Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 13:33:43

Уперше за багато років Чернігів готується прийняти бюджет на наступний рік вчасно

17.11.2016   07:51

15 листопада, виконавчий комітет міської ради на своєму засіданні схвалив проект міського бюджету міста Чернігова на 2017 рік. Це перший рік, коли бюджет міста готувався вчасно і планомірно та може бути прийнятий депутатами міської ради вже на сесії в кінці листопада. Раніше ситуація складалась зовсім інша: місцеві бюджети складались і приймалися вже після початку бюджетного року і після затвердження Державного бюджету.

У той же час, вчасне прийняття міського бюджету – на користь Чернігову. На засіданні виконавчого комітету Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко наголосив на тому, що зараз це може мати ще й додаткові переваги:

- Юридично факт підвищення мінімальної заробітної платні до 3200 грн ще не відбувся, - сказав він. - У нас є всі показники бюджету 2016 року, чіткі цифри виконання 3-х кварталів поточного року. Є також прогнозні показники бюджету 2017 року, які подані урядом до розгляду у Верховній Раді України. Всі ці показники є достатніми, щоб ми відповідно наших реальних доходів прогнозували бюджет 2017 року, в якому ми плануємо наші видатки в реальній економічно обґрунтованій системі координат, правильно, логічно і грамотно з фінансової точки зору. Ми пропонуємо збалансований міський бюджет. Це є фундаментальна позиція.

Надзвичайно важливо прийняти міський бюджет зараз. Адже, якщо мінімальна заробітна плата збільшиться, виникне значний дисбаланс: при дохідній частині у 300 млн грн видаткова частина за прогнозними підрахунками складатиме до 600 млн грн.

Як очільник міста я мушу прогнозувати це. Коли у нас будуть чіткі розрахунки, чітка база, у нас буде юридична підстава для дискусії з урядом. Це дасть мені як міському голові можливість звернутися до Верховної Ради України з проханням збільшити субвенцію для Чернігова. Адже є різні міста з різним бюджетом, і ми не Дніпро з бюджетом порядку 9 мільйярдів.

Це головна логіка прийняття бюджету міста 30 листопада. Це – «технічне питання», в якому ми намагалися зберегти здоровий глузд у питаннях економіки та фінансів міста, - сказав міський голова. – А після прийняття Державного бюджету на 2017 рік, будемо вносити відповідні коригування.

Проект бюджету м. Чернігова на 2017 рік, схвалений виконкомом, передбачає зростання мінімальної заробітної плати для працівників бюджетних установ та посадових осіб місцевого самоврядування на 15,6% у порівнянні з 2016 роком, а планові показники дохідної частини місткого бюджету зростають на 8,6 %.

Отже, зростання заробітної плати випереджає темпи зростання доходів міського бюджету. Більшими в порівнянні з минулим роком передбачені й видатки на оплату комунальних послуг бюджетної сфери – на 12%. Тому передбачається зменшення ряду інших видатків, адже зростання видатків має бути в рамках зростання доходів міського бюджету.

На засіданні виконкому йшлося про те, що кожному розпоряднику бюджетних коштів треба бути готовим до прийняття управлінських рішень для оптимізації видатків, енергозбереження, раціональності у використанні бюджетних коштів будь-де.

У той же час, навіть у цих непростих умовах місто передбачає і навіть збільшує в порівнянні з минулим роком видатки на розвиток.

За проектом бюджету міста Чернігова на 2017 рік загальний фонд планується у розмірі понад 2 млрд 111 млн грн, з яких субвенція з державного бюджету – 716 млн грн.

Виконавчий комітет дав доручення фінансовому управлінню міської ради опрацювати проект міського бюджету на 2017 рік та внести його на розгляд міської ради.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини