Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 08:33:23

Децентралізація по-батуринськи: гроші треба вкладати в ті проекти, які на завтра їх збільшать

21.09.2016   15:43

Батуринська територіальна громада знаходиться практично на порозі свого створення. Чекає на призначення виборів голови ОТГ та старост, а також можливість отримувати фінанси на розвиток інфраструктури та реалізовувати локальні проекти.

На момент затвердження Чернігівською обласною державною адміністрацією Батуринська об’єднана територіальна громада має у складі п’ять тисяч населення. До нової ОТГ увійшли Батурин, Городищенська та Матіївська територіальні громади. Решта сіл та селищ, які за перспективним планом мали увійти до об’єднання, поки що знаходяться у стані очікування і являються одним із «стимулів» батуринського міського голови Леоніда Душі. Розповідаючи про процес об’єднання громади, він зазначив: «Переконаний, що перші позитивні зміни вже можна буде побачити через рік. І тоді інші села захочуть до нас приєднатися. Вже зараз до нашої ОТГ просяться Атюша та Пролетарське з Коропського району».

За словами міського голови два роки тому бюджет міста складав 800 тисяч, а зараз досягнута цифра 2,5 мільйони гривень. «Зробивши інвентаризацію земель, буквально за рік ми знайшли 1,7 мільйона коштів. Просто змусили платити сільгоспвиробників те, що вони і так повинні платити за законом», - пояснює Леонід Душа. За рахунок отриманих коштів у Батурині зробили ремонт у школі, лікарні, а також перебудували старе приміщення під дитячий садочок.

У місті популярна ідея енергозбереження, а тому установи переходять на твердопаливні котли. За рахунок цього тільки на обігріві міськради у минулому році було зекономлено 40 тисяч гривень. Міський голова розповів, що планує наступного року на землях громади, не сільськогосподарського призначення, посадити енергетичну вербу. З неї потім робити паливо для твердопаливних котлів. Подібна практика використання біомаси популярна у країнах Європи.  

Серед перспективних планів майбутньої громади, які були озвучені міським головою: створення цеху по розливу питної води (на території громади є свердловини), відновлення роботи заводу по вирощуванню та переробці льону, розвиток зеленого туризму, будівництво готелю, музичного фонтану і багато інших цікавих ідей.  Причому амбітність планів керівника об’єднання в тому, що виробництво льону не повинно завершуватися на етапі отримання сировини. Треба обов’язково зробити замкнений цикл і на експорт вже відправляти готові речі з натуральної тканини: одяг, предмети побуту тощо. Звичайно, що для таких проектів потрібні інвестори.

Для залучення молодих та підприємливих у Батурині міський голова впроваджує такий собі «вільний простір». Можна розпочати справу, отримати занедбане, покинуте приміщення чи хату за гривню і працювати. Але через півроку-рік треба вже буде доводити свою ефективність та користь для громади. Леонід Душа наголошує: «Перспективи і потенціал великий. Тут можна заробляти». – І додає: «Я всім говорю: не крадіть. Тут можна офіційно працювати і нормально жити».

Батуринська об’єднана територіальна громада за підрахунками експертів може мати власний бюджет розвитку до семи мільйонів. На думку Леоніда Душі в першу чергу треба забезпечити нормальними умовами дітей та пенсіонерів. Мають бути відремонтовані школи, садочки, лікарні, функціонувати будинки культури. Але гроші потрібно вкладати у ті справи та проекти, які назавтра принесуть громаді прибуток. «Громада повинна мати чіткий бізнес-план, щоб бути спроможною та успішною», - вважає міський голова. Також він переконаний, що гроші мають залишатися у громаді, а тому хоче налагодити роботу пекарні та молокоприймального підприємства. Хліб та молочні продукти будуть постачатися у місцеві школи, лікарні та садочки, а, отже, гроші залишатимуться у громади.

Громада свого часу підтримала Леоніда Душу: у 2014 році на виборах міського голови він отримав 64,3% голосів містян. А от із районною владою він не мирить: на наради, де про Батурин питань не розглядають, не їздить і грошима громади не ділиться. Вважає, що міський голова має працювати для громади, звітувати і радитися теж на місці.

Оксана Стельмах

Останні новини Чернігівщини

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

 Поліція розслідує обставини підриву автомобіля у прикордонній громаді Чернігівського району

Поліція розслідує обставини підриву автомобіля у прикордонній громаді Чернігівського району 16:39

Сьогодні близько 6:40 ранку до поліції надійшло повідомлення про те, що на невідомому вибуховому пристрої підірвався автомобіль зі співробітниками РЕМ. Внаслідок вибуху двоє чоловіків зазнали поранень і були госпіталізовані.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини