Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:36:05

Про енергоефективність у житловому секторі м. Чернігова

08.10.2015   14:49

Про енергоефективність у житловому секторі м. Чернігова інформувала на розширеній міській нараді начальник управління економіки міської ради Людмила Максименко.

«Сьогодні відомо всім Україна - енергозалежна держава. А питання раціонального та економного використання природних ресурсів – це стратегічно важливе питання енергетичної безпеки держави.Для Чернігова енергоефективність є одним з пріоритетів розвитку міста», - зазначила Л. Максименко.

Не один рік управління економіки працює у напрямку енергозбереження. Розпочинали з аналізу споживання бюджетними установами енергоресурсів, запровадивши моніторинг. Стало зрозумілим, що незадовільний технічний стан, як мереж, так і будівель бюджетної сфери веде до шалених витрат бюджетних коштів. Тому було прийняте рішення в першу чергу розпочати впровадження енергоефективних заходів саме у бюджетній сфері.

Сьогодні маємо вагомий досвід реалізації енергоефективних заходів та проведення комплексної термосанації будівель бюджетних установ. Містом розроблені та реалізуються програми енергозбереження в галузях освіти, охорони здоров’я, культури. Мінялись на енергоефективні вікна, двері, проводились гідрохімічні промивки мереж опалення, облаштовувались індивідуальні теплові пункти,утеплювались огороджуючи конструкції будівель та ряд інших заходів. За роки дії програм на впровадження енергоефективних заходів використано майже 10 млн. грн. Цього року з запланованих програмами 4,8 млн.грн., освоєно вже 3 млн.грн.

Особлива увага приділяється залученню міжнародної фінансової і технічної допомоги. Співпрацюємо з проектами українсько-німецького співробітництва (GІZ), Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) і з такими міжнародними фінансовими організаціями як НЕФКО, Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк та іншими.

Загалом у результаті впровадження енергоефективних заходів у бюджетній сфері міста скорочено споживання холодної води на 24%,  тепла – на 18 %, газу – на 26%, електроенергії – на 4%.

Ми долучились до Європейської ініціативи Угода Мерів та затвердили План дій зі сталого енергетичного розвитку міста Чернігова на 2015-2023 роки. Це стратегічний документ, який передбачає впровадження заходів, направлених на скорочення споживання енергоресурсів. Каталог інвестпроектів включає більше 70 проектних пропозицій Їх вартість – 1,4 млрд. грн.

Заходи Плану дій охоплюють наступні сфери: тепло, водопостачання, освітлення; секторі міського транспорту, бюджетних та житлових будівель. І якщо у названих першими сферах місто має напрацювання, то житловий комплекс з точки зору енергозбереження з різних причин був обмежений увагою. При цьому питоме енергоспоживання житлового фонду України значно перевищує показники інших країн. За даними європейських експертів на утримання 1 кв. м житла у Польщі витрачається 90кВт/год, у Німеччині – 45, а в Україні – 260. Третина загальноміського енергоспоживання це споживання у житлі.

Реалізація енергоефективних проектів саме у житлових будинках - це необхідний крок щодо освоєння значного потенціалу економії енергоносіїв.

Л. Максименко розповіла про механізми державної підтримки, які мають допомогти українцям стати енергоефективними та платити менше за житлово-комунальні послуги.

Ці механізми запроваджені Державною цільовою економічною програмою енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки.

Державна підтримка надається за трьома напрямками:

-         Встановлення негазових котлів та матеріалів до них;

-         Придбання енергоефективного обладнання та матеріалів для мешканців квартир та приватних будинків;

-         Та придбання енергоефективного обладнання та матеріалів для ОСББ.

Мешканцям квартир у багатоповерхівках надається державна допомога на придбання енергоефективних вікон та дверей з двокамерними енергоефективними склопакетами, радіаторів опалення з терморегуляторами, вузлів обліку води, теплової енергії та лічильників активної електричної енергії.

Для приватних житлових будинків до переліку вищезазначених матеріалів додаються рекуператори, теплові насоси, сонячні колектори для виробництва теплової енергії і підігріву води та теплоізоляційні матеріали для проведення робіт з утеплення зовнішніх стін, горищ, покрівель та фундаментів.

Співвласникам багатоповерхових будинків держава компенсує обладнання і матеріали для облаштування індивідуальних теплових пунктів, вузли обліку води та теплової енергії, вікна та двері з енергозберігаючим склом, двері для місць загального користування, теплоізоляційні та інші енергоефективні матеріали та обладнання.

Визначено три державні банки, куди може звернутись мешканець квартири, приватного будинку або об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та оформити пільговий кредит на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів: Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк. При цьому частина тіла кредиту повертається банку державою.

Після отримання кредиту позичальник сплачує за отримані матеріали або виконані роботи і передає банку документи, що підтверджують цільове використання коштів. Лише після цього банк надає Держенергоефективності України перелік документів для відшкодування. Отже, Банк отримує відшкодування від Держенергоефективності за два-три місяці після підписання кредитної угоди і перераховує кошти на рахунок позичальника.

Детальніше про кожен з трьох напрямків кредитування:

1)   З жовтня минулого року діє механізм стимулювання населення до встановлення «негазових» котлів. Уряд компенсує 20 % тіла кредиту на придбання негазових котлів та матеріалів до них. Проте сума відшкодування має бути не вище 12 тис.грн.

2)     З травня поточного року мешканцям квартир у багатоповерхівках компенсується 30 % тіла кредиту, але не більше 14 тис.грн.

3)   Співвласникам багатоповерхових будинків держава компенсує 40% тіла кредиту, але не більше як 14 тис.грн. в розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку за одним кредитним договором.

 З серпня, розуміючи низьку платоспроможність населення, для осіб, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, держава компенсує не 20 та 30 %, а 70 % від суми кредиту на придбання котлів або енергоефективних матеріалів та обладнання. Те ж стосується ОСББ. Буде враховано кількість квартир, що отримують субсидії, і відповідно відсоток відшкодування за держпрограмою буде збільшено.

 Наразі по Чернігову видано 454 кредитів на суму понад 5,5 млн.грн. Нажаль, поки що жоден кредитний договір з ОСББ не оформлений.  

Загалом на реалізацію механізмів підтримки у 2015 році державою передбачено 343,5 млн. грн. Станом на 1 жовтня Держенергоефективності перераховано банкам коштів на відшкодування у розмірі 44,2 млн.грн. Після запровадження у травні механізму державної підтримки на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів попит населення на державну підтримку різко зріс з 50 млн.грн. у травні до 634,7 млн. грн.. на кінець вересня.

 Відповідно до меморандуму підписаного з Держенергоефективності України місто та область мають долучитись до державної програми підтримки населення у сфері енергозбереження.

Наразі по Україні розроблено вже 46 таких програм, з них 12 – обласних, 19 – міських, з яких 10- обласних центрів та 15 районних. Нами розроблений проект Програми з відшкодування частини тіла кредитів, отриманих ОСББ та ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження. Проект Програми вже узгоджений з банками, наданий для вивчення представникам ОСББ.

Програмою пропонується додатково до 40% компенсації тіла кредиту з державного бюджету виділити ще 20 % з міського.

Чому саме підтримка об’єднань співвласників? Через стрімке зростання тарифів на енергоносії, мешканці багатоквартирних будинків почали приділяти увагу енергозберігаючим заходам та широко застосовувати їх у своїх будинках. Але ці заходи мають приводити до економії енергоносіїв, а не лише забезпечувати комфортні умови, а це можна зробити лише комплексно, послідовно, а не хаотично. До того ж це дозволить змінити ставлення наших мешканців до власного житла, адже власність це не лише квартира, а і місця загального користування, підкреслила доповідач.

Зараз розробляється обласна програма з відшкодування частини відсоткової ставки за кредитами на впровадження енергоефективних заходів. Якби в ній передбачили кошти і для об’єднань співвласників Чернігова, це б зробило механізм підтримки ще більш привабливим, значно скоротило б споживання енергоресурсів і покращило технічний стан житлового фонду міста.       

 Коротко про умови надання банками кредитів для населення на реалізацію енергоефективних заходів, більш детально також на сайтах. Отже: Сума кредиту становить від однієї до 50 тис.грн, початковий внесок – від 10% вартості товару, термін кредитування – до трьох років, відсоткова ставка – до 25%, разова комісія на управління кредитом – 3% від загальної суми кредиту.

З умовами державної підтримки впровад­ження заходів з енергозбереження як для фізичних осіб, так і для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків детально можна ознайомитись на сайтах Держенергоефективності України та кожного з трьох банків.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини