Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:05:23

Хто ж насправді ідіот?

20.04.2023   10:44Агенцiя

Нещодавно в драмтеатрі відбулися прем’єрні покази вистави «Чарлі Гордон – ідіот», поставленої режисеркою Анастасією Кузик за мотивами твору Деніела Кіза «Квіти для Елджернона». І після вдумливого перегляду цієї творчої роботи виникають сумніви, чи не варто додати у назву вистави знак питання – «Чарлі Гордон – ідіот?»

І справа не в тому, що головний герой вистави, дійсно маючи ознаки розумової неповносправності, є при цьому добросердною й щирою людиною. Якщо слідувати медичній термінології: «ідіот – людина, що страждає глибокою формою розумової відсталості», то Чарлі Гордон (арт. Сергій Пунтус) дійсно відповідає цьому визначенню. Але якщо почати аналізувати поведінку інших дійових осіб цієї віртуально-фантастичної історії, які начебто вважаються нормальними повносправними особами, питання «Хто ж насправді ідіот?» постає більш виразно. Чи можемо ми вважати нормальним прагнення лікарів проводити експерименти над людиною, нехай і хворою, допоки не завершено дослідження над тваринами? І вже зовсім «по-ідіотські» виглядає суперечка доктора Штраус (арт. Світлана Бойко) і доктора Немюра (арт. Микола Бичук) щодо першості в гонитві за славою і науковим визнанням у разі успішного проведення експерименту та бездушне нехтування долею піддослідного пацієнта після руйнівних для його психіки наслідків операції.

Невже сприймається за нормальну поведінка гурту гордонових буцімто друзів – хлопців-приколістів Джо (арт. Олександр Манастирський) і Френка (арт. Павло Дубовий) та їхніх подружок Елін (арт. Ганна Колеснікова) і Джессі (арт. Альона Броницька), які заради розваги кепкують і насміхаються з нього? А знущання регочучого натовпу з хлопчини-прибиральника, який через свою неповноспроможність розбив посуд у кафе, виглядає як абсолютна втрата цими людьми здорового глузду. То, можливо, ідіот не Чарлі Гордон?

На щастя в оточенні Чарлі є люди, що виявляють ознаки чуйності і турботливого ставлення до нього – його шкільна вчителька міс Кенніан (арт. Ірина Лозовська), яка підтримує його впродовж усіх випробувань під час участі в експерименті, та хазяйка квартири місіс Флін (арт. Вікторія Пеняєва), де він орендує кімнату. І, напевне, найбільш зворушливим епізодом цієї історії стала нова зустріч Чарлі-каліки з колишніми друзями Джо і Френком, в яких прокинулись людські почуття і здатність з повагою ставитися до іншої людини попри її інакшість. Саме тут на часі замислитись: наскільки сучасна людська спільнота здатна позбавлятися від ознак суспільного ідіотизму – жорстокості, байдужості, бездушного ставлення до слабких і хворих людей.
Після завершення цієї хвилюючої історії вдячні глядачі, стоячи, бурхливими оплесками вітали виконавців, режисерку Анастасію Кузик та весь творчий склад з успішною прем’єрою.

Раїса Міненко, керівник літературно-драматургічної частини театру

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.