Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 16:09:12

Про роботу Чернігівського тролейбусного управління

23.05.2013   10:25

Головним завданням і основним напрямком діяльності КП “ЧТУ” є надання якісних послуг з перевезення пасажирів. Комунальне підприємство міської ради „Чернігівське тролейбусне управління” на сьогоднішній день є найбільшим соціальним перевізником міста Чернігова.

Відповідно до чинного законодавства України право пільгового проїзду мають 26 категорій громадян. У містіЧернігові – це більше 73 тисяч людей.

На сьогоднійшній день підприємство обслуговує 10 тролейбусних і 2 автобусних маршрутів, на яких щодня працює близько 67 тролейбусів і 17 автобусів. Послуги з перевезення пасажирів підприємство виконує на підставі “Договору про організацію надання транспортних послуг”, укладеним між КП “ЧТУ” і управлінням транспорту та зв’язку міської ради.

На початок 2013 року кількість рухомогоскладу тролейбусів на підприємствістановила 106 одиниць, при цьому за 5 останніх років кількість тролейбусів скоротилася на 34 одиниці. За ці роки вдалося придбати тільки 3 тролейбуси і списати через повний знос 37 одиниць. Аналогічна картина спостерігається практично на всіх підприємствах електротранспорту України, скорочення парку тролейбусів у країні за ці роки склало 687 одиниць або 19%.

На жаль, починаючи з 2009 року, повністю припинене фінансування Державної програми розвитку міського електротранспорту на 2007 – 2015 роки. Як наслідок, за ці роки у рамках цієї програми не було закуплено жодного тролейбуса та не здійснювалося фінансування заміни контактноїмережі.

На сьогоднішній день найбільш серйозною проблемою підприємства єстанрухомогоскладу. Більшу частину парку складають фізично й морально застарілі моделі тролейбусів, такі як ЗІУ-9 і ЮМЗ. Середній вік тролейбусного парку на сьогодні становить 18,1 року, при нормативномустроку експлуатації 10 років. У розрізістроків експлуатації: більше 20 років – 71 тролейбус; 15-20 років – 8 тролейбусів; 10-15 років – 7 тролейбусів; до 10 років – 20 одиниць тролейбусів. 71 тролейбус пройшов з початку експлуатації більше 1 млн. км при нормативномупробігу 720 тис. км.

Зважаючи на те, що парк тролейбусів на 80% зношений, на підприємствіпроводяться капітальні ремонтні роботи рухомогоскладу. У 2012 році відремонтовано 25 тролейбусів на суму 1332 тис. грн., у тому числі середнім ремонтом 15 одиниць і капітальнимремонтом 10 одиниць.

Спираючись на досвід відбудовних робіт кузовів тролейбусів, яке підприємство здійснювало в 2005 – 2009 роках, з метою продовження строків експлуатації цього року, крім планових ремонтів, на підприємстві додатково заплановані капітально-відбудовні ремонти тролейбусів у кількості 10 одиниць. Крім цього, для поліпшення якості обслуговування пасажирів на 6 з них буде замінена внутрішня обшивка салону й стелі, установлені нові посилені каркаси сидінь зі спинками й подушками, установлені нові поручні, ізоляційні пороги, замінені лобові стекла й віконний гумовий ущільнювач, установлене додаткове опалювальне устаткування і нове освітлення салону.  Також, на цих тролейбусах буде зроблено зовнішнє фарбування кузова автофарбами, зі шпатлюванням і обклеюванням скловолокном. Вартість цих додаткових робіт становитиме близько 45 тис. гривень. Перший тролейбус після такого ремонту вийде із цеху планового ремонту вже на початку червня.

Енергозабезпечення електротранспорту здійснюється тяговими підстанціями потужністю 28800 кВт. Усього КП “ЧТУ” експлуатує 106,7 кмконтактноїмережі, що становить213,4 км контактного проводу й 2594 опори.

Згідно з висновком “Київської державної регіональної технічної інспекції міського електротранспорту” після проведення державного технічного огляду у 2012 році, у Чернігові не відповідають вимогам експлуатації 10,75 кмконтактноїмережі міста через перевищення норм зносубільше 16%. Для усунення аварійних ситуацій на підприємстві є достатній запас контактного проводу, проте у майбутньому без планової заміни контактного проводу обійтися буде неможливо.

Для забезпечення пасажироперевезення автотранспортом на балансі підприємства перебуває 23 пасажирських автобуси, 18 з яких марки ПАЗ і 5 марки “Еталон”. Середній вік автопарку становить 6,2 років. У зв’язку з тим, що практично всі автобуси марки ПАЗ пройшли нормативний пробіг, підприємство самостійно проводить капітальні ремонти автобусів, як двигунів, так і кузовів з ходовою частиною. Так, у 2012 році було капітально відремонтовано 6 двигунів на суму 63 тис. грн., а також 10 кузовів на суму 157 тис. грн.

Чисельність працівників комунального підприємства у 2012 році складала 688 чоловік. Структура чисельності працівників: водіїв тролейбусів – 158 чол.; водіїв автобусів – 34 чол.; кондукторів – 175 чол.; служба ремонту рухомогоскладу – 125 чол.; допоміжні служби – 89 чол.; ІТП – 107 чол., у тому числі, адміністративно-управлінського персоналу – 26 людей.

Враховуючи складне фінансово-економічне становище, підприємство в останні роки змушено проводити скорочення чисельності працівників не основних професій. Так скорочення чисельності в 2012 році стосовно 2011 року склало 10 людей, або 1,5%, а до 2008 року 182 людини, або 21%.

При цьому на підприємстві існує дефіцит кадрів водіїв тролейбусів, що не дозволяє збільшувати випуск тролейбусів на лінію. З метою вирішення цієї проблеми у 2012 році за рахунок коштів фонду зайнятості вивчено на професію водія тролейбусу 10 чоловік. На сьогодні проводиться навчання ще 8 людей.

Основними показниками роботи підприємства є кількість перевезених пасажирів, а також виконана транспортна робота. У 2012 році загальна кількість перевезених пасажирів електротранспортом збільшилась у порівнянні з 2011 роком на 16,8% і склала 40,4 млн. чоловік, при цьому кількість платних пасажирів зменшилась на 5,7%.

Основними причинами зниження перевезення платних пасажирів є зупинка великих підприємств та збільшення конкуренції на ринку перевезень. Крім того, одним з факторів скороченняобсягів перевезень є скорочення обсягів транспортної роботи. Так, у 2012 році кількість відпрацьованих годин на лінії скоротилася на 1,8% і склала 293,4 тис.маш.-годин.

Обсяги перевезень пасажирів автотранспортом у 2012 році знизилися у порівнянні з 2011 роком на 4,8% і склали 3,52 млн. чоловік. Скорочення обсягів перевезень пасажирів автотранспортом в останні роки пояснюється закриттям у середині 2011 року двох нерентабельних маршрутів і зниженням кількості автобусів, що випускаються на лінію.

У 2012 році підприємство одержалодоходи на загальну суму 39,5 млн. грн., ріст у порівнянні з 2011 роком склав 3716 тис. грн. або 10,4%. Доходи від основної діяльності склали 38946 тис. грн, ріст 3762 тис. грн. або 10,7%. Структура доходів наступна: від реалізації талонів 13151 тис. грн (33%); проїзні квитки – 1698 тис. грн. (4%); автобусні перевезення 4176 тис. грн (11%);субвенції 19921 тис. грн (51%); інші доходи 543 тис. грн (1%).

Підвищення доходів підприємства відбулося в основному за рахунок збільшення суми компенсацій за перевезення пільгових категорій (на 3870 тис. грн). Компенсація за перевезення пільгових категорій з державного бюджету в останні роки постійно збільшується, однак недофінансування пільгових перевезень від розрахункової суми залишається значним, і в 2012 році склало близько 8 млн. грн.

Доходи з перевезення пасажирів автотранспортом з кожним роком постійно ростуть. Враховуючи існуючі пасажиропотоки, а також технічний стан автобусного парку, у другомупівріччі 2011 року внесені зміни в автобусну маршрутну мережу, яку обслуговує КП “ЧТУ”. Були закриті нерентабельні 40 і 41 маршрути, на які щодня виходило від 2 до 4 автобусів і організований повноцінний автобусний маршрут №39 з кількістю автобусів на лінії 12 одиниць.

Середня заробітна плата працівників у 2012 році зросла в порівнянні з 2011 роком на 5,9% і склала 1988 грн., при цьому продуктивність праці або власні доходи на одного працівника виросли на 12,3% і склали 56,6 тис. грн. у рік. Починаючи з 2009 року, на підприємствіріст продуктивності праці перевищує ріст витрат на виплату заробітної плати, що дозволило стабілізувати економічну й фінансову ситуацію.

Завдяки реставрації запасних частин тролейбусів, виготовленню й ремонту агрегатів, вузлів, деталей у власнихмайстернях витрати на придбання запасних частин і матеріалів практично не ростуть, незважаючи на суттєвийріст цін.

За результатами фінансово-господарської діяльності за 2012 рік КП “ЧТУ” отримало прибуток у сумі 41 тис. грн., що є досягненням за останні роки.

Розглядаючи такий показник як покриття витрат власними доходами, то всі ці роки він залишається значно вище середнього в Україні й у 2012 році є одним з найбільших серед підприємств електротранспорту.

На сьогодні підприємство не має заборгованості по виплаті заробітної плати. На підприємствіпроводиться постійна робота з оптимізації витрат і підвищенню доходів:
– проводиться скорочення чисельності працівників не основного виробництва,
– з метою оптимізації рухутранспорту постійно проводиться дослідження пасажиропотоків з наступним коректуванням графіків, а також посилений контроль над їх виконанням;
– проводиться робота зі скорочення виробничих і невиробничих витрат – це й скорочення планового резерву тролейбусів, зменшення простоїв на лінії, реорганізація роботи служби ремонту й інші заходи;
– ведеться постійна робота над збільшенням збирання оплати за проїзд, а також збільшенням інших доходів підприємства.

Порівнюючи роботу ЧТУ з іншими тролейбусними управліннями України, О. Коржов підкреслив, що за обсягом виконаної транспортної роботи ЧТУ перебуває на 6 місці після таких міст, як Київ, Харків, Донецьк, Вінниця й Одеса.

Крім того, Чернігівсье тролейбусне управління має найменшу собівартість виконуваної транспортної роботи з України, а також найменшу суму витрат, що не покривається власними доходами.

 

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини