Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 09:41:53

Мандрівну виставку «На Зламі» відкрили в Ніжині

25.10.2023   15:14Агенцiя

24 жовтня в м. Ніжин, Чернігівської області у приміщенні Ніжинського міського будинку культури (вул. Батюка, 16) Східноукраїнський центр громадських ініціатив презентував мандрівну виставку «На Зламі».

Виставка «На Зламі» з 2019 року мандрує містами України. Вона складається з 18 стендів, кожен з яких присвячений одному із «зламів» - суспільним явищам, які вплинули на українське суспільство під час війни. Через інфографіку та особисті історії постраждалих виставка розкриває проблеми полону, зниклих безвісти, реінтеграції окупованих територій, пошуку шляхів відновлення справедливості та спонукає до обговорення суспільних проблем, пов’язаних з війною.

Представники ніжинської громади під час презентації виставки поділилися власним досвідом переживання російської агресії.

«Я пишаюся, що ніжинська молодь після повномасштабного вторгнення пішла боронити країну, багато хто стали волонтерами», - зазначила керівниця Ніжинського міського молодіжного центру Анжела Тимченко.

Під час презентації про свій досвід полону розповів колишній полонений, представник ГО «29 грудня» Валерій Соколов. В полоні окупаційних структур чоловік перебував два роки. Спочатку його утримували в так званій «Ізоляції» в Донецьку, а потім в Макіївській колонії.

«Найстрашніше, що ті люди, які там катували… для них було важливо, щоб людина після тортур вижила. Вищий пілотаж був катувати так, щоб жити було неможливо, але людина вижила. Якщо людина помирала після катувань, я знаю такі випадки, то це вважалося в них халтурою».   

Він також наголосив, що в полоні вже не один рік залишаються десятки цивільних з переломами, гормональними порушеннями, діабетом.  Чоловік розповів детальні історії ув’язнення та тортур Олени Пех, Валерія Матюшенка, Стаса Боранова, які як і решта потребують звільнення і чекають його понад 6 років.

Всі охочі мають змогу відвідати виставку «На Зламі» у приміщенні  Ніжинського міського будинку культури до 11 грудня.

Презентація виставки в м. Ніжин відбулась за сприяння Ніжинської територіальної громади та Ніжинського міського молодіжного центру.

Презентація виставки «На Зламі» відбудеться в рамках проєкту «Посилення громадянського суспільства для трансформації культури пам'яті - ненасильницькі зусилля для протидії війні Росії проти України», що реалізується громадськими організаціями Kurve Wustrow (Німеччина) та Східноукраїнським центром громадських ініціатив (Україна) спільно з партнерами за підтримки Федерального уряду Німеччини.


 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.