Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:45:35

За кількостю м’ясної худоби Чернігівська область займає друге місце в Україні

08.07.2013   12:03Агенцiя

Про це стало відомо під час Всеукраїнської наради з питань особливостей ведення м’ясного скотарства, що відбулася 05 липня 2013 року на Чернігівщині.

Своєрідним “полігоном” для проведення цієї зустрічі у Чернігівській області було обрано чотири потужні підприємства Борзнянського району, а саме ТОВ “Красносільське молоко”, ТОВ “Агрікор-Холдинг”, ТОВ “Українська молочна компанія” та ТОВ “Головеньківське плюс”. І цілком зрозуміло, адже саме вони є лідерами тваринницької галузі в області.

Так, в ДП “Красносільське молоко” відноситься до агроформувань Дочірнього підприємства “Мілкіленд-Україна” – одного з трьох провідних виробників молочної продукції на території Україні, який щорічно переробляє понад 420 тис. тонн молока. На сьогоднішній день в господарстві утримується 767 голів ВРХ, в т. ч. 212 голів корів.

Заступник директора ТОВ “Мілкіленд Агро” Микола Кваша зазначив, – “У ІІІ кварталі 2013 року заплановане завершення будівництва першої черги молочно-товарної ферми з багатофункціональним комплексом: кормова площадка для збереження силосу та сінажу, доїльний зал “паралель”, корівник, приміщення для тимчасового проживання персоналу, адміністративна будівля. Будівництво другої черги планується розпочати в ІV квартал і 2013 року”.

Учасники наради оглянули худобу відділення ТОВ “Українська Молочна Компанія””, що знаходиться в селі Ховми, Борзнянського району. На фермах господарства утримуюється поголів’я голштинської породи, кількістю 1843 голови. Відгодівля бичків голштинської породи проводиться на річному однотипному раціоні.

Середньодобові прирости молодняку ВРХ за 2012 рік склали 972 г. Це дало змогу у 2012 році виробити 683 т м’яса, що на 21,3% більше, ніж у 2011 році.

Шість порід м’ясного напрямку, а саме шароле, абердин-ангус, поліська м’ясна, південна м’ясна, знам’янський тип поліської м’ясної, лімузин утримується у Борзнянському відділенні ТОВ “Агрікор-Холдинг”. Учасники наради оцінили переваги чотирьох із них.

Загальна кількість худоби в Борзнянському відділенні складає 3150 голів. Господарство активно займається племінною справою.

Середньодобові прирости ВРХ складають 850 г, а телят віком до 7 місяців – від 960 до 1180 г. Протягом 2012 року господарством вироблено 554 т м’яса яловичини.

З метою досягнення високих результатів ефективно використовуються природні пасовища. В зимовий період тварини утримуються в приміщеннях на глибокій підстильці з вільним виходом на вигульні площадки.
Проведено реконструкцію тваринницького комплексу у с. Ядути, відроджені ферми в селах Красностав та Прачі.

“Господарство постійно приймає участь у виставках та ярмарках, займаючи призові місця”, – наголосив управляючий підприємствами в Борзнянському районі Михайло Устименко. – Фахівці господарства готові до співпраці із колегами інших сільгосппідприємств, мають можливість представити технологічну та консультативну допомогу у формуванні стад м’ясних порід”, – додав він.

В контексті національної програми “Відроджене скотарство” ТОВ “Агрікор–Холдинг” планує і надалі нарощувати поголів’я ВРХ за рахунок власного відтворення та закупівлі в інших господарствах та в населення.

Завершальним етапом практичної частини наради став огляд стада української м’ясної породи, що утримується в ТОВ “Головельківське Плюс” Головеньківської сільської ради Борзнянського району. Товариство входить до складу Холдингу “УКРЛЕНДФАРМІНГ ПЛС” – найбільшої української багатопрофільної агропромислової групи холдингового типу, головними напрямками якої є рослинництво, тваринництво, виробництво м’яса, експорт зернових культур та яєчної продукції.

У товаристві утримується 1235 голів ВРХ м’ясного напрямку продуктивності української м’ясної породи. Середньодобовий приріст ВРХ за 2012 рік склав 751 г. Середньодобові прирости на випасі телят віком до 6 місяців становлять 950-1100 г. При утриманні ВРХ в літній період підприємство ефективно використовує природні пасовища, що значно знижує собівартість 1 кг приросту.

Товариство має статус племзаводу з розведення української м’ясної породи.

Відповідно до програми виробничого розвитку Холдингу “УКРЛЕНДФАРМІНГ ПЛС” ТОВ “Головеньківське Плюс” планує і надалі нарощувати поголів’я ВРХ за рахунок власного відтворення та закупівлі в інших господарствах, співпрацювати з іншими господарствами м’ясного напрямку та науковими установами з метою покращення кількісних та якісних показників.

На пленарній частині Всеукраїнської наради з питань особливостей ведення галузі м’ясного скотарства в Чернігівській області заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Валерій Давиденко зазначив, що в Україні реалізується державні програми, спрямовані на розвиток сільськогосподарського сектору. В країні триває реалізація соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича, які, зокрема, передбачають перетворення сільського господарства на високоефективну конкурентоспроможну на внутрішньому та зовнішньому ринках галузь економіки держави.

Торкаючись теми розвитку м’ясного скотарства, заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Олександр Шанойло поінформував присутніх на нараді, що область з помірним температурним режимом, великою кількістю луків і пасовищ та іншими природними перевагами має великий потенціал розвитку тваринницької галузі. Ставлення обласної державної адміністрації до тваринництва відповідає загальнодержавному курсу і чітко відображене у середньостроковій програмі економічного розвитку “Чернігівщина 2015: спільний шлях до добробуту”.

За підсумками п’яти місяців агропромисловий комплекс Чернігівщини збільшив виробництво м’яса усіх видів. На сьогодні у сільськогосподарських підприємствах області утримується 14 племінних та 31 товарне стадо великої рогатої худоби м’ясного напрямку продуктивності, які налічують близько 14 тисяч голів 8-ми порід. По кількості м’ясної худоби наша область займає друге місце в Україні.

“Взагалі наша мета, і ми перевели її у площину реалізації, це замкнені виробничі цикли як у молочному, так і м’ясному напрямах. Власна племінна база, власне виробництво та кормова база, а також власна переробка. Ми повинні вивозити за межі області та країни не сировину, а готову продукцію. Тоді матимемо не лише просте відтворення виробництва, а й отримаємо додану вартість, розвиватимемо суміжні напрямки, збільшуватимемо кількість робочих місць” – зазначив Олександр Шанойло.

Також в ході наради обговорили питання стану розвитку м’ясного скотарства країни, наукове забезпечення його селекційних процесів та застосування мікробних препаратів при формуванні кормової бази.

Підбиваючи підсумки наради, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Валерій Давиденко сказав, що побачене на Чернігівщині свідчить: тваринницька галузь має позитивну динаміку розвитку. Причому, йде процес не тільки відновлення старих потужностей, але й створення нових комплексів. Щоб розвиток набув більш масштабного значення необхідно й надалі залучати інвестиції у галузь, перейти до інноваційної моделі її розвитку. Потрібно, наголосив Валерій Давиденко, розумно використовувати кредити, залучати інвесторів, оптимізувати дозвільну систему в АПК, добре вивчити свій внутрішній споживчий ринок і поступово рухатися за межі держави.

Прес-служба Департаменту АПК Чернігівської ОДА

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини