Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:36:43

Як активізувати містян? Польський досвід

03.08.2015   14:55Агенцiя

Представники Чернігова — громадські активісти Ірина Бабчук та Анна Ніколенко-Баєва, а також заступник начальника фінансового управління міської ради Олена Лисенко і радник міського голови Ірина Синельник — відвідали Польщу в рамках ознайомлення з кращими практиками впровадження партиципаторного бюджету (громадського або бюджету участі).

Учасники поїздки побували в чотирьох польських містах — Гданську, Гдині, Сопоті й Торуні, де зустрілися з представниками влади та громадськості, ознайомилися з особливостями проведення інформаційної кампанії бюд-жету участі, організації голосування за проекти, і власне втілення поданих жителями міста пропозицій. Адже партиципаторний бюджет передбачає посилення ролі громадськості у формуванні міського бюджету, певна частина коштів спрямовується на реалізацію проектів, запропонованих жителями міста і підтриманих на публічному голосуванні.

Польські міста вже кілька років поспіль за латиноамериканським прикладом реалізують партиципаторний бюджет. Кожен житель міста може написати й подати до міської ради свій проект, вказавши відповідний кошторис. Найчастіше питання, порушені у проектах, стосуються поліпшення благоустрою, освітлення, ремонту доріг, упорядкування зелених зон, створення місць для вигулу собак тощо. Кожен із проектів оцінюють щодо його реальності та відповідності кошторису в структурних підрозділах муніципалітету. Потім виставляють на голосування. Зазвичай голосування триває до двох тижнів і відбувається трьома способами: через Інтернет, поштою та в пунктах голосування. Кількість жителів міста, які беруть участь у голосуванні, становить 10—12%. Між тим, у кожному місті трапляються випадки нечесного голосування. При виявленні таких фактів результати за окремий проект можуть анулювати.

До теми: Чи буде у Чернігова громадський бюджет?

За словами віце-мера міста Сопота Марціна Сквєровського, громадський бюджет є дієвим інструментом активізації суспільства, важливим елементом у розбудові громадянського суспільства та проведенні бюджетної дискусії. Сопот першим у Польщі залучив громадян до участі у формуванні громадського бюджету. «Ми переконалися, що це була дуже добра ідея. Вважаю, що за два роки всі польські міста матимуть громадський бюджет», — сказав він.

Як зазначила О. Лисенко, цього року в Чернігові теж проводитиметься конкурс проектів партиципаторного бюджету для реалізації їх у 2016 році. На її думку, візит до Польщі був корисним і з практичної точки зору, хоча окремі питання потребують ще консультацій. Наприклад, організація голосування, адже в Польщі можлива персоніфікація громадянина через Інтернет завдяки індивідуальному персональному номеру. В Україні для органів місцевого самоврядування поки що це ускладнено через відсутність доступу до відповідних баз даних.

«Ми будемо враховувати польський досвід, хоча матимемо і власні напрацювання, враховуючи наші можливості», — зазначила О. Лисенко. Вона додала, що робоча група зі впровадження партиципаторного бюджету закінчує розробку відповідного положення. Упродовж місяця документ буде винесено на затвердження виконавчого комітету міської ради та розгляд депутатів Чернігівської міськради.

Навчальний візит тривав 13—17 липня у рамках проекту «Партиципаторний бюджет — можливості для підвищення громадської активності та встановлення справжнього партнерства з органами влади», що реалізується Польсько-українською фундацією співпраці ПАУСІ в Чернігові, Черкасах та Полтаві.

Ярина ГАГІН

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини