Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 18:41:28

Інтернет-конференція на тему митного законодавства, правил перетину кордону. ОНОВЛЕНО 11:43

23.05.2013   10:00Агенцiя

Участь в Інтернет-конференції бере перший заступник начальника Чернігівської митниці Міндоходів Віктор Григорович Вечер.

Віктор Григорович Вечер

Віктор Григорович Вечер

Доброго дня!

З настанням весняно-літнього періоду розпочалась, так звана, «гаряча пора» на кордоні. Наші співвітчизники і іноземці починають масово виїздити на відпочинок.

Через Чернігівську область проходять  траси міжнародного значення, на яких розташовані пункти пропуску. У межах  області функціонують потужні пункти пропуску «Сеньківка» на українсько-російсько- білоруському кордоні та «Нові Яриловичі» - на українсько-білоруському.  Через них йде найбільший потік громадян і транспортних засобів.

У напруженому режимі роботи для нас важлива обізнаність громадян з митних питань. І для громадян, які їдуть в інші країни, щоб уникнути зайвого клопоту та проблем, необхідно знати правила перетину кордону. Спілкування під час Інтернет-конференції допоможе їм знайти потрібні відповіді.

Тож ми готові до активного і плідного спілкування. Чекаю на ваші запитання.

Запитання можна надсилати 23 травня з 10.00 до 11.00 на електронні адреси: inform@dpa-ch.org.ua, cg.monitor@gmail.com

1.   У родині є дитина, яка потребує спеціального лікувального харчування. Скільки за один раз дорослий може привезти з-за кордону таких продуктів?

Батьки або особи, які їх замінюють, інші члени родини можуть ввозити на митну територію України продукти спеціального дитячого харчування, які не виробляються (не реалізуються в Україні) для дітей, хворих на фенілкетонурію або інше захворювання, що потребує спеціального харчування, у кількості, що не перевищує п’яти упаковок (банок) кожного найменування на одну особу.
При наявності рецепта, виданого на ім’я дитини та засвідченого печаткою лікаря або закладу охорони здоров’я (за умови пред’явлення документів, що засвідчують родинні зв’язки з хворою дитиною, або іншого документа, який підтверджує повноваження особи на такі дії) у кількості, що не перевищує зазначеної в рецепті на продукти спеціального дитячого харчування.
 
2. Моя родичка постійно ппроживає в Росії і хоче приїхати у червні до Чернігова. Вона похилого віку і турбується, скільки ліків може взяти з собою. Надайте, будь-ласка, відповідь з цього питання.
 
Обсяги та порядок ввезення ліків громадянами визначені Постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 р. № 458.
Громадяни можуть ввозити на митну територію України лікарські засоби, які переміщуються в ручній поклажі або в супроводжуваному чинесупроводжуваному багажі, у кількості, що не перевищує п’яти упаковок кожного найменування на одну особу (крім лікарських засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини).
При наявності у громадянина рецепта, виданого на його ім’я та засвідченого печаткою лікаря чи закладу охорони здоров’я, у кількості, що не перевищує зазначену в рецепті на такий лікарський засіб

3. Що очікує на громадянина, якщо він порушив митні правила на зеленому коридорі - мав з собою більше товарів, ніж дозволено?
 
При в’їзді до пункту пропуску громадянин самостійно обирає смугу для перетину кордону. Декларування може бути усним, письмовим, або шляхом вчинення відповідних дій.  Якщо особа обрала смугу спрощеного контролю, то цим самим вона підтвердила, що не переміщує речей та товарів, які мають обмеження чи заборони до переміщення через кордон чи підлягають оподаткуванню. 
Якщо після цього виявлено факт порушення, відносно громадянина складається протокол про порушення митних правил за статтею 471 Митного кодексу України.  Санкції статті передбачають накладення штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а у разі якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, - також конфіскацію цих товарів.

4.     Скільки я можу мати при собі валюти, щоб перетинати кордон по «зеленому коридору» без заповнення декларації?
 
Громадянин (фізична особа) має право ввозити в Україну та вивозити за її межі готівку в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10000 євро, без письмового декларування митному органу.
 
5.     На яку суму дозволено ввозити товари без оподаткування?

 
Товари вартістю до 1000 євро, що ввозяться громадянами через пункти пропуску повітряного сполучення, а також товари вартістю до 500 євро та/або сумарною вагою не більше 50 кг, що ввозяться громадянами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через автомобільні та залізничні пункти пропуску, не підлягають письмовому декларуванню (за винятком товарів, на які законодавством встановлено обмеження щодо переміщення громадянами через митний кордон України) та не є об'єктами оподаткування митними платежами (за винятком підакцизних товарів).
Ця норма застосовується у разі, якщо особа, яка ввозить товари на митну територію України, в'їжджає в Україну не частіше одного разу протягом однієї доби. В іншому випадку товари підлягають письмовому декларуванню, митному оформленню та оподатковуються ввізним митом.
 
6.     Чи можуть бути віднесені до особистих речей 2 ноутбуки та приладдя до них, якими я користуюсь у роботі, у тому числі й коли буду їхати за кордон?  
  
 У статті 370 Митного кодексу України визначено перелік товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей громадян і не підлягають оподаткуванню. Згідно переліку два переносні персональні комп'ютери та приладдя до них, а також флеш-карти у кількості не більше трьох штук можуть бути віднесені до особистих речей.
Але, зверніть увагу, що особисті речі це товари, що призначені для забезпечення звичайних повсякденних потреб фізичної особи, відповідають меті перебування зазначеної особи в Україні або за кордоном і не призначені для підприємницької діяльності, відчуження або передачі іншим особам.
 
 7.     Ми будемо їхати родиною разом з дітьми із-за кордону. А скільки можна ввозити в Україну алкогольних напоїв? 
 
Один громадянин може ввезти на територію України в ручній поклажі або супроводжуваному багажі без сплати митних платежів та без письмового декларування: 5 літрів пива, 2 літри вина, 1 літр міцних (із вмістом спирту більш як 22%) алкогольних напоїв.
Ці норми розраховані на одну особу, але не розповсюджуються на дітей віком до 18 років.
Також звертаю увагу, що алкогольні напої незалежно від їх кількості не звільняються від оподаткування митними платежами, якщо особа, яка ввозить їх на митну територію України, була відсутня в Україні менш ніж 24 години.

8. Чи обмежені терміни перебування за кордоном громадян, які їдуть відпочивати?

Питання встановлення термінів перебування іноземних громадян на території країни знаходиться у компетенції відповідних органів даної країни.

9. Чи дозволено перевозити за кордон домашніх тварин?

Так. Домашні тварини, що ввозяться громадянами на митну територію України, підлягають письмовому декларуванню та застосуванню до них заходів контролю, визначених законом. Переміщення через кордон домашніх тварин дозволено за наявності оригіналів міжнародних ветеринарних сертифікатів країн, з яких походять ці тварини.
Дозволяється тимчасове ввезення на митну територію України домашніх тварин в кількості не більше 3 ссавців, 6 птахів, 20 акваріумних риб без застосування до них заходів гарантування, передбачених Митним кодексом України, та з поданням митним органам документів, які видаються державними органами для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються громадянами через митний кордон України.

 10. Назвіть, будь ласка, предмети які заборонено переміщувати через кордон?
 
Заборонені до переміщення через митний кордон України: культурні та історичні цінності (без спеціального дозволу); отруйні та сильнодіючі речовини; зброя та боєприпаси; спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації; вибухові речовини; наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори.
 
11. Чи можу я привезти з Білорусії продукти харчування і в якій кількості?
 

Громадянам дозволено ввозити в Україну продукти для власного споживання на суму, яка не перевищує еквівалент 200 євро, що ввозяться в порядку та обсягах, визначених Постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2012 р. №434 «Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України харчових продуктів для власного споживання», а саме:
1) в упаковці виробника, призначені для роздрібної торгівлі, — у кількості не більше ніж одна упаковка або загальною масою, яка не перевищує 2 кілограмів, кожного найменування на одну особу;
2) без упаковки — у кількості, що не перевищує 2 кілограмів кожного найменування на одну особу;
3) без упаковки — неподільного продукту, готового до безпосереднього вживання, у кількості не більше ніж по одному найменуванню на одну особу.
Під час ввезення громадянами на митну територію України зазначених харчових продуктів здійснюється їх декларування (шляхом вчинення дій, усно або письмово за бажанням власника таких продуктів або на вимогу посадової особи митної служби.

12. Які терміни отримання віз до країн Європи для виїзду на відпочинок?

Дане питання не входить до компетенції митних органів.
 
13. Які документи потрібнні для дитини 10 років, яка подорожує з бабусею, під час перетину кордону?

З питаннями стосовно перевезення через кордон дітей Вам необхідно звернутись до Державної прикордонної служби.
 
14. Яким чином обирається "коридор" на митниці? Працівники митниці змінити моє рішення про проходження "зеленого коридору"? На яких підставах?

У статті 366 Митного кодексу України визначено, що в Україні діє двоканальна система митного контролю товарів, транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України громадянами. Двоканальна система - це спрощена система митного контролю, яка дає громадянам змогу здійснювати декларування, обираючи один з двох каналів проходу (проїзду транспортними засобами особистого користування) через митний кордон України.
Громадянин самостійно обирає відповідний канал: "зелений коридор" або "червоний коридор" для проходження митного контролю. При цьому громадянин має враховувати, що канал, позначений символами зеленого кольору "зелений коридор", призначений для декларування шляхом вчинення дій громадянами, які переміщують через митний кордон України товари в обсягах, що не підлягають оподаткуванню митними платежами та не підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території і не підлягають письмовому декларуванню.
Канал, позначений символами червоного кольору "червоний коридор", призначений для всіх інших громадян.
Обрання "зеленого коридору" вважається заявою громадянина про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території та свідчить про факти, що мають юридичне значення.
Громадяни, які проходять (проїжджають) через "зелений коридор", звільняються від подання письмової митної декларації, але це не означає звільнення від обов'язкового дотримання порядку переміщення товарів через митний кордон України.
На підставі результатів аналізу та оцінки ризиків, за ініціативою посадової особи підрозділу з охорони державного кордону чи митного органу, транспортний засіб може бути виведений із загального потоку і перенаправлений зі смуги руху "зелений коридор" на смугу руху "червоний коридор" або в місце здійснення митного контролю та митного оформлення для проведення митного огляду.

15. На скільки реальним є працевлаштування у вашій організаціїї? Чи можу я не маючи спеціальної освіти претендувати на зайняття посади? Яка взагалі процедура працевлаштування?

Статтею 370 Митного кодексу України передбачено, що на службу до митних органів та організацій приймаються громадяни України, які досягли 18-річного віку і здатні за своїми діловими та моральними якостями, освітнім рівнем і станом здоров'я виконувати завдання, покладені на митну службу України. З прийняттям на службу може бути встановлено випробування строком від двох до шести місяців.

Прийняття на службу до митних органів України здійснюється на конкурсній основі, якщо інше не передбачено законом. Порядок проведення конкурсу визначається Кабінетом Міністрів України. Прийняття та службу до митних органів, організацій на посади, перебування на яких не пов'язане з проходженням державної служби, здійснюється в порядку, визначеному законодавством України про працю.

На службу до митних органів, організацій не можуть бути прийняті особи, визнані в установленому порядку недієздатними або обмеженими у дієздатності, особи, які мають судимість за вчинення умисного злочину, а також особи, які протягом року, що передував їх зверненню до митного органу, організації з приводу працевлаштування, притягувалися до адміністративної відповідальності за вчинення корупційних діянь та інших правопорушень, пов'язаних з корупцією.

Дякую за спілкування! Ми обов’язково проаналізуємо тематику запитань і з найактуальніших буде проведена масово-роз’яснювальна робота.

До нових зустрічей.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини