Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:09:29

"Спрощенці" спрямували до чернігівського бюджету понад 83 млн. гривень єдиного податку

12.01.2016   15:13

ДПІ у м. Чернігові повідомляє, що платниками податків м. Чернігова, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, за 2015 рік до бюджету міста спрямовано 83,7 млн грн єдиного податку. Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження єдиного податку зросли майже на 13,3 млн гривень.

За словами начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб ДПІ у м. Чернігові Олега Шуби, за минулий рік підприємці - фізичні особи  поповнили місцеву казну єдиним податком на 63,3 млн грн та збільшили надходження в порівнянні з 2014 роком на 12,4 млн гривень.

Податківець поінформував про запроваджені з 2016 року зміни в спрощеній системі оподаткування, які внесені до Податкового кодексу  України Законом України від 24.12.2015 р. №909-VIII „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році”. 

Зміни торкнулися, зокрема, «спрощенців» ІІІ та IV групи. Так, для суб’єктів господарювання ІІІ групи зменшено дозволений обсяг доходу до 5 млн гривень та збільшено ставки податку - замість 2% та 4 % запроваджено 3 % та 5 %.

Відтепер, суб’єкти господарювання міста, які застосовують спрощену систему оподаткування, поділяються на такі групи платників єдиного податку:

І група - фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно торгівлю на ринках або надають побутові послуги населенню. Обсяг доходу - не перевищує 300 тис гривень. Ставка податку - у межах до 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.
    
ІІ група - фізичні особи-підприємці, які надають послуги платникам єдиного податку або населенню, здійснюють виробництво та продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства. Кількість найманих осіб не перевищує 10 осіб, обсяг доходу не перевищує 1,5 млн гривень. Ставка податку - у межах до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.

ІІІ група  - фізичні особи-підприємці та юридичні особи, обсяг доходу яких не перевищує 5 млн грн, кількість найманих осіб не обмежується. Ставка податку - 3 %  доходу для платників ПДВ та 5 % доходу - для неплатників ПДВ.

До ІV групи належать сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 %. Для платників єдиного податку четвертої групи розмір ставок податку  з одного гектара сільгоспугідь залежить від категорії (типу) земель, їх розташування та становить від 0,16 % до 5,4%  від нормативно-грошової оцінки 1 га землі.

Для чернігівських суб’єктів господарювання  І та ІІ групи ставки єдиного податку встановлені на сорок сьомій сесії шостого скликання рішенням Чернігівської міської ради від 30.01.2015 р. «Про місцеві податки».
 
«Податкова реформа покликана удосконалити систему оподаткування та залучити кошти для стабілізації процесів в економіці. Безперечно, законодавчі зміни направлені на зміцнення економічного становища України, і коли економіка напряму залежить від якості виконання платниками податків своїх зобов’язань, ми сподіваємося, що чернігівська бізнес спільнота і надалі буде демонструвати сумлінне, дійсно патріотичне ставлення до справи наповнення казни», - зазначив Олег Шуба.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини