Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 02:47:21

МКІП працює над включенням історичного центру Чернігова до списку спадщини ЮНЕСКО під загрозою

20.09.2023   15:38Агенцiя

Внесення пам’яток України до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО відкриває можливість отримувати додаткову фінансову та технічну підтримку. Про це т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України, Ростислав Карандєєв розповів під час ефіру на радіо «Культура».

“Включення українських об’єктів до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, які перебувають під загрозою, свідчить про готовність міжнародних інституцій підтримати Україну у захисті та збереженні її культурної спадщини. Це також надає Україні додаткові юридичні аргументи для збору доказів агресії росії проти культурної спадщини України, оскільки рф порушує міжнародне право, зокрема Гаазьку конвенцію про захист культурних цінностей під час збройних конфліктів”, – зазначив Ростислав Карандєєв.

Крім того, статус включення пам’яток до цього списку відкриває можливість для України вже зараз отримувати додаткову фінансову та технічну підтримку. Це дозволяє реалізувати важливі заходи для збереження та захисту унікальної спадщини, такі як реставрація,  залучивши іноземних фахівців.

Т.в.о. Міністра висловив надію, що підтримка від ЮНЕСКО залишатиметься стійкою і посилюватиметься.

“МКІП спільно з експертами активно працює над включенням інших пам’яток України до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, які перебувають під загрозою. Зокрема, вже готуються документи для включення Історичного центру Чернігова до цього списку”, – сказав він.

Нагадаємо, що 15 вересня «Собор святої Софії і прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра» та «Ансамбль історичного центру Львова» внесли до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що перебуває під загрозою. Раніше, у січні нинішнього року, до цього списку також включили Історичний центр міста-порту Одеса.

Крім того, 7 вересня 20 об’єктів культурної спадщини України були включені до списку об’єктів посиленого захисту ЮНЕСКО.

 

mcip.gov.ua
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.