Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 20:31:20

Валерій Куліч: "Зупинити долар ми зможемо тільки тоді, коли будемо продавати власну продукцію та отримувати валюту у нашу країну"

17.09.2014   09:44Агенцiя

15 вересня в місті Ічня відбувся прес-тур, який показав, що Україна все-таки аграрна країна, а на території області зосереджено багато агропромислових господарств.

Журналісти побували на підприємстві ТОВ «Форсаж», де побачили як закладається озимина, як збирається урожай соняшнику, як у нових умовах утримуються корови і найбільшу гордість підприємства - елеватор, що просто вражає розмахами.

Посів озимої пшениці

Цього року посів озимої пшениці проводиться у складних умовах, бо протягом двох місяців не було дощу. Проте на полі працюють трактори Кейс та Джон Дір, які виготовлені за останнім словом техніки – все автоматизовано системою супутникової навігації. Відповідно, завдяки високій продуктивності машин, достойно оплачується заробітна платня трактористів. Парк автомобілів постійно змінюється, що в свою чергу зменшує логістичну ціну сировини. Загальна площа земель, які обробляються - 22 тис. га землі.

Директор ТОВ «Форсаж» Валерій Куліч зовсім нещодавно відправив до зони АТО техніку, а мобілізація торкнулася й деяких його працівників.

Врожай соняшнику

Та місцевість, де абсолютно піщані землі, засаджується соняшником. Якщо гарно підходити до сівозміни, то ніяких побічних ефектів від «скандальної» культури не буде.

Сьогодні на насіння гарний попит, а збір урожаю надсучасною технікою ще більше покращує ситуацію. Вже висушений та очищений продукт реалізується як в Україні, так і експортується за кордон.

- Шведи та фіни нещодавно купили фуражну кукурудзу та були дійсно здивовані, що у нас такий високий показник якості, - зауважив директор ТОВ «Форсаж» Валерій Куліч.

Загалом компанія співпрацює з Прибалтикою, Скандинавією, Азійськими країнами.

Росія наш найбільший конкурент в Чорноморському регіоні, хоча Україна експортує більше, ніж Росія, та може навіть диктувати свої ціни.

Сучасний корівник

Патріотична жовто-блакитна будівля зі сторони схожа на господарську, проте це корівник, аналогів якого у країнах СНД просто немає.

Комплекс введено в експлуатацію лише декілька місяців тому.

Валерій Куліч з колегами побував у Канаді, де вони побачили таку систему та прийняли рішення відтворити це у своєму господарстві. Таким чином, корови, які ще зовсім нещодавно трималися у радянських корівниках, тепер жительки новобудови з прекрасним освітленням, сучасним навозовидаленням та роботом годівлі. Не дивно, що за таких умов вони дадуть приблизно вдвічі більше молока.

Особливо підприємець зі своєю командою пишається тим, що молоко виходить класу екстра, це дає змогу використовувати його у дитячому харчуванні. Контакт з будь-якими бактеріями просто неможливий через апарат комп’ютерного доїння, який під час роботи збирає всі дані про корову та фіксує їх у комп’ютері.

Силоси та інвестиції

Спроектовано шість елеваторів, наразі вже побудовано два, кожен з яких вміщує 10400 тон сировини.

- Було дуже важко прийняти рішення чи інвестувати кошти у таке масштабне будівництво. Але це наша держава, іншого варіанту немає, - вважає директор ТОВ «Форсаж» Валерій Куліч.

Поки банки йдуть на зустріч і фінансують такі проекти, то можна сміливо будувати. Курс долара принципово не змінив справ підприємства, бо під час експорту сировини, гроші отримуються у валюті.

- Зупинити долар ми зможемо тільки тоді, коли будемо продавати власну продукцію та отримувати валюту у нашу країну, - наголошує директор ТОВ «Форсаж» Валерій Куліч.

Досьє


Директор ТОВ «Форсаж» Валерій Куліч починав свою діяльність з торгівлі зерновими ще у 1978 році, а з плином часу це все плавно перетворилося у виробництво. Сьогодні Валерій Петрович займається менеджментом у виробничій сфері та має трьох «дочок». Разом з групою підприємств «Агро-Трейд» і СТОВ «Інтер» на чолі з Михайлом Бондарем та ПОСП «Жадьківське» на чолі з Сергієм Шептуном вони утворюють майже замкнений цикл. Виробництво, організоване у Ічнянському районі, забезпечує роботою 400 працівників. В планах  залишається лише переробка сировини, і відчувається, що їм вистачить ентузіазму.

Юлія Ковтун

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.