Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 13:44:12

Презентація поетичної збірки Павла Вишебаби "Тільки не пиши мені про війну"

29.06.2023   10:51Агенцiя

27 червня у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація поетичної збірки Павла Вишебаби "Тільки не пиши мені про війну". Учасники заходу дізналися про автора як про багатогранну непересічну особистість з глибоким філософським сприйняттям світу (екоактивіст, музикант, військовий, письменник), а також з'ясували, чому Павла Олександровича називають "поетичним голосом часу".

  Під час презентації виступила творча група Чернігівської ЗОШ № 28. Талановиті школярі разом з учителькою української мови й літератури Ольгою Петренко продемонстрували музично-поетичний номер, створений на основі віршів "Моє покоління", "Татуювання", "Руїни бога", "Колискова".

  Також до уваги присутніх було запропоновано відео, де дівчина читає вірш "Плюс", у якому звучить заклик-молитва до наших воїнів: "Просто, будь ласка, будь".
  Неможливо було оминути увагою відомий поетичний твір Павла Вишебаби "Доньці". Перший його рядок – "Тільки не пиши мені про війну" – став назвою збірки. Гості мали змогу переглянути відео, в якому цей вірш читають сам автор і його побратими з 68-ї окремої єгерської бригади, до лав якої Павло Вишебаба вступив після початку повномасштабного вторгнення.
  На завершення присутні переглянули відеокліп "Кохатися" за участі Павла Вишебаби й музикантки Nichka.
  Кожне слово, що звучало в залі, торкалося сердець і викликало цілу бурю емоцій – від щирих сліз до невимовної ніжності.
  Павла Вишебабу по праву можна називати митцем. Адже він не тільки поет, письменник, а ще й музикант. Його музика – це "трохи джазу, трохи інді, трохи фольку та фанку". Деякі його вірші отримали друге життя, бо були покладені на музику.
  Про Павла Вишебабу сьогодні пишуть Forbes та TheIndependent, роблять огляди його поезій у Vogue.
  "Небагато поетів так стрімко вривалися в літературу, як це зробив Павло Вишебаба. Я помітив, що його стиль уже починають наслідувати інші літератори, а це дуже добре свідчить про силу його таланту". Так відгукнувся про творчість Павла Вишебаби поет, видавець, головний редактор видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" Іван Малкович.
  Любко Дереш пише про автора презентованої збірки так: "При ясному світлі смерті, що гуляє вздовж лінії фронту, кожне слово наповнюється додатковим змістом. І коли слова ці вправно збирає воєдино майстер, вони, мов шматочки дзеркала, відображають у собі вже не тільки трасуючі сліди куль та спалахи залпів, але й відблиски світла справжнього пробудження.
  Пробудження окремої людини, пробудження нації, пробудження покоління".


Катерина Денисенко,бібліотекарка відділу документів з гуманітарних наук

 

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.