Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:54:02

Інформаційний дайджест від податкової

23.08.2013   13:59

Єдиний соціальний внесок, торговий патент та інші тонкощі законодавства у цьому випуску

Про податкову соціальну пільгу – на семінарі

“Податкову соціальну пільгу передбачено розділом IV Податкового кодексу України. Вона дає можливість платнику податку зменшити нарахований загальний місячний оподатковуваний дохід, отриманий у вигляді заробітної плати від одного роботодавця. Сума, на яку зменшується загальний місячний оподатковуваний дохід, визначається як відсоток прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У 2013 році сума податкової соціальної пільги : 100% – 573,50 грн., 150% – 860,25 грн.,200% -1147 грн.”, – зазначила начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Алла Супрун під час загального семінару, який відбувся в ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області.

За її словами, підставою для отримання платником податків податкової соціальної пільги є подання роботодавцю заяви про самостійне обрання місця застосування цієї пільги та документів, що підтверджують таке право. Податкова соціальна пільга застосовується з дня отримання роботодавцем заяви та підтверджуючих документів. Відповідно до ст. 169 Податкового кодексу податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата, якщо розмір її не перевищує у 2013 р. – 1610 грн.

Алла Супрун надала роз’яснення щодо умов застосування пільги, вибору місця її отримання, обмеження по строкам застосування та відповідальності, яку несе платник у разі неправомірного застосування пільги.

Цікавим для учасників виявилося питання оподаткування окремих видів доходів під час проведення кампанії декларування. Зокрема, надання майна в оренду, отримання спадщини та дарування; продажу об’єктів рухомого та нерухомого майна.

Під час семінару також розглядалися питання оподаткування доходів при відчуженні транспортних засобів, подання податкового розрахунку за формою № 1 –ДФ.

Жодне запитання від платників податків не залишилося без відповіді.

Вчасно повідомляйте органи Міндоходів про об’єкти оподаткування

Платники податків незалежно від обраної ними системи оподаткування мають повідомляти про всі об’єкти оподаткування пов’язані з його діяльністю.

Так, протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття такого об’єкта необхідно повідомити про нього до територіального органу Міндоходів, за встановленою формою.

Форма звітності №20-ОПП “Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність” затверджена наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. №1588 “Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів”.

Неподання у строки повідомлення про об’єкти оподаткування тягне за собою накладення штрафу у розмірі 170 гривень на самозайнятих осіб та 510 гривень на юридичних осіб.

У разі не усунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 340 гривень на самозайнятих осіб та 1020 гривень на юридичних осіб.

Відповідальність за порушення встановленого порядку регламентована ст.117 Податкового кодексу.

Cплачуємо за торговий патент

Відповідно до пп. 267.7.4 п.267.4 ст. 267 розділу ХІІ Податкового кодексу України у разі невнесення суб’єктом господарювання збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності у встановлений цією статтею строк, дія такого патенту анулюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулося таке порушення.

У разі, якщо суб’єкт господарювання продовжує здійснювати діяльність, передбачену вищезазначеною статтею, вважається, що така діяльність здійснюється без отримання відповідних торгових патентів.

Крім того, несплата (неперерахування) суб’єктом господарювання сум збору за здійснення деяких видів підприємницької діяльності, зазначених у порядку та у строки, визначені Кодексом, тягне за собою накладання штрафу у розмірі 50 відсотків ставок збору, встановлених статтею 267 цього Кодексу.

Враховуючи зазначене, торговий патент підлягає анулюванню у випадку, якщо суб’єкт господарювання не вніс плату за торговий патент до першого числа звітного місяця (кварталу), а у разі несвоєчасної сплати до нього буде застосована штрафна санкція у розмірі 50 відсотків ставок збору, встановлених статтею 267 ПКУ.

Реалізація забезпечення доступу до публічної інформації – зміцнення довіри громадян

Доступ громадян до інформації – це реалізація права кожної людини на вільне одержання та поширення будь-якої інформації без втручання органів державної влади з метою зміцнення довіри громадян суспільства до державного управління.

Законом України “Про доступ до публічної інформації” визначається механізм реалізації права на отримання інформації.

Цей документ містить перелік гарантій дотримання прав на надання публічної інформації, поетапний порядок доступу до неї, надає визначення таким поняттям, як конфіденційна, таємна та службова інформація, регламентує порядок її отримання, визначає порядок і строки подачі та задоволення запиту на інформацію, а також процедуру оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації.

У серпні звіт про суми нарахованого єдиного внеску потрібно подавати до Пенсійного фонду

Відповідно до положень пункту 3 Прикінцевих положень Закону України від 4 липня 2013 року №406-VII „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи” процедури адміністрування щодо прийняття та оброблення звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та обліку сплати страхових коштів у картках особових рахунків платників у серпні здійснюватиме Пенсійний фонд України.

Нагадуємо, що відповідно до Указу Президента України від „Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади” функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування покладено на Міністерство доходів і зборів України.
У зв’язку з цим, звертаємо увагу платників податків на можливість безкоштовно отримати електронні ключі для подання звітності по ЄСВ до територіальних органів Міндоходів України.

Для отримання посиленого сертифіката ключа необхідно звернутися до відділу реєстрації користувачів при ГУ Міндоходів у Чернігівській області Управління (центру) сертифікації ключів ІДД Міндоходів за адресою: м. Чернігів, вул. Кирпоноса 28, каб. 14, тел. 77-49-27.

Для окремих категорій застрахованих осіб нарахування і сплата єдиного соціального внеску здійснюється за рахунок коштів державного бюджету

Згідно Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” нарахування та сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування здійснюється за рахунок коштів державного бюджету в порядку, встановленому Кабінетом Міністерів України, але не менше мінімального страхового внеску за кожну особу з числа наступних платників:
–  батьків – вихователів дитячих будинків сімейного типу, прийомних батьків, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства;
–  осіб, які проходять строкову військову службу у Збройних Силах України, інших утворених відповідно до закону військових формуваннях, Службі безпеки України, органах Міністерства внутрішніх справ України та службу в органах і підрозділах цивільного захисту;
–  осіб, які відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
–  одного з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, а також непрацюючих працездатних осіб, які здійснюють догляд за інвалідом I групи або за престарілим, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досяг 80-річного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства.

Нагадуємо, нормативно – правові акти щодо єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування можна переглянути на офіційному сайті Міністерства доходів і зборів України за посиланням http://minrd.gov.ua/zakonodavstvo/ediniy-vnesok-na-zagalnoobovyazkove-/.

Актуальні запитання – відповіді з ЄСВ містяться у “Базі знань” (електронний сервіс на офіційному сайті Міністерства).

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини