Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:51:04

Споживання газу в Чернігівській області скоротилося більш ніж на 16%

06.05.2015   09:00Агенцiя

Продовжується зменшення споживання газу на Чернігівщині. За перші три місяці 2015 року в області використано на 52,2 млн куб. м газу менше, ніж у I кварталі минулого року. Через таке скорочення ПАТ «Чернігівгаз» недоотримає тарифну виручку, за рахунок якої підтримується в працездатному стані обласна газова мережа.

Впродовж I кварталу 2015 року обсяги газу, доставленого усім категоріям споживачів, скоротилися на 16,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Так, за три місяці поточного року було протранспортовано 268,6 млн куб. м газу, що на 52,2 млн куб. м менше ніж торік.
 
Основна діяльність ПАТ «Чернігівгаз» залежить від тарифів на транспортування та постачання, які закладені у кінцеву вартість газу. Від зменшення обсягів протранспортованого газу компанія недоотримує частку коштів, яка спрямовується на підтримку функціонування газотранспортної системи Чернігівщини. Тому, при затвердженні тарифів для газопостачальників, НКРЕКП треба враховувати ризики, які можуть виникнути в процесі зменшення споживання енергоносія.
 
Тарифи на розподіл та постачання газу, які діють з 1 квітня 2015 року покриють фактичні витрати «Чернігівгазу» лише на 67%. З урахуванням того, що «Чернігівгаз» за I квартал вже доставив близько 45% річного обсягу і нові тарифи почали застосовуватися лише з другого кварталу, то можна очікувати суттєве недоотримання компанією тарифної виручки.
 
«Коли фінансування нашої основної діяльності залежить від обсягів споживання, державі потрібно проводити адекватну політику тарифоутворення для газопостачальних організацій. Мається на увазі та частина від вартості газу, яку ми отримуємо у вигляді тарифів на транспортування та постачання. Обсяги прокачки зменшуються, через що «Чернігівгаз» недоотримує коштів, а протяжність газомереж, кількість газорозподільчих об`єктів та споживачів хоч і повільними темпами, але збільшується», - сказав перший заступник голови правління ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко.
 
За останні три роки споживання газу в Чернігівській області знизилося майже на 300 млн куб. м. Це пов`язано з декількома факторами – падінням промислового виробництва, значним подорожчанням енергоносія, переходом на альтернативні джерела, а також застосуванням комплексних заходів з економії та енергоефективності використання газу.
 
Цього року падіння обсягів відбулося по всім категоріям споживачів. Найбільший рівень зниження показали промисловість та релігійні організації - майже 26% та 29% відповідно. Бюджетні організації спожили менше газу на 20,7%, побутові споживачі – майже на 16,5%, тепловики – на 12,6%.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини