Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:51:24

Вода і каналізація в Чернігові подорожчає на 75%

16.06.2014   13:16Агенцiя

З першого липня в Україні зростуть тарифи на водопостачання і водовідведення (каналізація) на 26 зі 150 водопостачальних підприємств. В тому числі і на «Чернігівводоканалі».

Як пояснили в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, тепер українці платитимуть за воду відповідно до економічно обґрунтованого рівня, - тобто, з закладеною рентабельністю до 5%.

- Тарифи на воду підвищувалися в останній раз в 2008-2012 роках (в різний час в різних містах). За цей час її собівартість істотно зросла - більше потрібно коштів на виплату зарплати, закупівлю електроенергії, реагентів. Водоканали не можуть працювати у збиток, адже їм потрібно думати про існування своїх підприємств, щоб вони взагалі не померли, - пояснив член Національної комісії Дмитро Григор'єв.

У зв'язку з цим, з першого липня підвищуються тарифи на воду для 26 із 150 підприємств, що забезпечують 87% ринку водопостачання країни. Інші водоканали, ймовірно, підвищать тарифи з першого серпня або восени.

У числі перших - «Чернігівводоканал». Тарифи для чернігівців зростуть майже на 75%. Якщо поки що 1 кубометр води у Чернігові обходиться абоненту 2,72 гривні, а за кожен кубометр стоків доводиться платити 2,39 гривень, то з 1 липня доведеться платити за водопостачання 4,87 гривень/1м3, а за водовідведення - 4,04 грн/1м3.

В сумі подорожчання приведе до того, що кожен куб води (прийнятий і злитий) подорожчає з 5,11 гривень до 8,91 гривні.

Це стосується тих абонентів, у яких встановлені лічильники води. Для тих же, хто платить за воду згідно з нормативами (а це 18 різних категорій) тарифи зростуть приблизно в такій же пропорції.

Земля і воля

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини