Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:19:15

На вулицях Мени стало світліше - модернізують вуличне освітлення. ФОТОрепортаж

15.12.2016   13:04Агенцiя

В цьому переконалися журналісти під час прес-туру до міста Мена, де 13-14 грудня 2016 року Програма «Угода мерів – Демонстраційні проекти» (CoM-DeP),

що фінансується Європейським Союзом, разом з Менською міською радою та Чернігівською обласною державною адміністрацією проводила інформаційний захід про хід реалізації проекту «Модернізація (реконструкція) вуличного освітлення в місті Мена».

Основною метою заходу було ознайомлення учасників з досягненнями Мени в питаннях реконструкції міської системи освітлення, ознайомлення місцевих та національних медіа з технічними, нормативними та поведінковими особливостями процесу модернізації вуличного освітлення в українських реаліях,формування горизонтальних зв’язків між різними проектами Програми.

В центрі уваги перебував проект реконструкції міської системи вуличного освітлення за фінансування Європейського Союзу через Програму CoM-DeP: в місті Мена буде замінено 1403 світильники, оновлено мережу вуличного освітлення та проведено заміну щитових. Виконання цього проекту дозволить скоротити споживання енергії системою вуличного освітлення на 66% (з 291,576 МВт-год до 99,243 МВт-год), а також суттєво зменшити щорічні викиди парникових газів (зі 134,12 т CO2 до 45,65 т CO2).

На реалізацію цих завдань місто отримало грантової (безповоротної) допомоги від Європейського Союзу на загальну суму майже 15млн.грн. Проте, повна вартість проекту включає також 20% співфінансування з Державного фонду регіонального розвитку, перевищуючи таким чином суму в 18млн.грн. То ж на сьогодні це - один з найбільш масштабних проектів по реконструкції вуличного освітлення в Україні.

При співфінансуванні Євросоюзу та Фонду регіонального розвитку в місті повністю реконструюють систему вуличного освітлення. Тепер і на віддалених вулицях вночі ясно, як вдень. Так реалізують «Демонстраційний проект Угоди  мерів» у маленькому місті.

 Спілкуючись з журналістами, міський голова Мени Геннадій Примаков розповів: «Вартість проекту — 638 тисяч євро, з яких 500 — гроші Євросоюзу. Це дуже велика сума для бюджету міста. Адже бюджет міста становить лише 12 мільйонів. Це сума перевищує бюджет нашого міста. І 138 тис. євро — це кошти обласної державної адміністрації — 22%».

За словами першого заступника голови Чернігівської ОДА Леоніда Сахневича, у місті Мена продовжуються роботи по встановленню (реконструкції) освітлення початі ще у 2015 році. Сьогодні містяни бачать, що вулиці стають світлішими та покращуються умови життя.

На думку Сергія Ладного, керівника сектору муніципальної інфраструктури та енергоефективності Делегації ЄС в Україні, найголовніша перевага проекту, який реалізовує місто Мена – це простота реалізації і можливість перенести цей проект на будь-яке інше невелике місто або селище в Україні. «Зараз починається найважливіша частина цього проекту — демонстраційна. Ці результати досягнуті і тепер стануть доступними  для інших міст України. Вони зможуть навчитися, як зробити теж саме у себе в рідних містах», - сказав він. Тобто учасники заходу побачили, як крок за кроком Мена втілює цей проект в життя.

Роботи в рамках проекту виконує чернігівська фірма, постачальники ламп та світильників з Харкова.  За якість — виробник відповідає. Олександр Катрущенко, директор з виробництва фірми-виробника розповів: «Я думаю, що не менше 10 років ці фонарі будуть світить, працювати. Тут повністю алюмінієвий корпус. Ступінь захисту світильника ІР-67. Тобто ми його випробували: у включеному вигляді опускали в басейн. Він працює. Всі протоколи, заміри, все є».

У міському Центрі вуличного освітлення, який створений в рамках проекту, інженер-енергетик КП «МЕНАКОМУНПОСЛУГ» Станіслава Єрмоленко розповів про поточну та заплановану діяльність Центру, особливості інформаційної роботи з населенням тощо. Під час перебування на об’єкті, який перебуває в процесі інсталяції, директор КП «МЕНАКОМУНПОСЛУГА» Олег Небера розповів про технічні особливості реконструкції вуличного освітлення, основні проблеми та способи їх вирішення.

Завдяки заміні старих ламп на світлодіодні буде досягнуто зменшення споживання енергії вуличного освітлення на 66%. Крім того, нові ліхтарі — самостійні, тобто управляються автономно. Під час прес-туру міський голова Мени продемонстрував журналістам як можна регулювати яскравість освітлення перебуваючи у будь-якому місці. Управління освітлення у місті здійснюється за допомогою планшету, який передає сигнал до Центру вуличного освітлення, який і регулює яскравість ліхтарів.

Проект модернізації освітлення у місті Мена став одним із 11 демонстраційних проектів, які реалізовуються в Україні. Під час прес-конференції стало відомо, що і інші малі міста можуть стати переможцями подібних конкурсів. Ян Едвін Ваандерс, керівник Команди підтримки Програми «Угода Мерів — Демонстраційні проекти» зазначив: «Ця програма ЄС спеціально сфокусована на малих містах, тому що їм набагато важче залучити фінансування і вони оперують набагато меншими коштами, ніж великі міста України. Інші міста України також мають шанси. Буквально в січні-лютому наступного року буде офіційне оголошення Єврокомісії другого туру такого самого конкурсу. Тому міста мають готуватись, не пропустити цей конкурс. Загальний бюджет цього конкурсу буде 10 мільйонів євро. Основний упор буде — малі міста. Скоріш за все, з населенням у 200 тисяч мешканців».

Довідка. Програма «Угода мерів – Демонстраційні проекти» (CoM-DeP) –  фінансовий інструмент Європейської комісії для допомоги містам України (а також  Білорусі, Вірменії, Грузії і Молдови) із населенням до 200 тис. мешканців, які підписали Угоду мерів та розробили власні Плани дій для сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР). В рамках цієї Програми підтримано 19 інноваційних проектів (з них 11 – в Україні), що спрямовані на значне покращення ситуації із ефективним використанням енергоресурсів та максимально можливе залучення альтернативних, відновних джерел енергії. Для надання кваліфікованої процедурної, комунікаційної та мережевої допомоги містам в процесі впровадження ними проектів діє спеціальна Команда підтримки Програми CoM-DeP.

ФОТО Віктора Кошмала

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини