Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:14:28

Зашморг на шию кожного чернігівця

11.11.2016   11:28Агенцiя

У середу разом зі своїм колегою, теж громадським активістом, відвідали так званий брифінг представників Світового банку та фірми «ТехНова» для депутатів міськради, де Чернігову було, фактично, оголошено ультиматум (фактично, в останню хвилину) — або до 30 листопада ви продовжуєте оренду нашої ТЕЦ до 2034 року або ця приватна структура не отримає кредит у 35 мільйонів доларів на масштабне оновлення підприємства. Чернігівці! У перерахунку на гривні ці майже мільярд гривень!

Чернігівська ТЕЦ

Чернігівська ТЕЦ

Банкіри та керівники ТЕЦ намагалися довести переваги від цього для мешканців нашого міста — завдяки цьому проекту досягнемо економію ресурсів, води, знизиться собівартість, а з ними і тарифи. Й економити будемо 90 мільйонів гривень на рік — і цих грошей з головою хватить на виплату як відсотків так і тіла кредиту.

Хочу зразу ж поставити всі крапки над «і» — це нахабна брехня! Й найбільш масштабна афера у Чернігові! Значно більша, ніж свого часу з «Водоканалом»! Й подається вона нам під соусом з назвою «благі наміри»! Як, певно, відомо кожній людині — благими намірами вимощена дорога до пекла! І якщо на черговій сесії депутати проголосують це ганебне рішення — подовження терміну оренди до 2034 року — не ми, а наші діти та онуки — отримають грошовий зашморг на шию кожного мешканця!

Поясню громаді Чернігова коротко нашу — громадських активістів — позицію.

На згаданій презентації про цифри взагалі не говорили. Не було показано жодних розрахунків за рахунок орендар зможе повернути кредит. Звучали лише гучні фрази і гасла. Та фантастичні обіцянки знизити тариф на 15-20% буквально за кілька років.

Кредит начебто дається під сміхотворний 1% річних. Як можна у це повірити? Навіть у докризові часи (коли долар був ще по п’ять гривень) той же «Чернігівводоканал» отримав кредит під 4%, але зі зростанням валютного курсу — не зміг його обслуговувати. Нині (а кризу ще ніхто не відміняв) — ставка за таким кредитом може складати не менше 8% річних.

На нашу думку, «ТехНова» немає коштів для обслуговування і погашення такого кредиту. Навіть, якщо нинішній курс збережеться — обіцяних фантастичних мільйонів економії стане лише на сплату річних відсотків! А тіло кредиту чим сплачувати будемо? Лише значним збільшенням (в рази) тарифів на тепло. І ніяк інакше.

Судячи з розпочатої інформаційної кампанії в усіх засобах масової інформації Чернігова (навіть під час виборів стільки не платили), це свідчить лише про одне — прагнення власників «ТехНови» швидко збагатитися через механізм освоєння кредитних грошей без ризиків втратити підприємство. Адже «ТехНова» є не власником Чернігівської ТЕЦ, а лише її орендарем. Ця фірма є приватною структурою і поручителем за кредитом ніхто не виступає! В якості застави по кредиту виступає виручка від наданих послуг (електроенергія та тепло). Що означає лише одне — кредитний тягар ляже лише на одержувачів послуг — нас з вами! Наших дітей та онуків. При цьому, міська влада залишається поза рамками цього зашморгу! А рішення ж на сесії буде приймати саме вона!

На цей брифінг заледве прийшло аж три (з 42-х) депутати міськради. Та й ті, практично, нічого в цій царині не тямили — один з них навіть не знав, що таке індивідуальний тепловий пункт! Хоча це знає вже кожний пенсіонер нашого міста! Це означає лише одне — ніякого бажання розібратися в суті проблеми депутати не мають!

Адже за майже 20 років оренди ТЕЦ цією доволі «дивною» компанією (склад засновників компанії вельми цікавий — це п'ять кіпрських офшорних компаній), яка має мільярдні обороти (при цьому, зареєстрована на київській квартирі й має статутний фонд всього 30 мільйонів гривень) — жодний депутат не поцікавився — а куди ділася
інвестиційна складова, яка щорічно закладалась в тариф для чернігівців? А це не багато не мало — майже півмільйона доларів щорічно (коли курс був 1:5)! Зрозуміло, з 2009 року — на третину менше. Але все-рівно доволі солідна сума!

Вони витрачались куди завгодно — але точно не на модернізацію систем теплопостачання Чернігова! Тобто, йшли прямісінько у широкі кишені власників!

Зауважу, що як вдало було обрано час для проведення цього брифінгу — коли міський голова поїхав у відрядження! Ми його багато критикуємо, але єдине в чому йому не відмовиш — він прагне у всьому досконально розібратися! І доволі раціонально зважує всі ризики, пов’язані з розвитком міста.

До чергової сесії є ще трохи часу. На нашу думку, такими коштами слід розпоряджатись місцевій владі! Є ще час створити комунальне підприємство (чи щось подібне), яке могло б взяти на себе цей кредитний тягар і нести за це повну відповідальність! Або укласти з «ТехНова» нову дуже жорстку угоду з величезними штрафними санкціями за будь-який крок «наліво» чи «направо»!
 
Нам вистачить кредиту «Водоканалу» — де гроші поділись? Які й до сих пір не знайшли! При цьому вода (якість) стала значно гіршою й тарифи постійно зростають!
Тому, заявляємо депутатському корпусу відверто й наперед — у зашморг ми (громада міста) добровільно не поліземо! Й будемо дуже серйозно боротися!
Ми не жартуємо!


ГО «Спілка громад Сильна Чернігівщина» Олег СКВАРСЬКИЙ


P.R.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини