Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:45:32

Інформаційний дайджест від податкової

19.11.2013   15:58

Інформаційний дайджест про податок на нерухомість, електронну звітність та Єдиний реєстр досудових розслідувань

Про головне власникам житлової нерухомості

Однією із змін податкового законодавства у 2013 році стало введення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що передбачено ст. 265 Податкового кодексу України. Цей податок сплачується фізичними та юридичними особами власниками нерухомого житлового майна, в тому числі нерезидентами.

Про це розмова з заступником начальника ДПІ у м. Чернігові ГУ Мін доходів у Чернігівській області Володимиром Мехедом.

– Скажіть, будь ласка, які зміни передбачені для платників податку у зв’язку з внесенням змін до Податкового кодексу ?

Законом України від 04.07.2013 №403-VII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо об’єктів нерухомості”, який набрав чинності 8 серпня 2013 року внесено суттєві зміни до чинного законодавства. Так, законом перенесено термін сплати громадянами податку на нерухомість з 2013 на 2014 рік.

Що ж стосується юридичних осіб, то для них чинним законодавством ніяких змін у питанні сплати податку не передбачено, але змінено терміни подання декларації з податку на нерухоме майно до 20 лютого.

– Які пільги по сплаті податку передбачені у внесених змінах до Податкового кодексу?

До внесення змін у закон пільга застосовувалася тільки щодо одного об’єкта житлової нерухомості, а тепер можна скористатися пільгою навіть тоді, коли громадянин має декілька квартир. Так, для зручності платників, законом переглянуто розміри житлової нерухомості, до якої застосовуватиметься пільга. Не сплачуватимуть податку власники квартир, загальна житлова площа яких не перевищує 120 кв.м. Для власників будинків “пільгова площа” визначена у розмірі 250 кв.м, знову ж таки незалежно від того, якою кількістю будинків володіє особа.

Якщо у власника є і квартира, і будинок загальною житловою площею до 370 кв.м, він також не сплачуватиме податку на нерухомість.

Якщо ж житлова площа нерухомості перевищуватиме зазначені пільгові метри, то платити податок доведеться лише за ті квадратні метри, які перевищують визначений розмір.
Якщо об’єкти оподаткування використовуються власниками для одержання доходів, тобто надаються в оренду, лізинг або використовуються у підприємницькій діяльності, пільга на них не розповсюджується.

– Які ж ставки податку на нерухомість діятимуть у 2014 році?

Законом встановлено диференційовані ставки податку. Для фізичних осіб – власників:
– квартир – не більше 1% мінімальної заробітної плати (м.з.п.), житлова площа яких від 120 до 240 кв.м., у разі перевищення ставка становитиме 2,7%;
– будинків – не більше 1% м.з.п., житлова площа яких від 250 до 500 кв.м., у разі перевищення – 2,7%;
– квартир та будинків – 1% м.з.п., житлова площа яких від 370 до 740 кв.м., у разі перевищення – 2,7%.
Для юридичних осіб – власників:
– квартир – 1% м.з.п., житлова площа яких не перевищує 240 кв.м., у разі перевищення – 2,7%;
– будинків – 1% м.з.п., житлова площа яких не перевищує 500 кв.м., у разі перевищення – 2,7%.
– Чи проводиться підготовча робота до залучення платників щодо сплати податку на нерухоме майно?

Наразі ми надсилаємо громадянам – власникам житлової нерухомості повідомлення про звірку кількості об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності, та розмірів житлової площі таких об’єктів. Тому звертаємося з проханням до громадян завітати до інспекції за адресою: м. Чернігів, вул. Кирпоноса, буд. 28 та зробити звірку даних, навіть якщо вони і не отримували такого повідомлення, але знають, що їх це стосується.

Провести звірку можна на підставі оригіналів документів про право власності на об’єкти житлової нерухомості та житлову площу щодо:
– об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
– розміру житлової площі об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
– права на користування пільгою із сплати податку;
– розміру ставки податку.
– Як бути громадянам, які вже сплатили даний податок у цьому році?

Громадяни, котрі вже сплатили податок у поточному році, можуть повернути свої кошти. Для цього їм потрібно звернутися із заявою довільної форми до податкової інспекції. Разом з цим сплачені кошти, за згодою платника, можуть бути зараховані для сплати податку у 2014 році.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки надходить до місцевого бюджету. Тому сплачені кошти будуть використані громадою міста на розвиток освіти, медицини, підвищення соціального захисту незаможних верств населення.
Розмову вела А.Булава

Правом на податкову знижку скористалися 1876 громадян міста

Як повідомили у відділі адміністрування податку на доходи фізичних осіб ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області вже 1876 громадян скористалися своїм правом на нарахування податкової знижки.

Загальна сума коштів, які надійшли на рахунки громадян у 2013 році склала 2087,8 тис. гривень.

Нагадуємо, що відповідно до положень Податкового кодексу України податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання – це документально підтверджена сума витрат платника податку у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного у вигляді заробітної плати.

Платник, який бажає у 2013 році скористатися правом на податкову знижку за підсумками звітного 2012 р., повинен до 31 грудня 2013 р. подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи де зазначити суму свого загального річного оподатковуваного доходу, підстави, суми та підтверджуючі документи щодо податкової знижки до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації.

Отримати податкову знижку за результатами минулого року можуть лише ті громадяни, які отримували заробітну плату та мали наступні витрати: сплачували за навчання у вищих навчальних закладах, відсотки за іпотечним кредитом, вносили страхові внески недержавним установам та банкам тощо.

Звертаємо увагу, що у довідці від працедавця має бути відображено суму нарахованої заробітної плати, суму утриманого із такої заробітної плати єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб, а також суму податкової соціальної пільги, на яку впродовж року було зменшено заробітну плату.

Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за результатами звітного податкового року, то на наступні роки таке право не переноситься.

Власниками електронних ключів стали 5,4 тис. користувачів

З початку року отримали посилені сертифікати ключів для подання звітності в електронному вигляді більше 4,1 тис. фізичних осіб та майже 1,3 тис. юридичних осіб міста. Фахівцями відділу реєстрації користувачів при ГУ Міндоходів у Чернігівській області Управління (центру) сертифікації ключів видано більше 9 тисяч ключів електронного цифрового підпису.

Одержують електронні ключі не тільки посадові особи підприємств і фізичні особи-підприємці, а й пересічні громадяни.

Нагадаємо, що електронний цифровий підпис дозволяє подавати всі види звітності за допомогою ІТ- технологій через мережу Інтернет.

З 1 листопада 2013 року для клієнтів акредитованого центру сертифікації ключів посилені сертифікати відкритих ключів від Міндоходів формуються вже на два роки.
Отримати електронний цифровий підпис у м. Чернігові можна за адресою: вул. Кирпоноса, буд.28, 1-ий поверх, кім. 14. Телефон для довідок: 77-49-27.

35 кримінальних правопорушень внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань

З початку року до Єдиного реєстру досудових розслідувань слідчими ГУ Міндоходів у Чернігівській області внесено 35 кримінальних правопорушень, з яких: 23 – за ст. 212 КК України “Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів”, 5 – за ст.204 КК України “Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів” та 7 – за іншими статтями Кримінального кодексу України.

Співробітниками оперативного управління ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області з початку року вилучено з незаконного обігу товарно-матеріальних цінностей на загальну суму понад 5 мільйонів гривень, у тому числі: спирту на суму 157,5 тис. грн., лікеро-горілчаних виробів на суму 72 тис. грн. та тютюнових виробів на суму 151 тис. грн.

Крім того працівниками інспекції упереджено 11 спроб незаконної заявки на відшкодування з бюджету податку на додану вартість на суму близько 8,5 млн. грн.

Оперативне управління ДПІ у м. Чернігові
ГУ Міндоходів у Чернігівській області
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини