Як убезпечити споживачів харчових продуктів – на черговій зустрічі «Діалог влади та бізнесу»
Про вимоги законодавства у сфері виробництва, транспортування, переробки, пакування та реалізації харчових продуктів йшлося сьогодні на майданчику «Діалог влади та бізнесу».
«Безпека харчових продуктів – це не лише питання здоров’я кожного громадянина, а й ключовий фактор довіри до держави, національного виробника і системи контролю загалом. Запорукою успіху тут є ефективна співпраця між владою і бізнесом. Держава має забезпечити прозоре регулювання, чіткі вимоги та дієвий нагляд, а бізнес – сумлінне виконання стандартів і відкритість до контролю. Це створює єдиний простір довіри», – наголосив перший заступник голови Чернігівської ОДА Костянтин Мегем.
Найбільше представників бізнесу цікавили питання проведення якісної сертифікації продукції, алгоритми створення й акредитації приватних лабораторій, вимоги до виробництва ремісничої або крафтової продукції, виготовленої за індивідуальними рецептурами.
Із законодавчою базою у сфері безпечності харчових продуктів учасників зустрічі поінформував заступник начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Руслан Сіробаба.
Крім того, він розповів про обов’язки операторів ринку і наголосив на відповідальності за порушення вимог профільного законодавства.
«Базовими вимогами до суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво або обіг харчових продуктів, є наявність експлуатаційного дозволу або реєстрації як оператора ринку харчових продуктів, розроблення і впровадження системи НАССР, а також дотримання санітарно-гігієнічних норм, визначених законодавством», – повідомив Руслан Сіробаба.
Читати також: Про безпечність харчових продуктів – на черговій зустрічі «Діалог влади та бізнесу»
Про сучасні вимоги до якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини розповіла начальник науково-виробничої лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини Чернігівської філії ДП «Київстандартметрологія».
«Наша лабораторія проводить випробування харчової продукції за показниками безпеки згідно з ДСТУ, це мікробіологічні, фізико-хімічні, органолептичні показники, вміст важких металів, пестицидів, ендотоксинів, патуліну, гормональних препаратів, радіонуклідів тощо. Ми запрошуємо підприємства Чернігівщини до співпраці у сфері безпечності харчових продуктів, оскільки життя і здоров’я споживачів є дуже важливим», – зауважила Наталія Коновець.
Заступник генерального директора з наукової роботи ДП «Київоблстандартметрологія» Лариса Бартків зауважила, що обидві їхні лабораторії, в тому числі і Чернігівської філії, є акредитованими і їх протоколи випробувань визнаються в ЄС.
«За міжнародними стандартами, акредитовані лабораторії не можуть працювати на орендованому обладнанні. Якщо на території України немає можливості зробити якийсь певний аналіз, тоді для цього залучається європейська лабораторія», – зазначила Лариса Бартків.
На основних перевагах сертифікації систем управління для розвитку підприємств області увагу присутніх зосередила Тетяна Федченко, начальник відділу стандартизації та оцінки відповідності Чернігівської філії ДП «Київстандартметрологія».
«Сьогоднішній діалог – це можливість почути одне одного, визначити проблемні точки і спільно знайти рішення. Безпека харчових продуктів — не лише санітарне питання, а частина загальної культури, інвестиція у сталий розвиток економіки та майбутнє нації», – підсумував перший заступник голови ОДА.
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
Останні новини Чернігівщини
Назарій Остапчук — чемпіон світу з пара-армрестлінгу! 12:16
З 10 до 23 вересня в місті Албена (Болгарія) відбувається чемпіонат світу з пара-армрестлінгу серед осіб з ураженнями опорно-рухового апарату та порушеннями зору.

Ринок праці мовою цифр 11:57
Спортсмени Чернігівщини здобули командні та особисті нагороди чемпіонату України з бойового самбо 11:53
Цими вихідними у Києві паралельно з Кубком України серед дорослих розділ «Лайт» відбувся і чемпіонат України з бойового самбо розділ «Про-фул» серед дітей старшого віку (2015-2016 рр.н.), юнаків молодшого віку (2013-2014 рр.н.) та юнаків середнього віку (2011-2012 рр.н.)

Вирубка дерев через службову недбалість – засуджено майстра лісу 11:50
За публічного обвинувачення прокурорів Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Чернігівської обласної прокуратури визнано винним майстра лісу підприємства лісокористувача, що входить до сфери управління ДП «Ліси України» у службовій недбалості, яка завдала істотну шкоду охоронюваним законом державним інтересам (ч. 1 ст. 367 КК України).

Підтримуємо український бізнес разом з Червоним Хрестом 11:37
Кожен підприємець на старті потребує підтримки та порад від досвідчених фахівців. Вчора під час онлайн-заходу для учасників програми REDpreneurUA консультації надавала фахівець Чернігівського регіонального офісу підтримки малого і мікробізнесу «Зроблено в Україні».