Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:42:18

Валентин Судак. Півстоліття на чернігівській сцені

08.07.2021   11:12Агенцiя

Саме стільки років натхненного творчого життя віддав служінню Мельпомені в Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г.Шевченка талановитий актор, провідний майстер сцени, народний артист України Валентин Судак.

Валентин Судак

Валентин Судак

Він прийшов у театр у 1971 р. після закінчення театральної студії при Київському театрі оперети і одразу влився в творчу роботу театральної трупи. Поміж початкових робіт молодого актора глядачам запам’яталися такі ролі, як Денис – «Дороги, які ми вибираємо» М.Зарудного, Едуард – «Так, світ перевернувся» А.Папаяна, Альберт – «Завтра – День перемоги» А.Ларченкова, Коте – «Витівки Хануми» А.Цагарелі, Франк – «Американська трагедія» Т.Драйзера, Назар – «Друге весілля в Малинівці» І.Поклада.

У 2010 р., вже маючи почесне звання заслуженого артиста України, закінчив навчання на заочному відділі театрознавчого факультету Київського Національного університету театру, кіно, радіо і телебачення ім. І.Карпенка-Карого, одержавши диплом з відзнакою. За великі творчі досягнення та високу професійну майстерність Валентину Судаку в 1996 р. було присвоєно почесне звання «Заслужений артист України», а в 2013 р. – почесне звання «Народний артист України».

За роки роботи на чернігівській сцені Валентин Судак зіграв більше ста різнопланових ролей у різножанрових виставах. Про широкий творчий діапазон актора свідчать такі створені ним високохудожні образи, як Левко – «Майська ніч» та Панасик – «Циганка Аза» М.Старицького, Парис – «Ромео і Джульєтта» та Оберон – «Сон літньої ночі» В.Шекспіра, Тур – «Енеїда» І.Котляревського, Нюнін – «Весілля з генералом» та Чебутикін – «Три сестри» А.Чехова, Андрій – «Живи і пам’ятай» В.Распутіна, Маркіз де Орсеньї – «Мольєр» М.Булгакова, Князь Київський Олег – «Княжна Чорна» за романом Д.Міщенка, Автор – «Мати-наймичка» за Т.Шевченком, Свирид – «Панночка» Н.Садур за повістю М.Гоголя «Вій», Григорій Смирнов – «Ведмідь» А.Чехова, Муров – «Без вини винуваті» О.Островського, Бригадир – «Кумир душі моєї» за п’єсою «Бригадир» Д. Фонвізіна, Анчугін – «Двадцять хвилин з янголом» О.Вампілова, Іван Іванович, сліпий на одне око – «Миргород» за М.Гоголем, Бернард – «Французька вечеря» М.Камолетті, Бартоло – «Безумний день, або Весілля Фігаро» П.-О.Бомарше, Аристарх Вишневський – «ЖадOFF» за п’єсою О.Островського «Доходне місце», Джонніпатінмайк – «Каліка з острова Інішмаан» М.МакДонаха, Слейтон – «Смішні гроші» Р.Куні, Егеон – «Комедія помилок» В.Шекспіра, Чуб – «Ніч перед Різдвом» за М.Гоголем, Дід Явтух – «Вій. Докудрама» Н.Ворожбит за М.Гоголем, Грушевський – «Балада про Крути» А.Покришеня, Жеронт – «Скапен» за п’єсою Мольєра «Витівки Скапена», Євген – «Танго» С.Мрожека, Прочанин і Публій – «Саронська квітка…» за творами Лесі Українки та багато інших.

Чернігівському глядачеві він добре відомий і як творець цікавих сценічних образів, і як ведучий традиційного Міжнародного фестивалю «Слов’янські театральні зустрічі», святкових театральних концертів, багатьох культурно-мистецьких заходів регіонального і державного рівнів.

Чернігівські глядачі вельми раді кожного разу бачити на сцені сповненого енергії й творчої наснаги актора, відчувати його бажання самовіддано служити єдиному у своєму житті театру, радувати шанувальників театру своїм Богом даним талантом.

Вітаючи шановного Валентина Івановича із 50-річним ювілеєм творчої діяльності, увесь колектив театру щиро бажає йому творчого натхнення, невичерпного джерела сили й енергії, плідної роботи над створенням нових сценічних образів, прихильності і підтримки вдячних глядачів.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини