Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:47:06

У Ніжинському виші знайдено автограф Ганни Барвінок

16.11.2021   12:36Агенцiя

В бібліотеці Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя знайдено автограф Ганни Барвінок - української письменниці, удови видатного письменника, публіциста та громадського діяча Пантелеймона Куліша.

Запис зроблено її рукою на книзі Шенрока "П.А.Кулиш" у 1902 році: "Много-многоуважаемому Михаилу Николаевичу Бережкову в память об украинском деятеле Кулише. А.Кулиш. 1902 г. 21 апр. Х. Кулишовка".  

Цю книгу Олександра Михайлівна Білозерська-Куліш (літературний псевдонім - Ганна Барвінок) подарувала професору історії Ніжинського історико-філологічного інституту М.М.Бережкову під час їхньої зустрічі, яка відбулася в кулішевому будинку на хуторі Мотронівці (Ганнина Пустинь) під Оленівкою.

Подробиці цієї зустрічі знаходимо у нещодавно опублікованому щоденнику професора: "На хуторе А.М.Кулиш (у села Оленовки)... Видел могилу П.А.Кулиша; видел милую А.М.Кулиш, вдову его, бравую старушку; она гораздо лучше, чем рисуют ее на портретах. Я очень рад, что выполнил свое намерение навестить ее и познакомиться с нею. С удовольствием целовал руку ея." Книга тривалий час перебувала у складі книжкового зібрання професора М.М.Бережкова, яке сьогодні зберігається у фондах бібліотеки НДУ. Відтепер книга з автографом займе почесне місце в експозиції університетського Музею рідкісної книги.

Про це повідомляє Олександр Морозов, завідувач музею рідкісної книги НДУ ім. Миколи Гоголя та музею Юрія Лисянського


mynizhyn.com

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини