Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:23:21

Аграрії Черныгывщини розпочали посів озимих культур

07.09.2015   12:02Агенцiя

Цьогорічні погодні умови, що склались перед початком оптимальних строків сівби озимих колосових культур, є вкрай несприятливими і, мабуть, найгіршими за останні мінімум п’ятдесят, а може, і понад сто років.

Але, незважаючи на таку ситуацію, як повідомляють у Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації, в більшості районів області, хоч і повільними темпами, продовжується підготовка ґрунту під озимі культури.

На сьогодні вже підготовлено 128 тисяч гектарів – 54% прогнозованого обсягу. Деякі сільськогосподарські підприємства північної частини області розпочали посів озимої пшениці. Наразі посіяно перші 2 тисячі гектарів.

Загалом же під урожай 2016 року по всіх категоріях господарств прогнозується зайняти понад 238 тисяч гектарів: пшениці – 191 тисячу гектарів, жита – більше 25, ріпаку – 19 та майже 3 тисячі гектарів озимих культур на зелений корм.

Особливістю посухи поточного року, за інформацією Чернігівського обласного центру з гідрометеорології, є поєднання 3-х її видів – метеорологічної (повітряної), сільськогосподарської (ґрунтової) та гідрологічної, що надалі може мати негативні соціально-економічні наслідки. Виникнення такої ситуації обумовлено синоптичними процесами, що формували підвищений температурний фон упродовж усього року, особливо теплого періоду, та відсутність ефективних опадів на території області.

Схожі для сівби озимини погодні умови у другій половині літа спостерігалися у 1999, 2005, 2010 та 2011 роках.

Фахівці зазначають, що збереження і надалі сухої погоди обумовить подальше погіршення наявної ситуації. Зокрема, підвищиться ймовірність значної затримки або навіть недоцільності проведення посівної компанії в оптимальні та допустимі строки. Це може призвести до недобору врожаю в наступному році. Попри всі негаразди, аграрії області не втрачають надії і сподіваються виконати посів озимини, щоб забезпечити мешканців Чернігівщини хлібом.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини