Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:54:15

Корумпованість чи безкарність по-чернігівські? ВІДЕО

19.05.2016   08:47Агенцiя

18 травня у прес-центрі «Чернігівський вибір» відбулося обговорення питань корупції та кумівства на прикладі водного господарства Чернігівської області. До участі у заході були запрошені представники державних установ, громадських організацій та правоохоронних органів.

Представники Деснянського басейнового управління водних ресурсів (ДБУВР) та правоохоронних органів проігнорували захід, а тому їхню думку, на жаль, не було почуто.

Питання боротьби з корупцією є одним з найбільш важливих та нагальних для українського суспільства. Глава держави у своїх зверненнях та виступах підкреслює важливість знищення корупційного монстра, який продовжує свою чорну справу. На думку експертів у 2016 році перед Україною поставлені три основні завдання: приборкання корупції, знищення та засудження принципів «непотизму», а також подолання принципів кумівства у будь-яких державних структурах. Про це наголошує Глава держави, про це говорять представники контролюючих органів, державних установ, політичних партій, громадськість.

Але в реаліях все відбувається трохи по-іншому.

Наприклад, як зазначила під час обговорення керівник ГО «Екологічний контроль «Зелений світ» Марія Василенко керівник ДБУВР Сергій Нагалюк, за повідомленнями ЗМІ, мав у підпорядкуванні практичну всю свою родину: дружину, доньок та зятів.
Цікаво, що у липні 2015 року був опублікований про це матеріал «Сімейні клани Чернігівщини», але жодної реакції у правоохоронних органів ця публікація викликала.

«Зазначимо, що керівник ДБУВР знаходиться на державній службі, а, отже, підпадає під дію ЗУ «Про запобігання корупції», стаття 27 якого встановлює обмеження спільної роботи близьких осіб», - сказала Марія Василенко.

Також за її словами активісти звернули також увагу на діяльність керівника ДБУВР через те, що за останні п’ять років на Чернігівщині реалізовувалися два масштабні проекти: по укріпленню берега Дніпра в районі Любеча та очищення річки Стрижень.
Про якість робіт в цьому напрямку (особливо очищення Стрижня) кожен чернігівець може судити сам. А насправді, кампанія ПМК-55 засипала піском та змінила русло річки. «Під час очищення Стрижня практично не вивозили пісок, мул. Одна чи дві машини вивезли для виду, а решту розрівняли по дну», - наголосила активістка. І при цьому ті, хто мали контролювати ці роботи по розчищенню не звертали увагу на їх якість, бо як стало відомо їх виконувала кампанія, яка належить родичці керівника ДБУВР.

За словами юриста Сергія Нестеренко схожа ситуація склалася і з багатомільйонним проектом «Захист земель Любицької сільської ради від шкідливої дії річки Дніпро», який розпочали у 2011 році. Ці роботи проводила ПМК-55, яка не мала відповідного обладнання. Фінансова інспекція встановила, що відбулося завищення вартості витрат на паливно-мастильні матеріали на суму  більше ніж 400 тисяч гривень. Крім того, були завищені витрати по актам виконаних робіт щодо облаштування каменю на суму більше 3,5 млн. гривень. За результатами фінансових перевірок було встановлено, що існує нестача матеріальних ресурсів і коштів. Але фінансова інспекція була змушена припинити свої вимоги через рішення судів різних інстанцій.
«Факт того, що недостача матеріальних ресурсів та коштів залишився. І в касаційній інстанції дані рішення були скасовані. Тобто підстава для закриття кримінального провадження стала відсутньою. Всі рішення окружних адміністративних судів і адміністративного суду в Київській області були скасовані. На сьогодні кримінальне провадження в цій справі не було поновлено, ніяких дій в цьому напрямку не проводиться. Тобто знову уникла відповідальності особа, яка на нашу думку, винна у цьому розтраті коштів. І знову правоохоронні органи проявляють в цьому питанні бездіяльність, перевірку ніхто не проводить. Факти для проведення перевірок наявні: розкрадання коштів на суму близько 4 млн.грн. Фірми, які проводили там роботи, які попросту відмивають кошти вони є фіктивними. Ними керують родичі того ж самого Нагалюка. І ці фірми не мають власного обладнання та засобів, щоб проводити роботи. Використовуються засоби, які належать державі. Реакція правоохоронних органів з приводу сьогоднішнього засідання має бути. Оскільки відбувається розвал підприємства, махінації з поділом майна. І взагалі відбувається щось не зрозуміле. Я вважаю, що Чернігів має жити нормально, і Стрижень повинен бути очищеним», - сказав Сергій Нестеренко.

Начальник відділу інспектування АПК та в сфері використання природних ресурсів Державної фінансової інспекції в Чернігівській області Тетяна Дубровська підтвердила, що дійсно представники державної фінансової інспекції проводили перевірки і виявили порушення. Також вона зазначила, що для відновлення кримінальної справи, про яку йшла мова потрібне звернення правоохоронних органів. «Ми коли йдемо на ревізію звертаємося до правоохоронних органів, щоб отримати від них інформацію про порушення. Але поки що нової інформації не було», - зазначила вона.

Олександр Бей, представник ГО «Корупції ні! Ні брехні!» зазначив, що за десять років, які працює організація практично нічого не змінилося: «Як раніше правоохоронні органи без діяли так і зараз вони не діють. Єдина структура, яка змінила свої підходи – це податкова. І то завдяки тиску громадськості, підприємців». На його думку обговорення дуже на часі, бо про кричущі випадки порушень в екологічній сфері. Він порадив активістам «Екологічний контроль «Зелений світ» звернутися до Національного антикорупційного бюро України, а також передати документи на розгляд антикорупційного комітету Громадської ради при Чернігівській ОДА.

По завершенню обговорення було підписано звернення громадських організацій щодо дій керівника ДБУВР до Президента, Уряду та НАБУ.

 

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини