Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 11:53:42

Перша віртуальна виставка Чорнобиля презентована під час пандемії COVID-19

29.10.2020   10:41Агенцiя

ARTEFACT: CHOrnobyl — перша віртуальна виставка тематики Чорнобиля у світі, розроблена для перегляду онлайн та у VR-шоломах, презентована на одинадцятому фестивалі медіа-арту MADATAC в Іспанії за підтримки Українського культурного фонду.

Експонати ARTEFACT: CHOrnobyl — дуже різноманітні. Серед них роботи як відомих українських художників: Чорнобильська серія Марії Примаченко, що жила на кордоні з Зоною Відчуження, серія пророчих картин Івана Марчука, 3D фоторобота Арсена Савадова, так і нові імена українського медіа-арту.

Понад 100 українських митців працювало над створенням ARTEFACT: CHOrnobyl, щоб більше ніж 50 нових експонатів весь світ побачив віртуально та абсолютно безкоштовно зі звичайного комп'ютера. Через пандемію COVID-19 та карантинні обмеження іспанський фестиваль медіамистецтва MADATAC цього року проходить онлайн, тому експонати виставки представлені у віртуальному просторі Чорнобиля на сайті — artefact.live.

Митці вчилися працювати у віртуальних просторах та занурювались у тематику Чорнобиля під час унікальних освітніх арт-резиденцій ARTEFACT, саме там більшість учасників створило свої експонати. У віртуальний простір увійшли також найкращі твори виставки ARTEFACT: Chernobyl33, які були показані в Києві у 2019 році, створені за допомогою технологій VR та AR, лазерних та відеоінсталяцій, нейроінтерфейсної технології та параметричної архітектури. Повний список учасників та експонатів виставки - на сайті та ще оновлюється.

Світлана Коршунова, координаторка проєкту ARTEFACT: «Перша віртуальна виставка Чорнобиля під час пандемії COVID-19 стала для нас знаковою подією і великим викликом одночасно. Вперше всі артисти представили свої роботи віртуально, створюючи окремі віртуальні світи для експонатів. Мистецтво лише починає опановувати ці простори, але здається, що вони створені для нього. І для глядача там все знайомо і природньо, бо більшу частину свого часу ми проводимо онлайн. Тому, завдяки таким технологіям, мистецтво стає ближче до людей, до сучасного часу, як завжди краще за будь-що відображає свою епоху».

Закритий передпоказ виставки відбувся у діджитальній галереї ART AREA в Києві, де можна було потрапити у віртуальні експонати на величезних екранах та у VR-шоломах.

Завдяки сучасним технологіям віртуального кіберпростору кожен художник зміг створити свій власний світ, щоб зануритись у тему з її особливою атмосферою та почуттями. Як тільки карантинні обмеження будуть скасовані, виставка може бути представлена фізично в галереях світу. Наразі виставка ARTEFACT: CHOrnobyl доступна для перегляду на сайті http://artefact.live/

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини