Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 07:18:49

Цікавий інвестиційний проект запропонували чернігівцям

29.03.2016   17:09Агенцiя

29 березня відбулася презентація інвестиційного проекту, яки передбачає будівництво житлового комплексу та об’єктів соціальної сфери у Чернігові в кварталі вулиць Кільцевої, Балицького та І.Багряного.

У заході взяли участь представник інвестора Максим Цихановський, представники фірм-орендаторів земельних ділянок ТОВ «Топаз» Степан Божок та ТОВ «Форест-3» Дмитро Тарабанько, архітектор Тетяна Мазур, заступник міського голови Валерій Бондарчук, представниця мешканців найближчого приватного сектору Оксана Тунік-Фриз, депутати Чернігівської міської ради та журналісти.

Для того, щоб проект став реальністю потрібно змінити рішення міської ради про дві земельні ділянки загальною площею 7,5 га в кварталі вулиць Кільцевої, Балицького та І.Багряного. Згідно містобудівного аналізу на цьому майданчику можна побудувати близько 100 тис.кв.м. житла, що вміщує біля 3700 мешканців. Також відповідно до умов генерального плану така кількість житлового фонду передбачає наявність інфраструктури: дитячий садочок на 100 місць, магазини, аптека, торгові та розважальні заклади тощо. «Майбутнім власникам буде зручно і комфортно жити в цих будинках», - переконана архітектор Тетяна Мазур. Також вона прокоментувала можливість будівництва житла в цьому мікрорайоні: «Це заважатиме оточуючому середовищу? Ні, тому що там вже є житловий комплекс. На цих двох ділянках планувалися автоцентр та торговий комплекс, але ці проекти втратили актуальність. У Чернігові існує дефіцит майданчиків під житло, тому якщо на цих двох ділянках побудують багатоквартирні будинки, в цьому є раціональне зерно».

Але бути чи не бути цьому будівництву мають вирішити депутати Чернігівської міської ради на наступній сесії. Ці ділянки знаходяться у користуванні двох підприємств ТОВ «Форест-3» та ТОВ «ТОПАЗ», які вже кілька років не могли вирішити питання продовження оренди з минулим депутатським корпусом.

ТОВ «Форест-3» отримало в оренду земельну ділянку у 2009 році на п’ять років. Підприємство сумлінно сплачувало гроші за користування, навіть тоді, коли питання продовження оренди не було вирішено. Дмитро Тарабанько розповів, що оренда земельної ділянки завершилася у листопаді 2014 року. «У жовтні ми звернулися до міської влади з заявою щодо його поновлення. Ця заява має бути розглянута в місячний термін, однак на сьогодні 2016-й рік, дана заява не розглянута, ми вважаємо це ганебною практикою, але сподіваємося, що новий депутатський корпус – вони будуть більш зацікавлені в інвестиціях в місто і в його розвитку», - сказав Дмитро Тарабанько під час презентації.

Схожа ситуація і у ТОВ «ТОПАЗ». Але питання не у продовженні терміну оренди, а зміні цільового призначення орендованої ділянки. Спочатку цей майданчик планувався для будівництва торгових-побутових об’єктів, але в цьому районі Чернігова вже досить багато торгових закладів, і тому орендарі вважають за доцільне будувати житло. «За час користування ділянка ТОВ «ТОПАЗ» опинилася у житловому масиві, поруч багато торгівельних об’єктів. Саме тому вважаємо за потрібне провести зміну цільового призначення даної ділянки. З тим, щоб побудувати тут житловий масив», - зазначив Степан Божок.

За словами заступника міського голови з питань будівництва та архітектури Валерія Бондарчука треба вітати тих інвесторів, які бажають вкладати гроші в наше місто. Він вважає, що питання із продовженням оренди землі для цих двох фірм затягнулося і депутатському корпусу варто вирішити його вже на наступній сесії. «Вирішення питання щодо цих двох ділянок дуже затягнулося. На мою думку, і продовження оренди, і зміна призначення ділянки можливі», - сказав Валерій Бондарчук. І додав: «Якщо інвестор має сили та можливості вкладати гроші у будівництво нового мікрорайону, то це потрібно лише вітати».

Громадська активістка Оксана Тунік-Фриз наголосила на тому, що жителі мікрорайону Олександрівка мають як побоювання так і сподівання від такого сусідства. Але на її думку важливо, щоб забудовник та інвестор проводили інформаційну кампанію для «майбутніх сусідів», а також розказали, що буде на цих двох майданчиках, які перетворилися на «хащі з бур’янів та дошок». «Якби ця інформаційна компанія розпочалася раніше, у жителів Олександрівки було б набагато менше запитань та побоювань»,- зазначила вона.

Представник інвестора Максим Цихановський запевнив, що його кампанія відповідально ставиться до виконання своїх зобов’язань. Він пообіцяв, що проект забудови буде доступний громаді Чернігова, а також будуть проводитися заходи по обговоренню плану будівництва, з тим, щоб досягнути компромісів у всіх питаннях і з міською владою, і з мешканцями сусідніх мікрорайонів, і з новими власниками квартир. Також Максим Романович зазначив, що нерухомість не може бути без інфраструктури та об’єктів соціальної сфери. Він розповів, що зараз на ринку нерухомості переважає тренд «бюджетних квартир», які за рахунок вдалого планування  можуть розміщуватися на 27, 30 або 40 кв.метрах.

Отже, інвестор пропонує житловий комплекс з квартирами економ-класу за конкурентними цінами, бере на себе зобов’язання побудувати дитячий садочок, який потім передасть місту, а також налагодити інфраструктуру, побудувати дороги, тротуари, майданчики.

Унікальність цього проекту в тому, що він підсилює вже існуючу інфраструктуру і буде розташований на нових територіях, дозволяючи Чернігову ще більше розвиватися.

Прес-центр "Чернігівський монітор"

ФОТО Альони Шепіди

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини