Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 05:16:54

Перезимівля озимини проходить нормально

19.02.2016   07:10Агенцiя

Перезимівля озимих культур є одним із найважливіших агрономічних питань у виробництві зерна, яке потрібно завжди враховувати.

Агрономічною службою Чернігівщини встановлено постійний моніторинг стану зимівлі озимих культур. Такий моніторинг дає можливість заздалегідь визначити життєздатність посівів і спланувати заходи весняного догляду за ними - підживлення, обробки фунгіцидами й гербіцидами, - щоб виростити високий урожай якісного зерна, а за потреби, - забезпечити господарства насінням ярих культур для ремонту чи пересівання площ.

З 25 січня по 4 лютого аграрії області проводили відбір проб рослин (монолітів). Результати відрощування рослин не виявили загибелі посівів озимих зернових культур, підтвердивши цим самим попередній їх стан. Загалом по області відбір зразків проводили більше 80 господарств.

Крім того, 25 січня метеостанціями області відбиралися проби озимих на відрощування для визначення життєдіяльності рослин. Відрощування проводили переважно монолітним методом. За результатами відрощування перезимівля озимих проходить нормально. Із 16 відібраних проб озимих зернових, 9 проб показали відсутню зрідженість (0%), 7 проб – природну (до 10%).

Нестабільні погодні умови (починаючи з осені) вплинули на зимостійкість рослин, і як результат спостерігаєть найбільший обсяг за останнє десятиліття слабких і зріджених посівів – 19%, в доброму та задовільному стані – 81%.

- На сьогодні загроз щодо загибелі посівів немає, але подальший їх стан буде значною мірою залежати лише від розвитку та сприятливості погодних умов під час перезимівлі. Наступне визначення фактичного стану перезимівлі озимих зернових культур і ріпаку аграрії Чернігівщини проводитимуть в кінці лютого, - зазначив заступник начальника управління - начальник відділу землеробства, інженерно-технічного забезпечення, безпеки праці Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олександр Щербатий.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини