В Чернігові відбувся ярмарок сала
В рамках святкування в Чернігові свята Масляної – одного з найстаріших свят слов'янських народів, що символізує завершення зими та прихід весни і пробудження природи, 25 лютого відбувся смачний і неймовірно ситний ярмарок сала.
Для українців сало є не лише цінним продуктом харчування, а й символом національної культури. Витоки такого шанобливого ставлення до сала слід шукати в історії нашого народу.
Сало сьогодні використовується не лише як цінний висококалорійний продукт, але й як незамінний харчовий дорожній запас, що не псується навіть за високої температури повітря. Сало, товчене в салотовці, з часником, є однією з найпопулярніших приправ до борщу. Споживають його й сирим, і смаженим, і вареним, і печеним, з різноманітними прянощами, найчастіше з перцем, часником і тмином. Свіже сало, часник (цибуля чи огірок) і хліб завжди були найкращим підвечірком і дорожнім запасом.
Отже, на передодні Великого Посту чернігівці та гості міста під веселі гуляння лакомились салом всіляких видів – від соленого до копченого, млинцями з різноманітними начинками, ковбасами, шашликами, соліннями, молочними продуктами, медком та, звісно ж, гарячими напоями.
Під час ярмарку сала всіма різновидами головного українського делікатесу та іншими продуктами забезпечили 22 виробники аграрної продукції: сільгосппідприємства, фермери, підприємства харчової галузі, приватні особи, навчальні заклади.
Як продукт і страва, сало й сьогодні посідає досить значне місце у системі кулінарних цінностей і виступає виразником українського характеру. Про це свідчать і численні фольклорні приклади, які, до речі, звучали зі святкової сцени. Весела і запальна концертно-розважальна програма, організована кращими творчими колективами міста та області, додавала всім присутнім гарного настрою і допомагала відчути національний колорит свята.
Діяло і "Містечко майстрів", де кожен бажаючий міг придбати сувеніри та вироби народних промислів. Також відбулися спортивні змагання, у яких прийняли участь сильні духом та козацьким здоров’ям учасники, за що отримали смачні призи.
Здавна мало хто знав, та і зараз напевно також, що сало дуже корисне для організму людини. Це калорійний продукт, що дуже важливо взимку. Воно забезпечує відчуття ситості, додає енергії, тонізує. Один-два шматочки сала медики рекомендують з'їдати щодня. Звідси висновок - їжте сало і будете здоровими. А ще й тому, що воно смачне і з нього можна зробити багато страв.
Департамент агропромислового розвитку Чернігівської ОДА
Останні новини Чернігівщини
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:02
Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме 3 пожежі.
У Чернігові відкривають набір на безкоштовний курс з правил дорожнього руху — готуватимуть до теоретичного іспиту 09:45
У Чернігові стартує набір на безоплатний офлайн-курс із вивчення правил дорожнього руху. Заняття стануть корисними як майбутнім водіям, так і тим, хто хоче впевнено почуватися на дорозі та пригадати ключові правила. Початок навчання — 28 листопада.
Обіцяла гаданнями повернути чоловіка з полону – за шахрайство судитимуть жительку Чернігівщини 08:30
Прокурорами Чернігівської окружної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно жительки міста Городня за фактом шахрайства (ч. 1 ст. 190 КК України).
У Національному художньому музеї Румунії експонується твір з колекції Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана 08:23
20 листопада у Національному художньому музеї Румунії (м.Бухарест) відбулося урочисте відкриття міжнародної виставки «Roman IA», до експозиції якої увійшов твір із колекції Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана – «Дівчина-українка» (друга половина ХІХ ст.), автор – Микола Рачков. Виставка проходить під патронажем Президента Румунії.
26 листопада: цей день в Україні і світі 08:20
День 1372 Російська агресія - Day 1372 Russian aggression