Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:35:38

Підвищення комунальних тарифів – черговий тягар для населення

14.07.2014   13:57Агенцiя

Уряд ще у березні своїм рішенням дозволив збільшувати ціни на житлово-комунальні послуги. Вже з травня зросла ціна на газ для потреб населення. У червні — на електрику. А з 1 липня — тарифи на опалення та гарячу воду піднялись у середньому на 40% по всій країні.

Все це чиновники називають просто: «приведення тарифів для населення до економічно обґрунтованого рівня». Але схоже, що таке «приведення» перетворюється на важкий тягар, що лягає на плечі простих українців.

— Підняття плати за енергоносії та тарифи ЖКГ виглядає як одностороннє прийняття владою вимог міжнародних організацій, наприклад, МФВ. Зрозуміло, що йдеться не про реформи, а про підвищення ціни. Тепер стаття витрат сімейних бюджетів українців на оплату послуг тепло-, водо- та електропостачання збільшиться у рази, — розповідає Анатолій Мельник, партійний організатор Партії розвитку України у Чернігівській області. — Так, по Чернігову за тепло тепер сплачуватимуть у середньому на 40% більше. У Прилуках та Ніжині — на 30-35%.

Експерти вказують, що крім вимог МВФ, на вартість тарифів ЖКГ вплинули проблеми з російським газом. Адже саме газ є найбільш важливим енергоносієм в Україні. Його доля на ринку енергоресурсів становить більше 36%.

Споживання газу скорочується вже кілька років підряд. У 2013 році Україна використала 50,4 мільярдів кубічних метрів газу. Майже половина цієї кількості видобута всередині країни. Решта — імпорт, майже все з Російської Федерації.

Підраховано, що житловий сектор у 2013 році спожив 27 мільярдів кубів газу. Це навіть більше, ніж промисловість. Тому мова про десятки мільярдів гривень.

Міжнародні аналітичні центри прогнозують падіння економіки через значне зростання ціни на газ та підвищення тарифів. А ще — зниження загального рівня добробуту населення.

На чергових зборах ініціативної групи щодо створення осередку Партії розвитку України в області говорили про непосильний тягар послуг ЖКГ для жителів області.


— Так, є рішення Уряду щодо компенсації вартості послуг ЖКГ та газу для населення. Також працює система субсидій. Однак тепер ці соціальні допомоги потребуватимуть мільярдних бюджетних коштів. Раніше ці кошти йшли на відшкодування різниці у тарифах «Нафтогазу» та місцевим енергокомпаніям. І тут постійно були шалені борги. Навряд чи бюджет зможе компенсувати населенню те, що роками не повертав приватним енергокомпаніям.

— Складається враження, що анонсовані реформи для населення асоціюватимуться з підвищенням цін. На проїзд у автотранспорті. На продукти харчування. Тепер – і на послуги ЖКГ. Позиція Партії розвитку України однозначна – ми виступаємо категорично проти того, аби державні проблеми та зобов’язання влади перед іноземними партнерами вирішувались за рахунок простих українців,
— вважає Анатолій Мельник.

Іван Литвин

PR

Останні новини Чернігівщини

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини