Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:37:15

Український борщ увійшов до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

02.07.2022   12:13Агенцiя

Український борщ увійшов до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони.

Відповідне рішення на 5-ому позачерговому засіданні прийняв Міжурядовий комітет з охорони нематеріальної культурної спадщини. Про це на Facebook-сторінці повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

- Перемога у війні за борщ — наша, — написав посадовець.

У профільному міністерстві переконані, що включення «Культури приготування українського борщу» — це не лише важливий крок для збереження ідентичності нашої української нації, а й надзвичайна підтримка всім українцям, які зараз захищають нашу землю від російських загарбників.

- Битва за борщ була розпочата ще до війни. І скільки б Маша Захарова не розповідала, що “книги з кулінарії заборонялися, а рецепт страви тримали в таємниці та забороняли готувати” і взагалі наш борщ - це “прояв екстремізму та нацизму”, цей “прояв екстремізму” тепер офіційно український, і офіційно під охороною ЮНЕСКО,  — каже Олександр Ткаченко.

У березні 2021 року Міністерство культури та інформаційної політики надіслало на розгляд ЮНЕСКО номінаційне досьє щодо українського елементу "Культура приготування українського борщу", що мали внести до репрезентативного списку. Номінацію планували розглянути аж у 2023 році.

Проте, зважаючи на загрозу українській культурній спадщині через війну, МКІП звернулося до Секретаріату ЮНЕСКО з проханням перенести раніше подану номінацію до списку термінової охорони.

- Ми із задоволенням будемо ділитися борщем і його рецептами зі всіма цивілізованими країнами. Та й з нецивілізованими теж, щоб у них було хоч щось світле, смачне та українське. Але пам'ятайте та будьте певні - як у війні за борщ, так і в цій війні ми переможемо, - написав Ткаченко.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини