Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 11:52:09

У Чернігові посвятили в козаки прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона

10.06.2022   11:29Агенцiя

Прем’єр-міністр Великої Британії став козаком Борисом Чуприною. Рішення про посвячення Джонсона у козаки ухвалила чернігівська козацька громада Катерининської церкви.

Грамоту, яка це посвідчує, відправлять у Лондон. На пам’ять про цю подію київські майстри Дар’я Добрякова та Юрій Кутилов намалювали Бориса в образі "козака Мамая", інформує Суспільне

“Це наша шана та подяка цій видатній людині за те, що вона підтримувала Україну. Зверніть увагу, він в Інстаграмі підписується як Джонсонюк – це британське прізвище на український манер. Тож це не наша ідея, а він сам нам підказав, що треба робити”, — розповів заступник гендиректора Чернігівського обласного історичного музею імені Тарновського Андрій Лісовий.

Борис Чуприна не перший козак-іноземець. У козаки також посвячували засновника флоту Сполучених Штатів Америки – Джона Пола Джонса під ім’ям Павло Джонс. Він свого часу приїжджав до України та зустрічався з нашими козаками.

Андрій Лісовий також пояснив, чому саме таке прізвище обрали для нового козака.
“Чому Чуприна? Бо ви бачите, що у нього на голові зачіска вільна, підкреслює його характер, підкреслює його волю. Прямо по обличчю видно, що це велика людина. То саме цю рису ми і хотіли підкреслити для того, аби в майбутньому, сказавши Борис Чуприна, всі знали за кого йдеться”.

Гендиректор Чернігівського обласного історичного музею імені Тарновського Сергій Лаєвський додає, що козаків в Україні завжди шанували, але не вклонялися як іконам.
“Козакам Мамаям не вклонялися, і не молилися як іконам. Але їх шанували, як своєрідні пам’ятки героїчним часам козацтва. Зараз якраз такі часи, і ми шануємо наших козаків, шануємо тих, хто власно кажучи стає козаком”.

Ця картина залишиться в музеї Тарновського, а ось її другий екземпляр разом з грамотами відправлять до Лондона.

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.