Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:21:32

Куди і в якому обсязі розподіляються кошти за газ, сплачені споживачами Чернігівщини

02.06.2015   22:27Агенцiя

З 1 травня по 30 вересня побутові споживачі сплачуватимуть за газ єдину ціну – 7,188 грн. за кубометр.

Такий розмір оплати був встановлений Нацкомісію з державного регулювання у сферах енергетики та компослуг. Ці кошти не йдуть ПАТ «Чернігівгаз», а розподіляються між усіма учасниками ринку газу і бюджетом відповідно до алгоритму затвердженому Нацкомісією.
 
Розподіл 7,188 грн., які сплачують побутові споживачі Чернігівської області за кожен кубометр газу, відбувається наступним чином:
 
- власник газу НАК «Нафтогаз України» отримує 5 грн.
- до державного бюджету (податок на додану вартість і цільова надбавка) йде 1,40 грн.
- ДК «Укртрансгаз» (за послуги з транспорування магістральними газопроводами)одержує 3 коп.
- ПАТ «Чернігівгаз» (за послуги з транспортування та постачання газу газопроводами середнього та низького тиску) отримує 71 коп.

Тобто, найбільша частка – 84%, йде на оплату вартості природного газу, як товару. Тоді як за послуги з доставки газу кінцевим споживачам розподільними мережами ПАТ «Чернігівгаз» отримує лише 12% від ціни газу.
 
Структура розподілу ціни газу, яка діє з 01.04.2015 року у відсотковому співвідношенні:

По всій Україні за рік споживачі заплатять за газ близько 245 млрд грн., які розподіляться таким чином як зображено на інфографіці, зокрема, половину грошей отримає НАК «Нафтогаз України», а облгази отримають близько 3% від усієї суми.
 
«Насамперед, хочу розвіяти міф про те, що начебто газовики отримують від дороговартісного газу надприбутки. В структурі ціни газу, незалежно це 3,60 грн. або 7,188 грн. за кубометр, доля ПАТ «Чернігівгаз» складає незмінні 71 копійку. Тобто, згідно алгоритму розподілу коштів, за надання послуг наша компанія отримує лише незначну частку. За її рахунок виплачується заробітна плата 2,5 тисячам робітників, виконуються регламентні роботи на майже 11 тисячах км газомереж, закуповуються матеріали та обладнання, безкоштовно встановлюються лічильники, проводяться ремонти, працюють абонслужби і т.і.», - зазначила голова правління ПАТ «Чернігівгаз» Алла Ярова.

Споживачі газу можуть ознайомитися з діючими тарифами на транспортування та постачання газу для ПАТ «Чернігівгаз» і на що спрямовують виділені кошти на сайті компанії в розділі «Тарифи на газ».
 
Довідка:

ПАТ «Чернігівгаз» - підприємство з газопостачання та газифікації. Основною сферою діяльності компанії є розподіл та постачання природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить
понад 700 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів. Нашими споживачами є понад 349 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області.
Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Малтюроп Юкрейн, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини