Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:45:22

До 30 серпня сплатіть земельний податок

28.08.2013   08:27Агенцiя

Значна частина населення Чернігівщини має у власності земельні ділянки або користується землею на правах оренди.

Саме тому на часі актуальним питанням є сплата земельного податку громадянами.  Слід нагадати, що останній день своєчасної сплати земельного податку та орендної плати за землю – 30 серпня.

У сільській та селищній місцевості земельний податок може сплачуватися через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про приймання податкових платежів. У випадку несвоєчасної сплати земельного податку, орендної плати нараховується штрафна санкція та пеня.

У разі несплати в установлений термін податку за землю вживаються заходи з погашення податкового боргу в порядку, встановленному законодавством. Від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податку, розпочинається нарахування пені та штрафних санкцій у розмірах, встановлених законом. 

Фізична особа, яка належить до категорії  осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку, отримує  таке право лише після оформлення права власності на земельну ділянку у законодавчо встановленому порядку та внесення відповідних  даних до державного земельного кадастру.  
 
Для отримання пільги щодо сплати земельного податку фізична особа повинна подати до органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують право такої особи на пільгу (паспорт, пенсійне посвідчення, посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи», посвідчення «Учасник бойових дій», посвідчення «Інваліда війни», посвідчення «Учасник війни», посвідчення «Члена сім’ї загиблого» тощо).

Дачникам про особливості звільнення від сплати земельного податку         

В садівничих товариствах Чернігівщини об’єднано багато громадян і їх звичайно цікавлять пільги по сплаті земельного податку.

Відповідно до статті 35 Земельного кодексу України громадяни –  члени садівницького товариства мають право приватизувати земельну ділянку без згоди на те інших  членів цього товариства.

У випадку, якщо земельні ділянки приватизовані  громадянами – членами садівницького товариства, і кожен громадянин отримав документ, що засвідчує його право на земельну ділянку, такі громадяни є платниками земельного податку згідно з Податковим кодексом України. Вони повинні стати на облік в податкових інспекціях за місцезнаходженням дачної  ділянки.

Відповідно до статті 281 ПКУ від  сплати податку звільняються:

– інваліди I та II груп;
– фізичні особи, які виховують  трьох і більше дітей віком  до 18 років;
– пенсіонери (за віком);
– ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
– фізичні особи, визнані законом  як постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Слід врахувати, що звільнення від  сплати податку за земельні ділянки, передбачене для зазначеної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, зокрема для ведення садівництва – не більш як 0,12 га.

А якщо власником чи користувачем земельних ділянок, наданих для ведення садівництва, є садівницьке товариство і члени товариства не оформили право на свою земельну ділянку, то таке товариство буде платником земельного податку до бюджету (включаючи земельні ділянки загального користування).

Пам’ятайте, що несплата земельного податку, орендної плати протягом року є підставою для припинення права користування земельними ділянками.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини