Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:46:43

Українська гривня святкує 19-річчя

02.09.2015   13:36Агенцiя

2 вересня 1996 року гривня замінила українські карбованці і стала національною валютою України.

Обмін українських карбованців на гривню (банкноти і розмінні монети) проводився з 2 до 16 вересня 1996 року (100 000 карбованців:1 гривня). У цей період у готівковому обігу України паралельно функціонували як гривня, так і український карбованець. Після 16 вересня 1996 року єдиним засобом платежу на території України стала гривня.
 
На момент заміни однієї грошової одиниці на іншу в обігу було 338,1 трлн. карбованців. У результаті переходу на гривню було вилучено 97% емітованих до цього карбованців (327,9 трлн. крб.). За цей період Національний банк України ввів у готівковий обіг банкноти гривні на суму понад 3,1 млрд. грн.
 
Зараз в готівковому обігу країни перебуває готівки на загальну суму 297,5 млрд. грн., у тому числі банкнот – 295,6 млрд. грн. (2,8 млрд. шт.), монет – 1,9 млрд. грн. (12,0 млрд. шт.).
 
Станом на 1 вересня 2015 року загальна кількість банкнот на душу населення становила 64 штуки, а розмінних монет – 269 штук.
 
"Номінальний ряд грошових знаків України налічує нині 16 номіналів, із них дев’ять номіналів банкнот та сім номіналів монет, що належним чином забезпечує потреби грошового обігу країни", – додає заступник Голови Національного банку України Яків Смолій.
 
За його словами, на сьогодні банкноти третього покоління (зразка 2003 – 2007 років) та четвертого покоління (зразка 2014 року) становлять майже 98%, від усіх банкнот, що перебувають в обігу. У березні 2015 року в обіг уведено банкноту номіналом 100 гривень зразка 2014 року, яка має удосконалений дизайн та посилений комплекс захисних ознак, у тому числі для візуального контролю населенням. З цієї банкноти розпочався процес оновлення банкнот зразка 2003 – 2007 років.
 
"Система захисту банкнот гривні перебуває на одному рівні із системами захисту банкнот провідних країн світу, – зазначає Яків Смолій. – Так, наприклад, на банкнотах гривні (середніх та високих номіналів) для візуального контролю застосовуються  оптично-змінні зображення, що не імітуються за допомогою комп’ютерної та копіювальної техніки. Аналогічні захисні елементи запроваджено, зокрема, на банкнотах євро та доларів США (останніх серій)".
 
Наразі ситуація з підробленими банкнотами національної валюти є контрольованою та не має загрозливого характеру. Так, за підсумками 2014 року, на 1 млн. шт. справжніх банкнот гривні припадало приблизно 3 шт. підроблених банкнот (у 2013 році – 3,5 шт., у 2012 році – 4,1 шт., у 2011 році – 3,4 шт.). У країнах Євросоюзу, для порівняння, виходячи з даних офіційного сайта Європейського центрального банку, за підсумками 2014 року цей показник становив приблизно 48 шт. підроблених банкнот євро (у 2013 році – 45 шт., у 2012 році – 35 шт., у 2011 році – 46 шт.).
 
"Упродовж усіх 19 років Національний банк України постійно працює над удосконаленням дизайну та елементів захисту банкнот гривні. Період, що пройшов з часу запровадження національної валюти, характеризувався складними процесами в політичному та економічному житті країни, проте Національний банк України у сучасних умовах, як і раніше, готовий забезпечувати економіку держави банкнотами і монетами необхідних номіналів та  якості",  – зауважив заступник Голови Національного банку України Яків Смолій
 
 
Довідково
 
Cвоє прагнення мати власну валюту як невід’ємний атрибут незалежності Україна проголосила ще в липні 1990 року в Декларації про державний суверенітет.
У 1991 році відповідно до Акта проголошення державної незалежності Президія Верховної Ради України прийняла постанови "Про затвердження назви і характерних ознак грошової одиниці України" (10 грудня 1991 року) та "Про розмінну монету України" (2 березня 1992 року), у яких було визначено, що грошовою одиницею України є гривня, а її сотою частиною – копійка.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини