Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:25:27

Ніжин: відбулася презентація виставки "Мандрівник козацького роду"

22.05.2021   09:50Агенцiя

20 травня відбулася презентація тимчасової виставки "Мандрівник козацького роду", цією подією, власне офіційно і було відкрито музейний відділ "Меморіальний будинок музей Юрія Лисянського".

«Знають Юрія Лисянського у світі. Знають на Гавайських островах! В Україні – мало, а от у Ніжині пам’ятають! Лисянський достойна персона, аби знати його життя і діяльність. Це людина героїчна. Те що він зробив – це дійсно подвиг. І подвижницький подвиг! Життя його дуже цікаве. Про його навколосвітню подорож можна знімати фільм, і думаю цей фільм був би захопливішим ніж «Пірати карибського моря»... - зазначив Олександр Морозов, завідувач музею рідкісної книги НДУ ім. Миколи Гоголя та музею Юрія Лисянського. На початку презентації виставки Олександр Сергійович розповів присутнім про великий рід Лисянських та провів екскурсію виставковою залою.

 Виставку створювали всією громадою: експонати придбані, здебільшого, коштами, які збирали через мережу фейсбук, або ж подаровані самими ніжинцями.

Що ж тут можна побачити. Ну, найголовніше - це сам будиночок де народився відомий мореплавець. Є книги подаровані ліцею Безбородька самим Лисянським. Тут біліє парус моделі шлюпа "Нева", на якому наш земляк-ніжинець у 1803-1806 роках здійснив свою навколосвітню подорож, присутня морська атрибутика…В експозиції - атрибути церковної тематики, адже Лисянський походив із родини священика, також можна побачити побутові речі, характерні для 17-18 століття...

На території садиби, під час підведення комунікацій, були проведені розкопки, в результаті яких знайдені артефакти, що свідчать про те, що тут люди жили вже в 11-12 столітті (за часів Київської Русі). А що до власне 18 століття, то неподалік входу в будиночок була розкопана така собі давня сміттєва яма, в яку були захоронені рештки великої ніжинської пожежі 1797 року (тоді Ніжин горів два тижні, але то окрема тема…) І от на цю яму й натрапили археологи. Розкопані цінності обробляються фахівцями, а дещо із знайденого - вже експонується: посуд яким користувалися мешканці садиби. Історики кажуть, що то сервіз балканського походження. Прикметною знахідкою є й козацька люлька.  

  Власне, експонати виставки "Мандрівник козацького роду" треба бачити і про них чути. І чути з уст самого директора музею Олександра Морозова, який живе цією справою, і саме йому маємо завдячувати відкриттям ніжинцям Великої особистості - Юрія Лисянського. Виставку можна побачити щодня з 9.00 до 17.00. Про екскурсію бажано домовлятися заздалегідь. Ще раз... Те, що ви тут почуєте – вразить, здивує!  

"Про повноцінне функціонування музею говорити зарано, тут ще роботи багато",- кажуть музейники. Дизайн-концепція Меморіального будинку-музею Ю.Лисянського вже є.

 Геннадій Дудченко, директор Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського під час презентації виставки оголосив: "Сталася ще одна важлива подія, пройшов тендер на виготовлення проекту, на який міська рада виділила 150 тисяч. Є переможець - архітектор із м. Суми . Так, що місяць-два і документація буде готова. Далі, будемо рухатися вперед. Шукати кошти, щоб все ж таки провести реставрацію будівлі. І ще на один крок наблизитись до появи у нашому місті цікавого, привабливого для туристів об’єкта".

"Наша ніжинська музейна справа продовжується. І це свідчить, що розвиваємося, ідемо вперед. Хочеться щоб турист знав про це, щоб їхав до нас. А міська влада в свою чергу буде сприяти та допомогати", - наголосили секретар міської ради Юрій Хоменко та заступник міського голови Сергій Смага. Від імені міського голови Олександра Кодоли вони висловили вдячність колективу та вручили відзнаку Олександру Морозову за досягнення успіхів у створенні, розвитку, популяризації музейної справи, високий професіоналізм та з нагоди відзначення Дня музеїв.  

Тетяна Марченко, журналістка газети "Вісті"

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини