Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:47:36

Переважна більшість районів області не має боргів із виплати заробітної плати

23.07.2014   08:01

В області триває робота з погашення заборгованості із заробітної плати найманим працівникам підприємств, установ та організацій. На жаль загальна сума заборгованості на початок липня становила 22,1 мільйони гривень.

Саме про те, які заходи вживаються для стабілізації ситуації із виплати заробітної плати йшлося на черговому засіданні тимчасової комісії з питань погашення боргів, яке 22 липня провів заступник голови - керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман.

- Ситуація з виплати заробітної плати, на превеликій жаль, погіршується. Проте темпи зростання заборгованості із заробітної плати наразі нижчі ніж в цілому по Україні. Незважаючи на це ми маємо вчасно реагувати та вживати необхідних заходів для виправлення ситуації, - підкреслив він, відкриваючи засідання.

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації також повідомив, що органами соціального захисту населення в області сформовано та надіслано до Міністерства соціальної політики України пропозицію щодо внесення змін до чинного законодавства в частині посилення відповідальності підприємств (збільшення штрафних санкцій), в яких не виплачується заробітна плата працівникам.

За інформацією Директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олега Русіна, в цілому найбільші борги зосереджені в містах Чернігові (11 млн грн.), Ніжині (5,7 млн грн.), Прилуках (3,8 млн грн.). Багатотисячні суми заборгованості із заробітної плати мають Чернігівський, Ніжинський та Коропський райони.

В області налічується 59 підприємств-боржників. Протягом півроку одна частина з них зменшила суми заборгованості, друга – навпаки наростила, а на інших - суттєвих змін не відбулося. Неприйнятним є те, що відбувається збільшення суми боргу із виплати заробітної плати на 45-ти економічно активних підприємствах області. Так, у червні її розмір збільшився на 1,7 мільйонів гривень. Найбільшими боржниками серед цих підприємств залишаються НАК «Надра України» «Чернігівнафтогазгеологія», ПАТ «Хімтекстильмаш», ПАТ «Чернігівбуд». ПАТ «Ніжинський механічних завод», комунальне підприємство «Виробниче управління комунального господарства» міста Ніжин.

Складною залишається ситуація з погашенням заборгованості у будівництві. Підприємства цієї галузі також збільшують борги.

Як позитив, варто відмітити про відсутність заборгованості із виплати заробітної плати працівникам сільськогосподарських підприємств. Відбувається також і поступове зменшення боргів на підприємствах комунальної власності. Варто підкреслити, що 13 районів Чернігівщини взагалі не мають заборгованості із заробітної плати.

- Органи виконавчої влади будуть продовжувати контролювати ситуацію з виплати заробітної плати найманим працівникам. У межах повноважень необхідно застосувати всі можливі важелі впливу щодо ліквідації боргів по кожному підприємству-боржнику. Постійно тримати в полі зору діяльність їх керівників та попередити про наслідки за порушення трудового законодавства, - зазначив Сергій Журман, підсумовуючи результати засідання.

Він також звернув увагу керівників районних та міських комісій на забезпеченні першочергового фінансування видатків на оплату праці працівникам бюджетної сфери області та повної ліквідації, в найкоротші терміни, заборгованості на комунальних підприємствах, підпорядкованих місцевим органам влади.
 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини