Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 01:10:53

Інформаційний дайджест від податкової

14.08.2013   10:09

У черговому випуску дайджесту мова йде про особливості електронної звітності, як сплачувати податок за транспортні засоби та відповідь на питання: платити чи не плати податок за збір ягід та грибів?

За збирання дарів лісу для некомерційних цілей податок не сплачується

Водночас,  це не стосується тих, хто  збирає горіхи, гриби, ягоди, лікарські  рослини, лісові підстилки, заготовляє очерет, та здає заготівельникам або продає особисто.

Отримані таким шляхом доходи оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15 або 17 відсотків.

Суб’єкти господарювання-фізичні  або юридичні особи, які виплачують доходи за здану продукцію, виступають податковими агентами та зобов’язані  утримувати податок від суми виплаченого  доходу.

Якщо ж громадянин торгує горіхами, лісопродукцією, дикорослими  рослинами на систематичній основі, то він зобов’язаний зареєструватися приватним підприємцем за місцем проживання.

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу юридичними особами

Після першої реєстрації в  Україні транспортних засобів, юридичним  особам необхідно в десятиденний строк подати розрахунок суми збору за такі транспортні засоби. Розрахунок подається до податкової інспекції за місцезнаходженням юридичної особи та за місцем реєстрації транспортного засобу. Форма, за якою необхідно подавати  звітність, затверджена наказом Мінфіну України від 21.12.2012 №1405 «Про затвердження форми Розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів». 

Слід звернути увагу  на те, що до розрахунку обов’язково додаються копії реєстраційних документів, завірені відповідним уповноваженим державним органом України, який проводив таку реєстрацію.

Водночас, від сплати збору  за першу реєстрацію звільняються транспортні  засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці, геріатричних пансіонатів, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів.

У разі зміни власника транспортних засобів з вищезазначених організацій на будь-якого іншого, їх нові власники зобов’язані сплатити збір за ставками, у порядку та на умовах, передбачених розділом VII «Збір за першу реєстрацію транспортного засобу» Податкового кодексу України. 

Запроваджено новий фінансовий інструмент - фінансовий вексель

Законом України  від 04.07.2013р. № 407-VII запроваджено новий фінансовий інструмент – фінансовий вексель, який на відміну від звичайних векселів  випускатиметься також в електронній формі.

Кабінет Міністрів України отримав право реструктурувати бюджетну заборгованість за визначеними ним видатками державного бюджету, яка виникла станом на 1 січня 2013 р. в установлених ним обсягах, шляхом видачі фінансових казначейських векселів.

Право видачі таких векселів надається органам, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, на підставі отриманого висновку територіального органу Міністерства доходів і зборів із зазначенням суми податку на додану вартість, що підлягає відшкодуванню з бюджету. Вексель видається платнику податку, який подав заяву про обрання способу відшкодування з бюджету суми ПДВ шляхом отримання фінансового казначейського векселя. Вексель видається строком обігу до п'яти років з дохідністю 5%.

Зазначено, що видача фінансового казначейського векселя прирівнюється до видачі платнику податку суми бюджетного відшкодування шляхом перерахування коштів з бюджетного рахунку на рахунок платника. Порядок видачі, обігу, обліку та сплати за фінансовими казначейськими векселями затверджується Кабінетом Міністрів України.

Подання звітності в електронному вигляді - особливості

Подача звітності в електронному вигляді на даний час є досить актуальною. А яким  чином дізнатись чи одержано звіт чи ні?

Після того, як платник надіслав звітність електронною поштою (засобами телекомунікаційного зв’язку) до органу Міністерства доходів і зборів України (далі – Міндоходів), він отримує першу та другу квитанції.  

Перша квитанція підтверджує передачу податкових документів в електронному вигляді до органу Міндоходів. Ця квитанція надсилається органами Міндоходів на електронну адресу платника, з якої було отримано податкову звітність. Якщо платник не отримав першу квитанцію, то податковий документ вважається неодержаним.

Друга квитанція підтверджує прийняття податкових документів платника до бази даних Міндоходів. У квитанції мають міститися:

- реквізити прийнятого податкового  документа в електронній формі,
- відповідність податкового документа  в електронній формі затвердженому формату (стандарту) електронного документа,
- результати перевірки електронних  цифрових підписів (далі – ЕЦП),
- інформація про платника податків,
- дата та час приймання,
- реєстраційний номер,
- податковий період, за який  подається податкова звітність,
- дані про відправника квитанції.

На цю квитанцію накладається ЕЦП  органу Міндоходів, здійснюється її шифрування та надсилання платнику засобами телекомунікаційного зв’язку.

Обидві квитанції складаються  у двох примірниках. Другі примірники першої та  другої квитанцій в електронному вигляді зберігаються в органі Міндоходів.

Нагадаємо, якщо податковий документ в електронному вигляді надійшов до органу  Міндоходів до 16 години, то протягом двох годин з моменту прийняття (неприйняття) платнику надсилається друга квитанція. У разі, якщо звітність надійшла до органу Міндоходів після 16 години, то друга квитанція надсилається платнику протягом перших двох годин наступного робочого дня.

Відповідна норма визначена  р. ІІІ Інструкції з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженої наказом ДПА України від 10.04.08 №23.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини