Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:43:03

Інтернет-семінар по роз'ясненню Податкового кодексу

26.04.2013   10:28

Інтернет–семінари, які започаткували міські податківці спільно з інформ-агенцієй «Чернігівський монітор» проводяться щомісяця. Надаємо відповіді провідних фахівців ДПІ у м. Чернігові ДПС на запитання платників податків надані на семінар 26 квітня 2013 р.

Обкладається податком на доходи фізичних осіб у 2013 р. дохід від продажу або обміну авто?

У 2013 р. дохід від продажу  або обміну авто не обкладається податком на доходи фізичних осіб.

З 1 січня 2013 року набули чинності положення Податкового кодексу  України про оподаткування доходів від продажу автомобілів, мотоциклів, мопедів.

Так, з початку року не обкладається податком дохід, отриманий  платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, та/або мотоцикла, і/або мопеда.

Дохід, отриманий платником  податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року двох і  більше об'єктів рухомого майна у  вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

Порядок оподаткування  операцій з продажу (обміну) об'єктів  рухомого майна регламентовано ст.173 Податкового кодексу, в яку Законом   України від 02.10.12 №5413-VI внесено зміни.

Як оподатковуються новостворені (нововведені) об’єкти житлової нерухомості?

За новостворені (нововведені) об’єкти житлової нерухомості фізична  особа буде сплачувати податок, починаючи  з місяця, в якому виникло право  власності на такий об’єкт.

Якщо право власності  протягом календарного року переходить від одного власника до іншого, то попередній власник сплачує податок на нерухоме майно за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування. Новий же власник сплачує податок починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

При цьому орган ДПС  буде надсилати фізичним особам податкові   повідомлення-рішення про розмір нарахованого податку. Такі повідомлення будуть формуватися після отримання інформації про виникнення чи про перехід права власності на такий об’єкт у фізособи від органу держреєстрації прав на нерухоме майно.  Також платники можуть самостійно звернутися до органів ДПС для звірки даних щодо площі житлової нерухомості, податкових пільг, ставок та нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Сплатити податок фізособа має протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення за місцем розташування об’єкта оподаткування.  

Хто може отримати електронний цифровий підпис (ЕЦП)?

З метою вдосконалення електронного документообігу ДПС України створено власний Акредитований центр  сертифікації ключів, який надає послуги  електронного цифрового підпису  органам державної влади, органам  місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності, іншим суб'єктам господарської діяльності та фізичним особам з можливістю безоплатної видачі посилених сертифікатів відкритих ключів. Інформація з питань реєстрації та отримання послуг ЕЦП розміщено на веб-сайті АЦСК (www.cskidd.gov.ua). Адреса у м. Чернігові: вул., Кирпоноса, 28 кім. 14, тел. 774927.

Які податки  сплачують при отриманні спадщини?

При одержанні об'єктів  спадщини (рухомого, нерухомого майна, комерційної власності) спадкоємцями, які є членами сім'ї спадкодавця другого ступеня споріднення, вартість об'єктів успадкованого майна оподатковується податком на доходи за ставкою 5%. При отриманні спадщини від спадкоємця – нерезидента застосовується ставка 15%. При отриманні будь-яких об'єктів спадщини та подарунків нерезидентами, незалежно від ступеня споріднення із спадкодавцем (дарувальником) застосовується також ставка 15%. Звертаємо увагу, що навіть при сплаті податку під час отримання Свідоцтва про право на спадщину, коли обов'язок платника податку щодо сплати податку вважається виконаним, залишається обов'язок щодо подання податкової звітності.

Чи сплачують  податок на землю фізичні особи  – власники жилих приміщень (квартир) у багатоповерхових будинках?

Платниками земельного податку є особи (підприємства або  об’єднання співвласників), яким земля  під будинком передана у постійне користування або у власність  відповідно до Земельного кодексу України. У свою чергу, власники квартир відшкодовують вартість земельного податку у складі плати за утримання будинків та прибудинкової території.

Що таке коефіцієнт індексації нормативно-грошової оцінки землі?

Це показник, на який збільшується нормативно-грошова оцінка землі. Нормативно-грошова  оцінка землі з урахуванням коефіцієнту індексації складає базу оподаткування земельним податком. Коефіцієнт індексації нормативно-грошової оцінки землі визначається за формулою:
Кi = [І - 10]:100, де І – це індекс споживчих цін за попередній рік.
Наприклад, якщо індекс споживчих цін за 2012 рік складатиме 112,0%, то коефіцієнт індексації нормативно-грошової оцінки землі складатиме (112-10)/100=1,02. При цьому, якщо індекс споживчих цін є меншим ніж 110%, вважається, що він дорівнює 110%. Тобто, якщо індекс споживчих цін за попередній рік є меншим ніж 110%, то коефіцієнт індексації нормативно-грошової оцінки землі складатиме 1,0.

Коли починає  діяти ставка з ПДВ 17% відповідно до норм ПКУ?

Відповідно до ст. 193 р. V Податкового кодексу України  від 2 грудня 2010 року №2755-VI  ставки податку встановлюються від бази оподаткування у таких розмірах: а) 17 відсотків; б) 0 відсотків.

Пунктом 10 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ встановлено, що за податковими зобов’язаннями з ПДВ, що виникли: з 1 січня 2011 року до 31 грудня 2013 року включно ставка податку становить 20 відсотків;  з 1 січня 2014 року - 17 відсотків.

Як виправити  помилку у реєстрі виданих  та отриманих податкових накладних?

Виправлення помилки у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних здійснюється методом «сторно» за правилами, передбаченими для бухгалтерського обліку, у момент виявлення такої помилки.

При виправленні помилки методом  «сторно» до Реєстру одночасно вноситься  два записи: помилковий запис із знаком «–» та правильний запис  із знаком «+». 

Метод «сторно» здійснюється шляхом зворотного запису на величину помилки у тому звітному періоді, у якому вона виявлена. При здійсненні такого зворотного запису платником податку: у колонці 1 розділів I та/або II Реєстру зазначається порядковий номер запису; у колонках 2 - 6 розділу I та/або колонках 2 - 7 розділу II Реєстру дублюються реквізити документа, кількісні показники якого сторнуються; у відповідних колонках 7 - 12 розділу I та/або колонках 8 - 16 розділу II Реєстру кількісні показники зазначаються з відповідним знаком «+» чи «-». При цьому, якщо виправлення помилки потребує подання платником податку уточнюючого розрахунку, то до виду документа додається літера «У» (наприклад: ПНПУ). Крім того, запис щодо включення показників такого документа до уточнюючого розрахунку зазначається окремим рядком у рядку «З них включено до уточнюючих розрахунків за звітний період» Реєстру.

Який порядок визначення звичайної ціни починаючи з 01.01.2013 року ?

Відповідно до п.39.1 ст.39 ПКУ звичайна ціна на товари (роботи, послуги) збігається з договірною ціною, якщо інше не встановлено ПКУ і не доведено зворотне, у тому числі у результаті неможливості визначення звичайної ціни із застосуванням положень п.39.3 - 39.4 ст.39 ПКУ. 
             Звичайна ціна застосовується у разі здійснення платником податків:    

а) бартерних операцій;     б) операцій з пов’язаними особами; 
     в) операцій з платниками податків, що застосовують спеціальні режими оподаткування або інші ставки, ніж основна ставка податку на прибуток, або не є платником цього податку, крім фізичних осіб, які не є суб’єктами підприємницької діяльності;    

г) в інших випадках, визначених ПКУ. Встановлюються такі методи визначення звичайної ціни:    

а) порівняльної неконтрольованої ціни (аналогів продажу); 
     б) ціни перепродажу;    

в) «витрати плюс»;    

г) розподілення прибутку;     

ґ) чистого прибутку.

Які застосовуються ставки збору за спеціальне використання води та які особливості заповнення за І квартал 2013 року податкової декларації?

При обчисленні податкових зобов’язань по збору за спеціальне використання води за період з 01.01.2013 по 03.01.2013 включно платники збору застосовують ставки збору, що діяли у 2012 році, а  починаючи з 04.01.2013 – нові, відповідно до Закону України від 20 листопада 2012 року № 5503-VI.

У зв’язку зі зміною ставок протягом звітного періоду в податковій декларації збору: за спеціальне використання поверхневих та підземних вод; за спеціальне використання поверхневої води теплоелектростанціями з прямоточною системою водопостачання; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод житлово-комунальними підприємствами; за спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод для потреб рибництва; за спеціальне використання кар’єрної, шахтної, дренажної води за І квартал 2013 року дані відображаються двома окремими рядками, з відповідною приміткою у цих рядках: «з 01.01.2013 по 03.01.2013 включно» та «з 04.01.2013 по 31.03.2013 включно».

У разі подання податкової декларації збору за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики  за І квартал 2013 року, необхідно подавати дві звітні податкові декларації по цьому збору: за період «з 01.01.2013 по 03.01.2013 включно» та за період «з 04.01.2013 по 31.03.2013 включно».

При цьому у заголовку податкової декларації збору за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики, за який здійснюється розрахунок: за старою ставкою, слід зазначити «з 01.01.2013 по 03.01.2013»;
за новою ставкою, слід зазначити «з 04.01.2013 по 31.03.2013».

До якого  бюджету платники податків сплачують  збір за спеціальне використання води (державного або місцевого)?

Платники збору за спеціальне використання води перераховують суми збору на рахунки бюджетів, відкриті в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів:    

до державного бюджету  – за спеціальне використання води водних об’єктів загальнодержавного значення;    

до місцевих бюджетів - за спеціальне використання води водних об’єктів місцевого значення.

Органи, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, забезпечують розподіл цих коштів у співвідношенні, визначеному Бюджетним кодексом України.

До водних об’єктів загальнодержавного значення належать: внутрішні морські води та територіальне море; підземні води, які є джерелом централізованого водопостачання;     поверхневі води (озера, водосховища, річки, канали), що знаходяться і використовуються на території більш як однієї області, а також їх притоки всіх порядків; водні об’єкти у межах територій природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, а також віднесені до категорії лікувальних.

До водних об’єктів місцевого  значення належать:     поверхневі води, що знаходяться і використовуються у межах однієї області і які не віднесені до водних об’єктів загально-державного значення;     підземні води, які не можуть бути джерелом централізованого водопостачання.

Які застосовуються ставки екологічного податку та які  особливості заповнення за І квартал 2013 року податкової декларації ?

При обчисленні податкових зобов’язань по екологічному податку  за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами  забруднення, за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення, за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах за період з 01.01.2013 по 03.01.2013 включно платники екологічного податку застосовують 75 відсотків від ставок екологічного податку, передбачених статтями 243, 244, 245 і 246 Податкового кодексу України, що діяли у 2012 році, а починаючи з 04.01.2013 –75 відсотків від нових ставок екологічного податку, передбачених Законом України від 20 листопада 2012 року №5503-VI.

При обчисленні податкових зобов’язань по екологічному податку  за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та тимчасове  зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк за період з 01.01.2013 по 03.01.2013 включно платники збору застосовують ставки збору, що діяли у 2012 році, а починаючи з 04.01.2013 – нові, відповідно до Закону N 5503.

У зв’язку зі зміною ставок протягом звітного періоду платники екологічного податку за I квартал 2013 року подають до органів ДПС одну податкову декларацію екологічного податку за звітний період та відповідні додатки 1 - 7 до податкової декларації у двох примірниках, один - за період «з 01.01.2013 по 03.01.2013 включно» та другий - за період «з 04.01.2013 по 31.03.2013 включно».

Хто є платниками особливого податку?

Відповідно до пп.212.1.9 п. 212.1.9 ст.212 Податкового  кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами і доповненнями платниками особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами є фізична або юридична особа - резидент або нерезидент (у тому числі їх відокремлені підрозділи), які проводять операції з деривативами або з продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів, крім випадків, передбачених п. 213.2 ст. 213 ПКУ.

Не є платниками особливого податку  на операції з відчуження цінних паперів  та операцій з деривативами центральні органи виконавчої влади та їх територіальні  органи, державні установи та організації - не суб’єкти підприємницької діяльності.

Не є платниками особливого податку  на операції з відчуження цінних паперів  та операцій з деривативами фізичні  або юридичні особи - резиденти або  нерезиденти (у тому числі їх відокремлені підрозділи), які проводять операції з відчуження акцій ощадних (депозитних) сертифікатів, акцій приватних акціонерних товариств, корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі, цінних паперів, корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі, емітованих нерезидентами.

Які товари належать до підакцизної  групи товарів?

Відповідно до п. 215.1 ст. 215 Податкового  кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI до підакцизних товарів належать:      спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;     тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;     нафтопродукти, скраплений газ;     автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли.

Які звіти може подати в  електронному вигляді ЮО, ФО, ФОП?

Підпунктом «в» п.49.3. ст.49 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями передбачено, що податкова декларація подається засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Реєстр форм звітних документів платників податків юридичних та фізичних осіб для занесення до електронної  бази звітних документів ДПС України  та оновлені версії форм податкової звітності  можна знайти на офіційному веб-сайті  ДПС України www.sts.gov.ua у рубриці Головна/Eлектронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів.

У разі виникнення питань щодо формування та передачі звітності в електронному вигляді платник податків може звернутись до органів ДПС за місцем своєї реєстрації (повний перелік осіб відповідальних за надання допомоги в інсталяції ОПЗ у розрізі районних ДПІ можна знайти на офіційному веб-сайті ДПС України в тій же рубриці).

 

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини