Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:58:10

У бібліотеці Короленка відбулася презентація книги Павла Свища «Сівачі українського поля»

16.01.2023   11:29Агенцiя

Людина, яка боронить свою землю, – найвідважніша.
Руки, які тримають зброю, – найміцніші.
"Сівачі українського поля" – в надійних руках.
Разом до Перемоги, наші славні захисники!

Павло Свищ

12 січня у Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулася перша цього року презентація книги – нарисів про хліборобів «Сівачі українського поля». Автор цього унікального видання – Павло Свищ, який народився, виріс і живе на славетній бахмацькій землі. Пан Павло пише вірші, оповідання, публіцистику. Його твори друкуються в періодичних виданнях та літературних альманахах в Україні й за кордоном – таких як «Сіверщина», «Слово Просвіти», «Літературний Чернігів», «Дзвін», «Час і події», «За чашкою чаю», «Олександрійський маяк», «Сівач», «Гарний настрій». Також Павло Петрович – член редакційної колегії літературного альманаху «Сівач» (м. Кропивницький).
«Кожен текст чи біографія просто неоціненна в сучасному світі. Хто візьме до рук цю книгу, переконається особисто. Павло Свищ зробив титанічну річ – зміг показати нашому народові обличчя справжнього патріотизму. Обличчя унікальних людей, які жили колись і живуть нині у нашій країні, працюють заради неї. Вони – хлібороби українського поля! Наші хлібороби і тільки нашого українського поля, заради якого живемо і боремось сьогодні…» – так тепло та проникливо відгукується про книгу автора його товариш і колега Станіслав Новицький.
«Сівачі українського поля» – це нариси про пасічників і хліборобів, про рід Симиренків та Х-промені Івана Пулюя, про жінку-революціонерку у світовому виробництві цукру Ольгу Коломієць і шлях Миколи Бенардоса від ковальства до електрозварювання... Книга припаде до душі і пенсіонеру, і студентові, і агроному, і взагалі кожному патріотові України.
«Хто не купує житнього хліба, той купує ліки в аптеці… Адже житній хліб – невід’ємна складова щоденного меню здорової людини. На жаль, ми викидаємо з раціону жито, чим завдаємо непоправної шкоди шлунково-кишковому тракту. Люди, схаменіться! Не губімо себе трансгенними рослинними організмами», – закликає Павло Свищ.
З вітальним словом до автора звернулася заступник директора з наукової та інноваційної діяльності Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка  Вікторія Примак. Вікторія Миколаївна у своєму виступі відзначила, що «Сівачі українського поля» займуть почесне місце як на полиці нашої бібліотеки, так і у книгозбірнях області.
Ріднесенького братика щиро, тепло і радо вітала сестричка Тетяна. Також на зустріч з автором книги були запрошені бібліотекарі та працівники Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи, Інституту сільськогосподарської мікробіології, станції юних натуралістів, учасники Чернігівської Академії Універсології та шкільні бібліотекарі.
Завідувачка відділу обслуговування Чернігівської міської центральної бібліотеки ім. М. Коцюбинського Галина Смоляк поділилася враженнями, які на неї справило презентоване видання. Пані Галина наголосила на таких позитивних і важливих моментах: книга читається легко; відчувається, що автор попрацював з архівом; приємно, що темі хлібороба приділена посилена увага, адже агропромисловий сектор не завжди був у центрі уваги.
Представниці Інституту сільськогосподарської мікробіології – бібліотекар Катерина Вовк і старший науковий співробітник Олена Шаховніна – звернули увагу на дизайн книги та тверду обкладинку, що гарантує довге зберігання видання і стимулює до читання.
До речі, авторка дизайну обкладинки – заступник голови видавничої ради презентованого видання Аліна Шевченко. Книга побачила світ у Харкові (видавництво «Мачулін»). Очолив видавничу раду голова редакційної колегії літературного альманаху «Сівач» Станіслав Новицький. До складу видавничої ради причетний і наш усім відомий і поважний Михась Ткач, який нині очолює Літературну спілку «Чернігів».
На особливу увагу заслуговує книжкова виставка, підготовлена працівниками відділу документів з економічних, технічних, природничих  та сільськогосподарських наук. Презентувала виставку «Людина праці – господар країни своєї» провідний бібліотекар відділу Людмила Бердак. У своєму виступі Людмила Леонідівна акцентувала увагу на періодичних виданнях, де були надруковані статті Павла Свища, та ознайомила з книгами з фондів бібліотеки про видатних українців, яких згадує шановний автор у своїй книзі «Сівачі українського поля». Це і знаменитий бджоляр Петро Прокопович, і автор розробок та впровадження вирощування високоврожайних сортів зернових, стійких до екстремальних погодних умов, Василь Ремесло, й український фізик, електротехнік, винахідник, громадський діяч Іван Пулюй. Пулюєві Х-промені мали вищу роздільну якість, ніж Рентгенові, і тривалий час лишалися неперевершеними за технікою виконання. На виставці була представлена ціла добірка книг, присвячених роду славних Симиренків (усі ми знаємо і любимо сорт яблук Ренет Симиренка).
Звучали під час презентації і вірші Павла Петровича. Його поезія також заслуговує на повагу й поціновування від вдячного слухача.

Є любов з потаємним зітханням,
Без віддачі пливе "на веслі".
Не порівнюй любов із стражданням,
Бо жадана вона на землі.
Є ціна, що не знає податку
І ховає від "ока" любов.
Не пришиєш на рану ти латку.
Не потрібно коханню обнов.
Є кохання, що зветься "взаємність",
Воно скромне й живе поміж нас.
Не вбиває надію буденність,
Підіймає обох на Парнас.

Щиро зичимо авторові у найближчому майбутньому видати збірку поезії. З нетерпінням чекатимемо на наступну презентацію творів Павла Свища. І відбудеться вона, звісно, у стінах Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка.


За додатковою інформацією звертатися:
Надія Заваліна,головна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук, тел. (0462) 67-61-97
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини