Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:25:08

Випустили нову медаль присвячену видатному ніжинцю Юрію Лисянському - мореплавцю і капітану

22.12.2021   09:07Агенцiя

Національний Банк України випустив нову медаль із серії "Видатні українці", присвячену Юрію Лисянському - ніжинцю, мореплавцю і капітану, учаснику навколосвітньої експедиції 1803-1806 років.

Як повідомила фб-сторінка "Колекціонери України" #Музей_КолУкр, на початку грудня 2021 року монетний двір Національного Банку України випустив нову медаль із серії "Видатні українці", присвячену Юрію Лисянському - мореплавцю і капітану, учаснику навколосвітньої експедиції 1803-1806 років. Як повідомив один з авторів проєкту Микола Омельченко, це - приватне замовлення. Медаль виготовлено з нейзильберу. Тираж 1000 шт. Ідейним ініціатором медалі став відомий колекціонер Петро Федорович Рябченко. Художній проєкт медалі створив заслужений художник України, відомий геральдист, автор багатьох державних нагород та символів Президента України Олексій Руденко.

Про це повідомляє Олександр Морозов завідувач музею рідкісної книги НДУ ім. Миколи Гоголя та музею Юрія Лисянського.

На жаль, ініціатор ідеї Петро Федорович не дожив лише декілька днів, щоб побачити медаль, як кажуть, "в живу"... Але ще за життя вже знав, що вона в роботі, бачив та затвердив гіпсові моделі продукції... Втілення проєкту в життя взяв на себе син Петра Федоровича — Юрій Петрович Рябченко.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.