Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 13:09:11

Жителі Чернігівської області майже не користуються кредитами

17.07.2013   14:09Агенцiя

Про це свідчить дослідження динаміки депозитів і кредитів з 2008 по 2012 роки у кожній області, яке проводили "Тексти".

На одного мешканця області припадає 1,5 тис. гривень кредитів і майже 4,3 тисячі гривень депозитів. Також стало відомо, що наші земляки є патріотами своєї країни і зберігають вклади переважно у гривні і лише третину (до 36%) у іноземній валюті.

Крім того в результаті аналізу динаміки кредитно-депозитних даних експерти "Текстів" з’ясували наступне:

1. За 2012 рік найкращу динаміку збільшення заощаджень в перерахунку на одну особу показали Донецька, Луганська та Кіровоградська області.
Середньостатистичний мешканець цих регіонів за рік наростив свої надбання на 30-35%. Найгірше зростали обсяги депозитів на душу населення в Івано-Франківській, Львівській та Волинській областях - приріст усього 17-19%.

2. За п'ять років кризи найбільше зросли вклади мешканців Криму - 102%, Донецької - 112% - та Луганської - 115% - областей. Найгірший приріст показали Львівська, Закарпатська та Тернопільська області - 34-40%. На Донбасі це річні темпи приросту.

3. За 2012 рік найбільші депозити мали жителі Дніпропетровської - в середньому 9 878 грн на одну людину, Донецької - 8 151 грн - та Одеської - 8 302 грн - областей. Найменші заощадження мають традиційно на Закарпатті - 2 608 грн, Кіровоградщині - 3 366 грн - та Житомирщині - 3 523 грн.

4. Найбільше кредитне навантаження на одну людину на кінець 2012 року - у жителів Одещини. Кожен з них - від малюка до пенсіонера - ніс позичковий тягар в середньому на 5 896 грн. Трохи більше пощастило жителям Дніпропетровської області - 4 418 грн - та Харківщини - 3 615 грн. Натомість у Чернігівській, Тернопільській та Сумській областях кредитне навантаження найменше: 1 501 грн, 1 603 грн та 1 593 грн відповідно.

5. В усіх регіонах України громадяни заощаджують більше, ніж взяли в кредит. На відміну від попередніх років, коли у кількох регіонах рівень закредитованості "зашкалював", за підсумками 2012 року жителі всіх областей у перерахунку на одну людину вийшли в плюс. Найменша перевага депозитів над кредитами - на Закарпатті. Тут вона становить всього 40 грн на користь заощадження. Інші невеликі суми - 1 335 грн та 1 532 грн - це різниця між кредитами і депозитами у Волинській та Херсонській областях. У регіонах, де різниця найбільша, - на Дніпропетровщині, Донеччині та Полтавщині, - депозити переважають над кредитами на 50-60%.

6. Банкам найбільше довіряють в Криму, на Волині та Полтавщині. Тут 15%, 18,5% і 12% усіх коштів люди зберігають на депозитах строком понад два роки. Фінансові установи готові за це додатково платити до 5-6% річних у гривні і 2-3% у валюті. Найменше довіри до фінансових установ - на Одещині, Сумщині та Херсонщині. Тут 21-24% заощаджень зберігають на депозитах до запитання, коли гроші можна швидко зняти. Ставка нижча, проте доступ до грошей - майже моментальний.

7. Найбільші патріоти національної валюти живуть у Кіровоградській, Луганській та Чернігівській областях. Тут не більше 36% коштів зберігають в іноземній валюті. Решту вкладають у гривні. Найменш патріотичними виявилися одесити - 61% в іноземній валюті, львів'яни та закарпатці - по 54%. Це можна пояснити географією заробітчанського руху. Проте небажання зберігати гроші у гривні передусім говорить про стійкі кризові очікування серед людей.

Про дослідження:

"Тексти" проаналізували динаміку депозитів та кредитів з 2008 року до 2012 року у кожній області. За даними Національного банку, вперше за останні роки обсяг депозитів в усіх регіонах перевищив обсяг виданих і непогашених позик. Попри кризу тільки за останній рік розмір середньостатистичного депозиту українця зріс на 20% і становить понад 1 тис дол. За п'ять останніх років цей показник підвищився на 70%.

Загальна методологія проста. Щомісяця НБУ оприлюднює статистичну звітність щодо сум виданих кредитів - не за місяць, а на певну дату - та залучених банками депозитів.
Ми брали до уваги винятково позики та внески звичайних громадян, не враховуючи підприємства та приватних осіб-підприємців.
Ми відстежили динаміку депозитів та кредитів з 2008 року до 2012 року у кожній області, а також детально розібрали сучасний стан депозитно-кредитного портфеля на кінець грудня 2012 року.
У відповідних частинах ми використовували дані Держстату щодо кількості населення на відповідний рік. Отримані дані порівнювали між собою та отримували рівень заощаджень і рівень кредитів на душу населення.
Щоб зрозуміти, хто більше витрачає, ніж заощаджує, ми відняли від суми середнього депозиту середню суму кредиту і отримали умовний рівень заощадливості.
Це дослідження не можна вважати визначенням середнього рівня заощаджень у регіонах, оскільки для цього слід провести певні перетворення з цифрами. Щонайменше - помножити на три - кількість людей у сім'ї.
Під час розрахунку ми не брали до уваги показники Києва та області - у даних НБУ вони невіддільні - через їх надто велике "випадання" із загальної картини.
Тут - інтерактивна графіка. Навівши мишку на область, можна побачити, як змінювалася кількість кредитів і депозитів потягом п'яти років.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.