Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:04:39

Як з пацієнтів збирають кошти в Чернігові. Коштовна медицина. Частина 1. ВІДЕО

29.12.2015   16:28Агенцiя

Трохи більше тижня журналісти ГромадськогоТБ.Полтава мандрували Україною, аби дослідити, чи дійсно медицина в країні є безкоштовною.

Чернігів, Черкаси, Чернівці, Івано-Франківськ, Тернопіль і Рівне – у кожному з цих міст журналісти проходили ті чи інші обстеження, спілкувалися з медперсоналом і керівництвом лікарень. Мета такого експерименту – дізнатися, чи беруть з людей кошти за медичні послуги, та дослідити, як збираються благодійні внески на потреби лікарень.

Першим містом, де побували журналісти, став Чернігів. Місцем дослідження стала Чернігівська міська лікарня №2.
Тут журналісти пройшли обстеження: електрокардіографію та флюорографію. В обох випадках, медичні працівники назвали пацієнтам суму за надання послуг та взяли кошти в руки готівкою, не видавши жодного чеку чи квитанції про оплату послуг. До того ж, в обох випадках медичні працівники не попередили пацієнтів про те, що ті сплачують благодійні внески.

Коли ж журналісти представилися та почали просити медичних працівників пояснити, чому так сталося, ті відповідали досить невиразно та направляли за поясненнями до головного лікаря.

Головний лікар цього дня був відсутній на робочому місці, тож на питання журналістів відповідала його заступниця з поліклінічної роботи Інна Сорокіна. Вона розповіла, що в лікарні дійсно збираються благодійні внески. За рахунок цих внесків і виживає заклад, адже фінансування від держави вистачає лише на зарплати медперсоналу та оплату комунальних послуг. Усе інше – від медпрепартів до господарських дрібниць  –  доводиться закупати за власні кошти лікарні.

Також Інна Сорокіна запевнила, що всі виплати в лікарні відбуваються лише через банк, і жоден медичний працівник не має права брати кошти від пацієнтів у руки. Якщо подібні випадки і трапляються – це тільки на совісті тих людей, які дозволяють собі переступати межу моральності.

Те ж саме стверджувала й головний бухгалтер лікарні Валентина Комісарова: «Хворий заповнює заяву, і на основі заяви приймається благодійний внесок. Усі благодійні внески надходять або через банк, або через касира, видається квитанція про оплату людині на руки з печаткою, вказується сума. <…> Таке в нас не передбачено – брати готівкою в кабінеті».

Слід зазначити, що в Чернігівській міській лікарні №2 гроші збирають і на рахунок лікарні, і на рахунок благодійного фонду «Доброчинність», називаючи це благодійними внесками. Проте по факту виходить, що це – плата за ті чи інші медичні послуги.

 «Благодійні внески беруться лікарнями в кількох формах. По-перше, це благодійні рахунки в самих лікарнях. Ще при лікарнях працюють благодійні фонди. Зараз при міському управлінні охорони здоров’я створена робоча група, яка моніторить прозорість використання позабюджетних надходжень, у тому числі, благодійних внесків», – розповіла Анжела Мосейчук, член робочої групи з питань забезпечення прозорості позабюджетних надходжень у медичних закладах Чернігова.

Журналісти вирішили завітати до міського управління охорони здоров’я, аби дізнатися подробиці. Заступниця начальника управління Ольга Малець теж почала пояснювати необхідність благодійних платежів недофінансованістю галузі: «Якщо пацієнти не будуть нести в заклад благодійні кошти, то заклади практично змушені будуть закритися», – переконана вона.

Разом з тим, Ольга Малець погодилася, що вся інформація про зібрані та витрачені кошти має бути відкритою та прозорою.

«На сайті управління охорони здоров’я та на сайті міської ради буде повністю доступна інформація, бо тут нічого ховати однозначно», – запевнила чиновниця.

Поки матеріал готувався до виходу, в Чернігові відбулося засідання робочої групи з питань забезпечення прозорості в отриманні та використанні позабюджетних надходжень від фізичних і юридичних осіб у закладах охорони здоров'я міста, – повідомляє "Біла Хата".

На засіданні була оприлюднена наступна інформація:
- На 2015 рік на  потреби медичної галузі міста виділена медична субвенція з державного бюджету у сумі 198182300 (192 160 200 грн. + 6 022 100 грн.), що не забезпечує повну потребу галузі  на заробітну плату та енергоносії. Станом на 01.12.2015 року з міського бюджету виділено додатково 69 912 940 грн.

Протягом поточного періоду 2015 року закладами охорони здоров'я міста залучено власних надходжень (благодійні внески)  у сумі 18 774,40 тис. грн., які станом на 01.12.2015року були використанні за такими статтями витрати:
• Медикаменти та перев'язувальні матеріали 35,9%;
• Предмети, матеріали, обладнання та інвентар 25,5%
• Придбання обладнання і предметів довгострокового користування 25,5%
• Оплата послуг (крім комунальних) 8,0%
• Продукти харчування 2,5%
• Заробітна плата (хоспіс) 1,2%
• Нарахування на оплату праці 0,4%
• Капітальний ремонт інших об'єктів 0,4%
• Оплата комунальних послуг та енергоносіїв 0,3%
• Окремі заходи по реалізаціє державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку 0,2%
Видатки на відрядження 0,1%.


Для порівняння, згідно з дослідженням, проведеним Інститутом Аналітики та Адвокації, у 2013 році консолідований обсяг благодійних пожертв, отриманих закладами охорони здоров’я м. Чернігів, становив 13 млн грн. З них Чернігівська міська лікарня № 2, у якій побували журналісти, зібрала  4 593 070 грн.
Таке публічне звітування про використання доброчинних внесків – позитивний, але рідкісний приклад на території України.  Проте навіть із оприлюднених звітів неможливо встановити, чи проводився тендер на закупівлю обладнання, медикаментів, матеріалів та ін. Ніхто не може дати гарантії, що, наприклад, закуплене обладнання відповідало його реальній вартості.

На кожній ланці, через яку проходить потік доброчинних коштів, існує ризик виникнення корупційної складової. Після проведеного журналістами розслідування, можна припустити, що значна частина благодійних внесків «губиться» ще в кабінетах лікарів, яким пацієнти сплачують гроші прямо в руки.
Чи дійсно журналістам випадково «пощастило» натрапити на нечистих на руку медичних працівників, чи такі порушення відбуваються в медичних закладах системно? Чи доходять усі сплачені кошти до кінцевого адресата, чи осідають в кишенях недобросовісних медиків? Чому людей не попереджають про «добровільність» виплат, які вони здійснюють? Ці питання залишаються відкритими.

Людмила Гудзь, Анатолій Мележик
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини