Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 11:02:22

Екологи хвилюються, хто заробляє, видобуваючи вуглеводень у Прилуцькому районі?

24.06.2015   11:21

Вже більше 10 років як на території Малківської сільської ради, що в Прилуцькому районі Чернігівської області, завзяті ділки отримують непогані прибутки за рахунок використання спадку Радянського союзу.

За радянських часів біля Прилук була розташована авіабаза, де базувався полк стратегічної авіації, на озброєнні якого на момент розпаду СРСР перебувало 19 стратегічних  ракетоносців Ту-160 та 20 - Ту-22М3. У 2000 році військові частини було розформовано, обладнання демонтовано.

Враховуючи, що військовий комплекс Радянського Союзу мав особливий статус недоторканості та режим таємності, наслідки негативного впливу його діяльності на довкілля ще довго будуть жахливим відлунням тієї епохи. Результатом діяльності військових біля Прилук є потужне нафтохімічне забруднення зони аерації грунтів та першого водоносного горизонту, яке сталося за рахунок втрат авіаційного пального. Слід зазначити, що одна заправка авіаційного ракетоносця потребує близько 170 тонн палива. Грунтовні дослідження ареолу забруднення, проведені в 90-х роках минулого століття, свідчать про наявність у грунті рухомих форм нафтопродуктів, запаси яких оцінено на рівні 20 тис. тонн, важких металів та інших техногенних домішок, які належать до речовин першого класу небезпеки.

Збитки, завдані навколишньому природному середовищу в результаті недолугої діяльності військових, у 2005 році були оцінені екологами у 2 млн.грн.

Пізніше було проведено ще безліч уточнюючих досліджень, прийнято декілька програм з ліквідації нафтохімічного забруднення на Прилуцькому військовому аеродромі, пропонувались різні методи та способи проведення очисних робіт. Але за відсутності коштів у МО України масштабні фахові роботи по реабілітації забрудненої території фактично не проводились.

Таким чином, на сьогодні, ділянка забруднена нафтопродуктами залишається небезпечним джерелом подальшого поширення забруднення, продовжує завдавати негативного впливу на довкілля та здоров’я населення прилеглих територій. Найбільшу небезпеку становлять рухомі форми нафтопродуктів, які на своєму шляху забруднюють як нову грунтову товщу так і водоносні горизонти та водотоки і водоймища, у які вони розвантажуються.

Користуючись такою ситуацією, ось вже більше 10 років на територіях прилеглих до бувшої авіабази Прилуки, з мовчазної згоди посадовців правоохоронних органів різних рівнів, невстановленими особами періодично проводяться роботи з видобутку вуглеводнів. При цьому звісно ніхто не переймається охороною довкілля – основна задача отримати вуглеводну суміш придатну до споживання. Роботи проводяться примітивним способом шляхом буріння шурфів та вичерпування з них водяної суміші з вмістом нафтопродуктів. При цьому не забезпечується дотримання норм екологічної безпеки, що призводить до побічного забруднення об’єктів довкілля, в першу чергу земельних ресурсів та повітря. Тільки в рамках порушених слідчими органами кримінальних справ Держекоінспекцією було нараховано збитків за забруднення навколишнього природного середовища на суму біля 1,5 млн. грн. Але кримінальні справи до кінця не доведені, осіб, які допустили правопорушення, не встановлено і як наслідок правопорушення продовжуються. В ході перевірки, проведеної Держекоінспекцією у червні поточного року, в черговий раз зафіксовано факт незаконного видобутку вуглеводнів. Погрожуючи фізичною розправою «прилуцькі ліквідатори нафтозабруднень» спілкуватись з приводу законності виконання робіт відмовились. В черговий раз матеріали направлено до органів прокуратури для вжиття заходів реагування згідно компетенції.

ДЕІ у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини