Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:00:29

Триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2012 році

26.03.2013   13:07

Про особливості цьогорічної кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2012 р. розмова з заступником начальника ДПІ у м. Чернігові ДПС Володимиром Мехедом.

– Хто саме має подавати податкову декларацію?
– У 2013 році обов’язково треба подати декларацію тим громадянам, які отримували протягом 2012 року доходи не від податкових агентів (тобто від нерезидента чи фізичної особи, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність), іноземні доходи, доходи від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав та інше), від надання майна в оренду фізичним особам, доходи у вигляді виграшів у гральних закладах, спадщини чи подарунків, інші доходи, які не були оподатковані протягом року за місцем виплати доходу, але не є звільненими від оподаткування.
Особливістю цьогорічної кампанії є те, що декларацію мають подати ті громадяни, дохід яких у 2012 р. оподатковувався за ставками 15% чи 17% та виплачувався двома або більше податковими агентами, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня 2012 року (128760 грн).
А ще хочу наголосити, що кампанія декларування супроводжується не тільки сплатою громадянами податку до бюджету, а й обов’язком держави щодо повернення його частини внаслідок застосування платниками податку права на податкову знижку.

– А чи можна подати декларацію через Інтернет?
– Так, з 1 січня 2013 року громадяни мають змогу заповнювати та направляти до податкової служби декларацію про майновий стан і доходи через Інтернет. Для користування послугою платникові треба мати електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення. На офіційному веб-порталі податкової служби вже з’явився спеціальний банер, у якому детально пояснюється порядок заповнення декларації та її додатків.
Створення декларації складатиметься з трьох простих кроків. Перш за все платнику пропонується обрати відповідну категорію – “фізична особа-підприємець” або “громадянин”, потім варіант збереження заповненої декларації у паперовому чи електронному вигляді. І вже після цього перейти безпосередньо до заповнення документу. Після внесення усіх необхідних даних та скріплення їх цифровим підписом декларація за бажанням платника або надсилається до податкової, або зберігається для друку у паперовому вигляді.
Така новація позбавить громадян необхідності відвідувати податкову для звітування. Оскільки подавати декларацію потрібно за місцем реєстрації, особливо зручним цей сервіс є для тих платників, у яких відрізняються адреси реєстрації та фактичного проживання.
Нагадаю, електронний цифровий підпис можна безкоштовно отримати у Центрі сертифікації ключів м.Чернігів, вул. Кирпоноса, 28, кім.14.

– Коли кінцевий термін подання декларації?
– Відзвітувати про свої доходи, отримані торік, слід до 1 травня 2013 року, а сплатити податок – до 1 серпня цього ж року.

– Кого звільнили від подання декларації про майновий стан і доходи?
– Податковим законодавством визначені випадки, в яких особи можуть не подавати декларацію про майновий стан і доходи. Зокрема, від подання декларації про майновий стан і доходи звільняються особи у разі отримання доходів:
– від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
– виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених Податковим кодексом України;
– від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок;
– у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою;
– від двох і більше податкових агентів, і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами не перевищує у 2012 році 128760 грн.
Крім того, звільняються від подання декларації про майновий стан і доходи особи, якщо станом на кінець звітного податкового року вони:
– є неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) або держави;
– перебувають у розшуку;
– перебувають на строковій військовій службі.
Також, не подають декларацію особи, які станом на останній день строку подання декларації перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав.

– Якщо хтось отримав спадщину від матері, чи потрібно її декларувати?
– Ні, не потрібно. Якщо у 2012 році платник податків отримав додаткові доходи лише у вигляді спадщини від членів сім’ї, які відносяться до першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені), декларація про майновий стан та доходи, отримані у минулому році, не подається.
Cпадкоємці, які отримали спадщину від членів сім’ї першого ступеня споріднення, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, не зазначають суму такого доходу у річній податковій декларації. Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації у даному випадку вважається виконаним.

– А успадкування грошових заощаджень колишнього СРСР оподатковують?
– Спадщина, отримана громадянином у вигляді грошових заощаджень колишнього СРСР оподатковується за нульовою ставкою.
Так, відповідно до Податкового кодексу до об’єктів спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою, належать:
– грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР);
– грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося.
Іншими словами, якщо вам дісталися у спадщину згадані об’єкти – їх не оподатковують.

– Чи потрібно подавати декларацію, якщо я надаю в оренду приміщення?
– Якщо у 2012-му громадянин здавав свою квартиру в оренду, то податок на доходи фізосіб він мав сплачувати щоквартально, а декларацію слід подати до 1 травня 2013 р.
Такий дохід підлягає оподаткуванню за ставками 15% та/або 17%.
Ставку 15% застосовують, якщо загальна сума доходів, отриманих у звітному податковому місяці не перевищує десятикратний розмір мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (тобто в 2012 р. – 10730 грн); 17% – з суми, що перевищує зазначений десятикратний розмір.
У випадку, якщо фізособа-орендар не є суб’єктом господарювання, то відповідальність за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету несе орендодавець (громадянин, який здає майно в оренду).
Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом року податку та нарахованого податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації, яка подається до 1 травня року, що настає за звітним. Декларацію слід подати до органу ДПС за податковою адресою платника податку.

– Якщо людина продала будинок, який був у її власності вже кілька років. Чи треба подавати декларацію?
– Враховуючи те, що дохід, отриманий фізособою у звітному календарному році від продажу (обміну) нерухомого майна не частіше одного разу протягом звітного податкового року, яке перебувало у власності понад три роки, не оподатковується, подавати декларацію про майновий стан і доходи не обов’язково.

– Чи може податкова відмовити у прийнятті декларації і з яких причин?
– У разі подання платником податків податкової декларації, заповненої з порушенням вимог, орган державної податкової служби зобов’язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови.
Щоб податкова не відмовила у прийнятті звітності, потрібно правильно заповнити всі необхідні реквізити, а саме
– тип документа;
– звітний (податковий) період, за який подається декларація;
– звітний (податковий) період, що уточнюється;
– прізвище, ім’я, по батькові платника податків;
– реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера);
– податкова адреса (місце проживання) платника податків;
– найменування органу державної податкової служби, до якого подається декларація;
– дата подання декларації;
– підписи фізособи-платника податку або уповноваженої особи.

Розмову вела Ірина Берегова

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини