Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 06:54:51

Прем'єра Чернігівського драмтеатру "Небезпечні зв’язки"

28.01.2021   10:42Агенцiя

«Небезпечні зв’язки», або листи, зібрані в одному приватному гуртку осіб і опубліковані паном Ш. де Л. для науки деяким іншим», – саме так звертаючись до глядачів на початку вистави, сповіщає Оповідач (засл.арт.України Олександр Куковєров).

Його роль у виставі різнопланова і багатогранна: він то час від часу промовистий Чумний лікар, то безсловесний Мажордом у будинку маркізи, то меткий віконтів Слуга, то досвідчений Секундант на дуелі, і знову-таки Оповідач, який повчально підсумовує свою трагедійну оповідь безперечним і неспростовним, на його думку, міркуванням: одні й ті ж причини мають призводити до одних і тих же наслідків.

Отже, у ХХІ столітті, а точніше 26 січня 2021 року, на сцені Чернігівського драмтеатру ім. Т.Г.Шевченка розгорталися події, образно описані талановитим майстром пера Шодерло де Лакло в одному з найпопулярніших французьких романів XVIII століття. У виставі, як і в романі, представлена видовищна й відверта картина життя паризьких аристократів тих часів, які присвячували переважну частину свого життя адюльтеру й світським інтригам. Головні герої – цинічна й облудна маркіза де Мертей (засл.арт.України Оксана Гребенюк) і вправний коханець віконт де Вальмонт (арт. Сергій Лефор) – затівають жорстоку гру з розбещення чистих і невинних душ. Жертвами підступних інтриганів стають юна Сесіль Воланж (арт. Діана Лозовська), доброчесна мадам де Турвель (арт. Ірина Лозовська) і простодушний шевальє Дансені (арт. Сергій Пунтус). Крім головних героїв, важливу роль у розкритті сюжетної лінії відіграють зворушливий образ тітоньки віконта мадам де Роземонд (засл.арт.України Наталія Максименко) і матінки, заклопотаної влаштуванням долі дочки, мадам де Воланж (арт. Світлана Бойко).

Режисер-постановник вистави, заслужений артист України Андрій Бакіров разом з художником по костюмах Алією Байтеновою створили вражаючий видовищний спектакль у кращих традиціях класичного театру – з лаконічними, але справляючими враження розкішних інтер’єрів декораціями, пишним вбранням і майстерно виконаними перуками дійових осіб. Костюми і взуття, виготовлені для цієї вистави фахівцями нашого театру, заслуговують на окрему увагу. Змінюючись у кожній наступній мізансцені, вони підкреслюють психологічний стан героя, сприяють більш виразному звучанню сценічного образу.

На розкриття задуму режисера-постановника було спрямоване й специфічне освітлення з періодичними затемненнями після окремих епізодів або висвітленням ділянок сцени чи постатей героїв. А багатокомпонентне звукове оформлення спектаклю музичними фрагментами з опери-балету Жана-Філіпа Рамо – ностальгічні акорди клавесину, оксамитове вібрування струн віолончелі, потужне суголосся хорового співу – надзвичайно посилювало емоційне сприйняття кожного сюжетного повороту цього захопливого сценічного дійства.

Загальне враження від спектаклю – неповторне, великомасштабне, справжнє театральне диво. Персонажі ніби діють поза часом, наголошуючи у своєму образному втіленні на змістовній глибині текстів, які звучать навдивовижу по-сучасному. Хоч у напруженому інформаційному потоці третього тисячоліття ми відучилися дослухатися до живого тексту, проте саме змістовність текстів є головною принадою цієї вистави, що спонукатиме глядача до її повторних переглядів.

Після завершення вистави вражені глядачі бурхливими оваціями, стоячи, дякували артистам за створену магію фантастичного театрального дійства. Вдячна глядацька аудиторія також щиро вітала з успішною прем’єрою запрошених на сцену творців вистави – режисера-постановника Андрія Бакірова, художника по костюмах Алію Байтенову, постановника сценічного бою Євгена Бондаря.

Вітаючи творчий склад з прем’єрою, директор театру Сергій Мойсієнко зауважив, що реалізація цього мистецького проекту стала можлива завдяки підтримці Українського культурного фонду, який наприкінці 2020 року за програмою інституційної підтримки виділив кошти на постановку цього прекрасного спектаклю.

Приєднуючись до глядацьких вітань, побажаємо новій творчій роботі шевченкіцвців тривалого сценічного життя, а шанувальників театрального мистецтва запрошуємо на наступні покази вистави «Небезпечні зв’язки», що відбудуться в Чернігівському драмтеатрі ім. Т.Г.Шевченка протягом 95-го театрального сезону, зокрема 27 січня, 04 і 17 лютого цього року.

Раїса Міненко, керівник літературно-драматургічної частини театру

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини