Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 15:02:37

Про роботу управління споживчого ринку та підприємництва міської ради за перше півріччя 2015 року

29.07.2015   12:38

Управління споживчого ринку та підприємництва є виконавчим органом Чернігівської міської ради, діє на підставі Положення, здійснює повноваження з питань розвитку та координації діяльності підприємств торгівлі, ресторанного господарства, підприємств з надання послуг населенню, підтримки та розвитку підприємництва.

Основними завданнями управління є: реалізація державної політики у сфері розвитку споживчого ринку міста, підтримки підприємництва та захисту прав споживачів. Про це інформувала сьогодні на розширеній міській нараді начальник управління Олена Шевчук.

У своїй діяльності управління керується законодавчими актами України, рішеннями міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, а також Положенням про управління споживчого ринку та підприємництва, іншими нормативно-правовими актами.

До структури управління входять три відділи: відділ споживчого ринку; відділ з питань підприємництва; відділ захисту прав споживачів.

За звітний період спеціалістами управління було опрацьовано 510 документів, з них 203 надійшло із міської ради та 46 з інших органів влади. Підготовлено та прийнято 3 рішення виконавчого комітету міської ради, 4 розпорядження міського голови та два рішення сесії. На сьогодні – 28 документів знаходяться на постійному контролі в управлінні. Значна увага приділяється роботі зі зверненнями громадян. Заяви розглядаються у межах встановлених термінів, з наданням заявникам письмових роз`яснень.

Кожний перший та третій вівторок місяця в центрі надання адміністративних послуг спеціалісти управління надають консультативну допомогу суб'єктам господарювання з питань встановлення режимів роботи. З початку року надійшла 21 заява на встановлення денного режиму та 30 заяв на встановлення нічного режиму роботи об’єктів торгівлі та ресторанного господарства.

У сфері торгівлі міста відбулися позитивні зміни в розвитку матеріально-технічної бази: впроваджуються сучасні торговельні технології, відкриваються об'єкти з високим рівнем обслуговування, що відповідають сучасним вимогам.

На сьогодні торгова мережа міста Чернігова нараховує 1035 магазинів, торговою площею близько 107 тис. кв.м. та 385 об'єктів ресторанного господарства на 23267 посадочних місць.

З початку року торгова мережа збільшилась на 5 магазинів та 5 закладів ресторанного господарства. Найбільші з відкритих об'єктів - це магазин з продажу непродовольчих товарів «Єва» по вул. Рокоссовського, 15 (з торговельною площею 179 кв. м.), кафе - бар «Губернія» по вул. Київське шосе, 1Б та ресторанний комплекс „Ріверсайд” по вул. Шевченка, 32.

У результаті розширення торгової мережі, збільшилась забезпеченість населення торговою площею і становить майже 363 кв.м на 1000 мешканців при нормативі 375 кв.м. В місті діє понад 50 супермаркетів та універсамів.

Роздрібний товарообіг міста займає майже 43% у товарообігу області. За І півріччя 2015 року очікується у сумі 4,3 мільярди гривень. Темп росту в порівняних цінах складе 81,4%. В середньому за місяць на 1 мешканця міста продано товарів на 2423 грн., що на 461 грн. більше, ніж у минулому році.

У структурі роздрібного товарообігу підприємств переважаючою є частка продовольчих товарів - 56,6%. Питома вага непродовольчих товарів становить – 43,4 %. У роздрібній торговій мережі доля вітчизняних товарів становила – 63%.

В обсязі продовольчих товарів переважає продаж тютюнових виробів 10,3%, алкогольних напоїв 10%, м'ясопродуктів 7,2%, кондитерських виробів 4,9%, молочних продуктів 4,2%. Серед непродовольчих товарів питому вагу становить продаж лікарських товарів 8,5%, автомобілів та автотоварів 8%, бензину 6,8%, дизельного пального 3,1%, побутових електротоварів 2,3%.

Підприємства торгівлі нашого міста постійно надають населенню додаткові послуги: продаж товарів в кредит; доставка товарів додому; знижки постійним покупцям за дисконтними картками.

Постійно проводиться робота з організації у місті виставково-ярмаркових заходів. Уже стало доброю традицією на передодні Великодніх свят у місті проводити ярмарок. Чернігівці та гості міста мали чудову нагоду придбати якісну продукцію за цінами виробника. У заході взяли участь біля ста суб’єктів господарювання (товаровиробники, фермерські господарства, підприємства торгівлі та народні майстри). До уваги відвідувачів Великоднього ярмарку була представлена святкова експозиція „Жайворонки” – це дві тисячі маленьких булочок, вироблених з дріжджового тіста, у вигляді пташок, які роздавалися безкоштовно. Булочки були виготовлені майстрами Чернігівського центру професійно-технічної освіти.

Крім того, з 21 березня поточного року у місті Чернігові по просп. Миру, 194 (зупинка «Ремзавод») біля торговельного комплексу «Шанхай» проходить щотижневий Суботній ярмарок з продажу продовольчих товарів. До уваги чернігівців представлена продукція підприємств міста та області за цінами виробника.

Нині триває робота щодо організації та проведення з 14 по 16 серпня поточного року ярмарку Медовий спас, у якому візьмуть участь бджолярі міста Чернігова та Чернігівської області.

З метою забезпечення школярів міста Чернігова товарами шкільного асортименту до нового 2015-2016 навчального року ведеться організаційна робота з підготовки шкільних базарів, які традиційно розпочнуться з 1 серпня і будуть триватимуть до 15 вересня 2015 року.

Зважаючи на складну суспільно - політичну ситуацію в країні, а також негативну статистику правоохоронних органів стосовно скоєння злочинів та адміністративних правопорушень особами у стані алкогольного сп'яніння поблизу торговельних закладів у нічний час, було прийнято рішення міської ради «Про обмеження реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива на території м. Чернігова у нічний час». Таким чином у місті обмежено роздрібний продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива на підприємствах торгівлі з 22.00 години вечора до 08.00 години ранку, враховуючи вихідні та свята.

За оперативною інформацією міського відділу УМВС України в Чернігівській області з моменту набрання чинності зазначеного вище рішення кількість зафіксованих скарг на порушення громадського порядку та тиші у нічний час на прилеглій території до підприємств торгівлі, де здійснюється реалізація алкогольних напоїв, а також кількість злочинів та правопорушень, скоєних у стані алкогольного сп’яніння, зменшилась на 30%, що підтверджує результативність прийнятого рішення.

Сфера послуг

Однією із складових споживчого ринку є сфера послуг – це частина малого бізнесу, важливий сектор економіки. Діяльність у сфері послуг відіграє помітну роль у забезпеченні зайнятості населення міста, джерелом поповнення бюджету та задоволення різноманітного попиту споживачів.

За даними ДПІ у м. Чернігові з початку 2015 року наданням послуг населенню займається: 3865 - фізичних осіб – підприємців, 799 - малих підприємств та 48- середніх підприємств.

Обсяг реалізованих послуг підприємствами міста у 1 кварталі поточного року зріс на 10,4 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і складає 79% загальнообласного обсягу. В абсолютному еквіваленті це становить 562,2 млн. грн.

У середньому за 2014 рік одним мешканцем міста було спожито послуг на суму 7379,6 грн., що майже втричі більше, ніж у середньому по області (середньо обласний показник – 2680,8 грн.), але на 15 % менше, ніж у 2013 році.

Найбільша частка послуг, реалізованих населенню, по м. Чернігову припадає на послуги у сфері інформації та телекомунікацій, транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності.

Слід зазначити, що у місті відсутній дефіцит спеціалістів сфери побутових послуг, адже кадровий потенціал готується безпосередньо у Чернігівському вищому професійному училищі побутового обслуговування. Зокрема:

робочі професії -кравець, кравець-закрійник, перукар (перукар-модельєр), візажист, візажист-стиліст, агент з організації туризму, адміністратор, фотограф (фотороботи);

молодші спеціалісти - швейне виробництво, перукарське мистецтво та декоративна косметика, художнє фотографування.

З нагоди Дня пам’яті та примирення 8 травня і Дня Перемоги 9 травня, за ініціативою управління у період з 1 по 10 травня цього року було оголошено благодійну акцію з метою висловлення поваги і вдячності учасникам Другої світової війни. У ці дні ряд підприємців міста, що надають перукарські послуги, обслуговували ветеранів за акційними цінами або безкоштовно.

Підприємництво

Значну частку у розвитку економіки міста займає сфера малого та середнього підприємництва. За даними Державної податкової інспекції у першому півріччі цього року в місті працює 2492 малих підприємства та 363 середніх.

Крім того, кількість зареєстрованих фізичних осіб – підприємців з початку року збільшилась на 2,2 % і становить 16160 осіб.

Загальна чисельність зайнятих у сфері малого та середнього підприємництва у поточному році зменшилась на 4,6 тис. і сягає 47,4 тис. осіб. Не зважаючи на коливання кількісних показників сфери малого та середнього підприємництва, надходження до місцевого бюджету від діяльності суб'єктів малого підприємництва мають стійку тенденцію до зростання і за підсумками 1 півріччя становлять 86,9 млн. грн., що на 11,9 млн.грн. (16 %) більше у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року.

Результати роботи середніх підприємств дали можливість поповнити бюджет міста на 51,2 млн. грн., що також на 19% перевищує минулорічний показник. Відповідно, зростає і питома вага надходжень до місцевого бюджету у цій сфері: 26,6% від діяльності суб’єктів малого підприємництва та 29% - суб’єктів середнього підприємництва.

За темпами зростання надходжень до місцевих бюджетів м. Чернігів посідає 2 позицію серед міст обласного підпорядкування Чернігівського регіону. На позиції лідера – м. Прилуки. При складанні рейтингу не враховувались показники по м. Новгород-Сіверський, оскільки вони не обліковуються окремо по місту, а лише по Новгород-Сіверському району.

Високі темпи зростання надходжень до місцевого бюджету від діяльності малих підприємств та фізичних осіб – підприємців у м. Прилуки обумовлено тим, що Прилуцькою міською радою останні 2 роки щопівроку здійснюється перегляд (у сторону підвищення) ставок єдиного податку, платниками котрого переважно є суб’єкти малого підприємництва, як фізичні, так і юридичні особи.

26 грудня 2014 року на 46 сесії 6 скликання була прийнята Програма підтримки малого та середнього підприємництва у м. Чернігові на 2015-2016 роки.

На виконання заходів зазначеної Програми у 2015 році міським бюджетом передбачені асигнування у сумі 100,00 тис грн. Всього за звітний період використано 36,5 тис. грн.

У поточному році управління продовжило співпрацю з міським центром зайнятості у частині надання консультацій особам з числа безробітних які бажають розпочати власну справу.

Так, зокрема, за направленням центру зайнятості було сформовано відовідну навчальну группу з 20 жінок для участі у 4-х денному навчальному курсі «Жінка і бізнес», що пройшов в рамках Програми 17-20 березня на базі Навчально-методичного центру профспілкових організацій. Всі учасниці цієї групи мали вищу освіту, останнім місцем роботи вони зазначали: органи прокуратури, обласна інспекція по цінах, банківські установи, приватні підприємства, тощо. На сьогодні 6 з них вже мають власну справу у сфері надання юридичних послуг, аудиту, торгівлі через мережу Інтернет. До речі, саме останній вид діяльності є найбільш популярним серед осіб, які виявили бажання піти шляхом самозайнятості.

Крім того, під час проведення зазначеного навчального курсу, окрему програму було підготовлено для жінок, які вже працюють у сфері бізнесу не один рік і для яких більш актуальними є питання чинного законодавства.

У квітні місяці спільно з Державною організацією «Регіональний фонд підтримки підприємництва по Чернігівській області» вже 6 рік поспіль проходила «Молодіжна школа бізнесу». Цього разу слухачів гостинно прийняла Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка. Учасниками заходу стали студенти Чернігівського Національного технологічного університету. Працівниками бібліотеки було підготовлено тематичну виставку «Від ідеї до власного бізнесу» та ознайомлено молодь щодо методів роботи з бібліотечними фондами.

Окрім освітньої роботи управлінням не залишається поза увагою і інформаційно-консультаційна робота.

За рахунок асигнувань Програми, розроблено та видано 2 інформаційні брошури: «Реєстраційні дії» та «Соціальний захист підприємців», які розповсюджені серед громадських організацій підприємців міста, продовжено супровід спеціалізованого веб-сайту управління, де постійно оновлюється інформація щодо змін процедур державної реєстрації, оподаткування, аналітичні матеріали, новини у сфері бізнесу.

Актуальним пріоритетом державної політики у налагодженні діалогу між владою і бізнесом залишається такий вектор роботи як надання адміністративних послуг, якому присвячена окрема підпрограма. Спільно з управлінням адміністративних послуг міської ради виготовлено буклети про принципи роботи Центру надання адміністративних послуг м. Чернігова, а у місцях найбільш насичених транспортних та пішохідних потоків розміщено інформаційні постери у форматі «сіті - лайтів».

Доповідач також зазначила, що підписання угоди між Україною та Європейським союзом, а саме її економічна складова, виявило необхідність проведення роз’яснювальної роботи з підприємцями міста щодо механізмів захисту інтересів бізнесу в Світовій організації торгівлі, отримання сертифікатів якості, експортні квоти, реєстрації торгівельних марок, митних правил за європейськими вимогами та стандартами. Варто зазначити, що самі процедури реалізації цих дій працюють завдяки Міністерству економічного розвитку та Торгово-промисловим палатам, але проблема питання у тому, що самі товари нашого виробника, їх якість, умови виробництва не пристосовані до європейських вимог.

Захист прав споживачів

Ще одним напрямком роботи управління є захист прав споживачів. На сьогодні пріоритетними напрямами роботи управління у зазначеній сфері є розгляд скарг споживачів, їх консультування з питань застосування законодавства про захист прав споживачів, а також поширення споживчих знань з метою підвищення правової обізнаності та поінформованості громадян як споживачів .

Так, з початку 2015 року до управління за отриманням правової допомоги, відновленням порушених споживчих прав звернулось 106 громадян, що на 43,2 % більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Як свідчить аналіз звернень громадян, 23,3% стосується якості продовольчих товарів; 31,1% – якості непродовольчих товарів; 7,8 % - сфери платних послуг та 2,2% - послуг у сфері ресторанного господарства .

За результатами розгляду звернень громадян у 72,6 % вимоги споживачів задоволені. За придбані неякісні товари та надані послуги споживачам повернуто більше 12 тис. грн.

Однак, є проблемні питання, які ускладнюють розгляд звернень споживачів товарів та послуг. Це відсутність документів, що засвідчують факт купівлі (замовлення) продукції, відсутність чітких договірних відносин між споживачами та виконавцями робіт (послуг), а також замовлення товарів (послуг) через засоби дистанційного зв’язку, у тому числі мережу Інтернет, що унеможливлює визначення місцезнаходження суб'єкта господарювання.

Значна увага в управлінні приділяється інформаційно - просвітницькій роботі із підвищення рівня споживчих знань та запобігання порушенню прав та інтересів споживачів.

Зокрема, управлінням розроблений інформаційний довідник, в якому зібрані нормативно-правові акти, які регулюють відносини у сфері торгівлі, надання послуг та захисту прав споживачів.

Довідник виданий з метою вдосконалення знань у сфері захисту прав споживачів та допомагає споживачу краще орієнтуватися на ринку товарів (послуг), бути компетентним щодо реалізації своїх споживчих прав.

Також спеціалістами відділу захисту прав споживачів проведено семінар - зустріч серед учнівської молоді на базі загальноосвітньої спеціалізованої школи №12 на тему: «Що треба знати, щоб бути грамотним і захищеним споживачем».

У ході зустрічі старшокласники мали можливість проаналізувати маркування товарів на відповідність вимогам чинного законодавства, ознайомитися з документами, що засвідчують якість та безпеку товарів, набули навиків по складанню правових документів (заяв, претензій).

Крім того, на сайті управління систематично розміщуються інформаційні матеріали, в яких надаються поради, застереження споживачам.

Подібні заходи дають змогу споживачам краще орієнтуватися на ринку товарів та послуг, убезпечити себе від придбання неякісних товарів або замовлення послуг, а також набути навиків щодо реалізації своїх споживчих прав

Слід зазначити, що в умовах дії заборони на проведення перевірок підприємств торгівлі до кінця 2015 року, набули стрімкого розвитку негативні тенденції з наповнення споживчого ринку неякісними та небезпечними товарами.

Неможливість виконання управлінням контрольних повноважень у сфері захисту прав споживачів в період дії мораторію обумовлює необхідність організації перевірок якості та безпеки продукції, що реалізується у місті, на базі лабораторій акредитованих установ.

Проведення незалежних досліджень, експертиз якості товарів дасть можливість у повному обсязі визначати відповідність товарів на споживчому ринку міста та убезпечити споживачів від придбання неякісної та небезпечної для життя і здоров’я продукції.

На сьогодні проводиться опитування громадської думки з питань якості та безпеки товарів на споживчому ринку міста, що триватиме до 3 серпня поточного року.

За результатами опитування на базі акредитованих лабораторій перевірятимуться продовольчі товари тих торгових марок, що викликають у споживачів міста найбільше сумніви.

Перевірка якості та безпеки товарів на базі лабораторій забезпечить:

- захист внутрішнього ринку від неякісної, фальсифікованої, небезпечної для життя і здоров’я продукції;

- інформування населення про споживчі властивості продукції, що реалізується на споживчому ринку міста;

- стимулювання попиту на продукцію кращих місцевих товаровиробників.

Підсумовуючи викладене, О. Шевчук визначила наступні пріоритети нашої діяльності:

продовження роботи з акцентування уваги вищих органів влади про вкрай необхідне завершення формування сфери споживчого ринку на державному рівні, а саме: прийняття Закону України «Про внутрішню торгівлю»;

використовуючи надані місцевому самоврядуванню повноваження зберегти існуючий соціально-економічний потенціал сфери споживчого ринку та усього малого і середнього бізнесу, не змінюючи істотно умов ведення бізнесу в місті;

проведення роз’яснювальної роботи з підприємцями міста щодо механізмів захисту інтересів бізнесу в Світовій організації торгівлі, отримання сертифікатів якості, експортних квот, реєстрації торгівельних марок, митних правил за європейськими вимогами та стандартами;

проведення незалежних експертиз, досліджень якості продукції, що виробляється та реалізується у нашому місті, а також підвищення рівня правової обізнаності та поінформованості громадян як споживачів.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини