Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 2 травня, 18:51:10

Світовий фонд пам’яток та Український аграрний холдинг допомагають відновлювати дві бібліотеки в обласному центрі

18.08.2023   12:17Агенцiя

Під час бойових дій у березні минулого року російські окупанти бомбовим ударом фактично зруйнували будівлю Чернігівської бібліотеки для юнацтва.

Значних пошкоджень того ж місяця  зазнала і обласна універсальна наукова бібліотека імені Софії та Олександра Русових. Обидві – обласного підпорядкування.

Про їхнє відновлення йшлося сьогодні під час брифінгу в медіацентрі ОВА.

11 березня 2022 року внаслідок авіаційного бомбардування Чернігова пам’ятка архітектури ХІХ ст. — Музей українських старожитностей Тарновського, відкритий у 1902 році (до слова, перший на теренах російської імперії), — будівля якого вціліла за часів Другої світової війни, була майже повністю зруйнована.

    «Враховуючи обмеженість використання коштів обласного бюджету, наша діяльність була спрямована на пошук благодійних фондів і меценатів, які б профінансували стабілізаційні і рятівні роботи по даному закладу. Таким другом для нас став Світовий фонд пам’яток», – каже директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Людмила Замай.

На сьогодні між згаданою організацією, що займається збереженням пам'яток історичної архітектури та культурної спадщини в усьому світі, та Чернігівською ОВА підписано два Меморандуми про взаєморозуміння. У межах першого проведені роботи щодо захисту будівлі від руйнації з бюджетом близько 35 тисяч доларів. Другий Меморандум (а це вже 192 тисячі доларів) передбачає відновлення зовнішніх тримальних стін та нового постійного даху.

    «Спочатку нашою метою було зробити так, щоб пам’ятка пережила зиму, тобто убезпечити об’єкт від подальших руйнувань. Дуже короткостроковий проєкт, але він досяг своєї мети: ми стабілізували споруду. На другому етапі ми дійшли згоди, що відновлюємо периметральні стіни, несучі конструкції і вкриваємо споруду стаціонарним дахом в історичних формах», – розповіла спеціалістка з кризових питань спадщини в Україні Світового фонду пам’яток Катерина Гончарова. Вона зазначила, що ця пам’ятка архітектури не могла залишитися непоміченою, адже це був один з перших об’єктів культурної спадщини в Україні, що зазнав прямого ураження під час бойових дій.

Це той випадок, як каже Катерина Гончарова, коли всі «зірки зійшлися»: знайшлися партнери, які розробили й реалізують проєкт, з одного боку, та потужна підтримка від обласного профільного департаменту з іншого.

    «Будівля розповідає свою історію через архітектурні засоби. Тому нова сторінка в історії цієї більш як сторічної пам’ятки теж заслуговує на те, щоб бути відображеною в її образі. Цей шрам, який вона отримала внаслідок останніх подій, він так само має бути. Ми не маємо права його стирати, тому що він додає цінності цій споруді, ілюструє й символізує ту стійкість, якою пишаються всі українці», – наголосила представниця Світового фонду пам’яток.

Таким «шрамом» стане фрагмент, відновлений з історичної цегли (всі матеріали, які можна, використовуються повторно). Він матиме певне маркування і колір.

За словами Людмили Замай, тримальна стіна з боку стадіону вже відновлена. Новинка – замість вікон облаштували двері, щоб забезпечити вихід у двір, де планується організувати культурний простір.

Загалом усі роботи, передбачені меморандумами, мають завершитися у вересні. Виконуються з максимальною автентичністю.

Чи буде третій етап – внутрішнє оздоблення – реалізований спільно зі Світовим фондом пам’яток – поки невідомо. Це питання ще обговорюватиметься.
 

Другий об’єкт – Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені Софії та Олександра Русових – розташована у будівлі Дворянського та селянського поземельного банку. Це – пам’ятка історії та архітектури. Вона була пошкоджена 30 березня минулого року внаслідок бомбардування міста. Зокрема, йдеться про дах, комунікації, інтер’єри, фасад, 18 вікон, 12 з яких вдалося замінити минулого року коштом обласного бюджету. На це спрямовано понад 300 тисяч гривень.

З ремонтом допоміг Український аграрний холдинг, якого залучено за сприяння Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА. За словами очільниці департаменту, переговори тривали всю зиму, договір про надання послуг підписано навесні. Як результат – фактично завершено поточний ремонт покрівлі.

    «Роботи такого масштабу за часів незалежності тут проведені вперше. Додали навіть елемент, якого не було, але з урахуванням наявних будівельних норм, – по всьому периметру влаштували затримувач снігу. Також благодійник встановив шість вікон, зробив відкоси, у планах – блискавкозахист та відновлення автентичного вигляду однієї із башт будівлі. На всі роботи вже витрачено майже сім мільйонів гривень, ще мільйон – мають виділити», – зазначила Людмила Замай.

Крім того, в обласному бюджеті на цей рік передбачено 626 тисяч гривень на виготовлення проєктно-кошторисної документації для першочергових реставраційних робіт зазначеної будівлі, що дозволить залучати благодійників для подальшого відновлення бібліотеки.
 


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

 У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище

У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище 15:16

Литовська Республіка виділяє кошти на будівництво великих шкіл-бомбосховищ у шести областях України (по одній в кожному регіоні). Зокрема, на Чернігівщині обрано локацію Деснянського ліцею, на території якого й буде розміщено таке укриття.

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові 15:09

Понад 70 співробітників з різних підрозділів поліції Чернігівщини долучились до шляхетної місії та здали кров для потреб цивільних і військових.

Скасувати рішення начальника МВА та відновити рух транспорту: Олександр Ломако звертається до Ради оборони області 14:57

Про це в.о. очільника Чернігова повідомив через свій Telegram-канал, публічно звернувшись до Ради оборони області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини