернігівщину безпілотниками. Внаслідок атаки у Чернігові поранень зазнав 31-річний місцевий мешканець, пошкоджені чотири будинки і автомобіль в садівничому товаристві в одному з мікрорайонів міста.
Поліція Чернігівщини повідомила про підозру групі «чорних лісорубів» за масштабні порубки деревини на сотні тисяч гривень 17:43
Слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками карного розшуку за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури викрили групу зловмисників, які підозрюються у систематичній незаконній порубці лісу в Корюківському районі.
Чернігівський дзюдоїст — бронзовий призер Кубка Європи серед кадетів 16:40
3 18 до 19 жовтня у Ризі (Латвія) відбувся Кубок Європи з дзюдо серед кадетів.
За тиждень над Чернігівщиною збито 96 ворожих цілей 16:10
Сили протиповітряної оборони, підрозділи Збройних cил України, Нацгвардії та прикордонники за минулий тиждень знищили 96 повітряних цілей у небі над Чернігівщиною.
Вагомий внесок Чернігівщини у світовий успіх української збірної з кікбоксингу 15:00
У Брісбені (Австралія) завершився Чемпіонат світу з кікбоксингу ISKA, який зібрав понад 1300 учасників із 22 країн світу.